Ex post

BOYE nám poněkud opožděně poslala svá vajíčka, barvená přírodními barvivy a píše: „Důkaz, že zelí, cibule, kurkuma a řepa fungujou. Ty batiky jsou záměrné, ale vajda ještě nedomalovaná.
Modré: Červené zelí, ocet. Bílé vejce.
Rudotemné: Cibule, směs červené a běžné, ocet. Vejce hnědé.
Červenohnědé: Řepa, ocet. Vejce bílé.
Žluté: Kurkuma, ocet. Vejce bílé.
Temně zelená: Z kurkumy vloženo do zelí.
Batiky vznikají barvením s původním materiálem. Lze uvařit i „barvu“, scedit a pak vznikají vejce souvisle a bez fleků barevná. Nejhůř je na tom kyselá řepa, která se stále tváří růžovočerveně, ale trochu lže. Do barev lze místo octa sypnout sodu bikarbonu, odstíny se mění. Např. loňská vejce ze zelí byla blankytná…
Takto barevná vejce lze snadno oplachovat (kurkuma ulpívá) a následně otírat – barva není háklivá, tudíž se nestane, že se hadříkem poškrábe, jak se to občas stává u průmyslových barev.
Tak zas napřesrok 🙂 „

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty, Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: Ex post

  1. Katyp50 napsal:

    Chjo, to je věda! Ještě že mne tyto svátky nechávají ledově klidnou.
    Na našem kočko-psím webu se také řešily různé možnosti barvení vajec a nestíhala jsem zírat, na co vše lidi nepřijdou. Tak např. namočené vajíčko obalit v instantní kávě a nechat působit. Pak oklepat a rozleštit sádlem. Vůbec si to neumím ani představit natož abych to zkoušela.

  2. Katyp50 napsal:

    Někde jsem tu psala, jak jsem rozdala všechna vejce a koledníci se stále rojili tak jsem prostě do těch návleků nasoukala vejce syrová, nechala v horké vodě na vejci zatáhnout a vydávala. Pak jsem jen od sousedů slyšela: „Kterej d.b.l ti tam dal ty syrový????“

  3. kvetula.v napsal:

    Tady cizí koledníci nechodí, rodinu mám daleko, takže si barvím jen tak cvičně pro radost pár vajíček k použití na chlebíčky . Letos mne zaujalo, jak BOYE psala o barvení v červeném zelí. Bohužel se mi nepodařilo dohledat kde v diskuzi to bylo, tak jsem spolehla na svou hlavu. Nakrouhala jsem zelí k obědu a část oddělila do kastrůlku. Přilila trochu octa a dala vařit jako alpský horal (návod pod 695). Měla jsem bílá vajíčka. Pak už jsem jen čekala až vystydnou, přeblejskla kůží ze špeku a bylo. Nevím proč, ale jedno vejce bylo modré, tři taková modrozelená. Prostě nádhera a změna po těch letech cibulových šlupek. Letošní návod si hned uložím, ať o tom nemusím za rok moc přemýšlet. Nad kurkumou už jsem taky uvažovala, tak teď to beru jako tutovku. Díky 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..