1 větší hrnek cizrny (namočit na nejméně 10hod)
mrkev
petržel
celer
menší cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř, špetka zázvoru, Kuchárek bez glutamátu
Dáme vařit cizrnu (můžete koupit v plechovce, ale není to ono), tak po půl hodině přidáme nakrájenou zeleninu, trochu osolíme, opepříme, přidáme zázvor. Vaříme další půl hodiny. Polovinu odebereme a řádně projedeme tyčákem. Vrátíme zpět, přidáme podle chuti Kuchárka nebo na co je kdo zvyklý. Masox se nedoporučuje, je to přeci jen zeleninová polévka. Uděláme trochu světlé jíšky, provaříme, ozdobíme petrželkou.
Recept poslala Bláhovka a dodává: „Je to tzv. zimní prohřívací polévka.“ – ale to nám nevadí, protože „…duben, ještě tam budem“
Já jsem cizrnová jídla ochutnala v Turecku, ale moc mne to nenadchlo.
Pak jsem jedla cosi s cizrnou od své přítelkyně, která má tatínka Turka a maminku Němku. Výsledek byl stejný.
Tak nevím, třeba by to tato polévka napravila, ale nevím nevím, jestli bych se do vaření pustila.
Já mám cizrnu moc ráda, takový faláfel anebo jehněčí po marocku . . . Sliny se mi sbíhají.
Pošli recept a fotku, nebo alespoň recept, já zkusím vykouzlit, jehněčího mám dost.
Tuhle polévku bych klidně mohla. Cizrna mi nevadí a nemá výraznou chuť, takže je to spíš o té zelenině, která bude chuťově dominovat. A jistí to petrželka a u nás v polévkách všudypřítomný libeček. Vrazím ho kam můžu. Dnes jsem ho kontrolovala, ještě ani neleze ?. Naštěstí mám ještě zásobu naloženého.
Tak to ti docela závidím. Manžel libeček nesnáší, okamžitě ho pozná i v minimálním množství. Ale maggi do hovězího vývaru lije. To zase nesnáším já. Bohužel je tak naučený z domu a nepodařilo se mi ho přesvědčit, že to nemá dělat. Já mám ráda na cizrně tu oříškovou chuť. Je o hodně lepší než hrách.
Maggi nepoužívám. Kdysi dávno jsem měla známého, který ho dával úplně do všeho, snad i do krupicové kaše. Nejvíc mě (i manželku) dokázal rozčílit tím, že si ho nacpal do polévky ještě než jí ochutnal. Tak jsme ho jednou vytrestaly. Než donesl pivo na stůl, tak jsme mu tam nalily značnou dávku a on si ještě přidal. Nehnul brvou, ale evidentně mu polévka moc nejela. Pak prý byl už mnohem opatrnější.
Tohle mne dráždí i na solení. Jsou lidi, kteří sednou k polívce a hned osolí, aniž by ochutnali.
U solení to taky nesnáším, když manžel osolí dříve než ochutná, je moje reakce jasná. Bohužel se to stává.
Já na libeček nedám dopustit, v Krkonoších jsem ho měla obrovský keř. Sušila jsem ho nebo zamrazovala. Jak ho, prosím, nakládáš?
Jinak jako koření jsem využila i ty lodyhy. Oholené od lístečků jsem je pokrájela na cca 3 cm kousky, nechala usušit a pak rozemlela na prášek. Je velmi aromatický a v jídle se rozvaří jen ho trošičku obarví na zeleno.
Katy, otrhám lístky, nasekám je na hodně jemno, smíchám se solí a trochou olivového oleje, zavřu do skleničky a v lednici vydrží do příštího roku. Druhá varianta je ještě s přídavkem česneku. Soli není třeba moc.
Díky, vyzkouším. Je to vlastně takové „libečkové pesto“. To jsem nikdy nedělala, ale určitě to za pokus stojí.
Docela je mi líto, že letos nebudu mít medvědí česnek. Netuším kde tu roste a ani bych se na něj nedostala. Mívala jsem pesto v lednici, lupení nosil kamarád do Mlsárny. Pár malých krabiček jsem měla v mrazáku s nasekanými kousky. Jenže to bylo v Praze. Tady mi nikdo nic domů nepřinese.
Jojo, Dušan už hlásil, že brzy už začne nosit medvědí česnek.
No, jako informaci to beru, ale jet extra za Dušanem do Prahy pro medvědí česnek by se mi to pesto dost prodražilo.
Nemusím mít stále maso, moc mi chutnají třeba brambory se zeleninou po indicku. Bulgur i kuskus mi stačí jen se zeleninou, ale cizrna a tofu neee, to mi opravdu nejede.
Cizrnu zkusím ochutnat, našla jsem si nějaké recepty, ale tofu je také u nás tabu.
Já mám radši cizrnu konzervovanou, nevím proč, ale ta suchá mi chutná méně. Asi je to tou slupkou.
NAhodou v Lidlu mají tofu za přijatelnou cenu a třeba bazalkove , chillies . Vyzkoušela jsem do okurko – rajcatkoveho salátu místo mozarelly a s bílým vinným octem
, troškou pepře a dobreho oleje to bylo dobre