Jak jsem včera slíbila – recept uzmutý Nellou ve Strážnici na Velikonočním jarmarku. Už ho odzkoušela a jak píše „prý je fakt moc dobrý a nadýchaný i když neví proč, protože na receptu samotném nic nevšedního není“.
1 kg polohrubé mouky
16 dkg moučkového cukru
20 dkg rozpuštěného másla
4 žloutky
1/2 litru mléka
1 kostka kvasnic
2 vanilkové cukry
2 kávové lžičky soli zarovnané
žloutky na potření
Zpracovat úplně klasicky kynuté těsto, nechat asi hodinku kynout, pak zpracovat do podoby mazance, jidášků, beránka, jak kdo bude chtít, nechat na plechu ještě chvilku kynout, potřít žloutkem a upéct.
Já dávám na stejné množství mouky a tuku ale poloviční množství soli. Ale já celkově solím hodně málo.
Já solim jak střelena, jednou na to asi doplatim ?
Vyzkouším zítra z poloviční dávky – tvarohový včera, ten je pro dnešní návštěvu.
A solím taky málo.
Když se peče s láskou a nic se při míchání nešidí, dá se tomu i trocha vlastního potu, tak i těsto je potom vymazlené….
Už moje babička říkala, že nejdůležitější je vymíchání těsta. Kdo to odflinkne, nemůže čekat dobrý výsledek, i když tam vrazí deset vajec a kostku másla.
No a právě proto, abych to neodflákla, dávám těsto míchat a kynout do domácí pekárny, která to za mě udělá sama. Těsto je z ní opravdu pěkně nadýchané. Pak už jenom uhňácám mazanec a v troubě upeču. Proč si práci neulehčit, že?