(700) Krkovice pod lečem

vepřová krkovička – plátky  dle počtu strávníků
1 sklenice leča
cibule
pepř
sůl
(koření dle chuti)
olej

Maso mírně naklepeme, třeba jen klouby ruky nebo obrácenou stranou nože,  a na malém množství oleje na pánvičce opečeme do zatažení.  Vyjmeme, výpek přendáme do pečící nádoby. Přidáme cibuli, nakrájenou na kolečka,  maso osolíme, opepříme, můžeme dle chuti okořenit (já použila směs na čubricu), položíme na cibuli.  Celé  to zalijeme zeleninovým lečem, přiklopíme a pečeme v troubě cca 60min. Podáváme s rýží nebo brambory na mnoho způsobů.

Autorka receptu: HaderachKwisatz
(Variace na  Bláhovčino vepřové v leču, ale nemaje ni hub ni šlehačky, šla jsem cestou experimentu a ono se to povedlo)

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 komentářů: (700) Krkovice pod lečem

  1. Katyp50 napsal:

    Vypadá to zajímavě, ale nerozblemcá se to lečo? Přeci jen je už jednou ta zelenina tepelně upravená.
    Ale je to rychlé, téměř bezpracné, to se mi moc líbí.
    Kdysi jsem dělávala něco podobného, jen se ta krkna pokrájela na kostky, ty se opekly na sádle, přidala se zelenina a koření, vše se promíchalo a dalo upéct. Levnější varianta byla s buřty.

  2. BOYE napsal:

    Já mám v mrazáku směsku na lečo. Nikdy jsem z toho lečo nedělala, ale používám to právě na podobné recepty. Chuť bude určitě trochu odlišná díky tomu tepelnýmu zpracování, ale rozblemcání bych se tak nebála. Navíc u Haderky jde určitě o jednu z domácích konzerv z klubu „kečup 59“ a tam se neztrácí ani konzistence, ani původní chutě..
    No a za sebe samu musim říct, že mně trio paprika – rajče – cibule chutná v jakémkoli stadiu zpracování. Od syrové po mixovanou v omáčce, takže tenhle recept já jo, přestože haute cuisine vypadá jinak (navíc je tam flákota a rejže – tedy všechno dobrý) 🙂

  3. blahovka.h napsal:

    Vidíš jaká seš holka šikovná. My „staré“ kuchařky si umíme poradit. Takhle vznikají nové recepty.

  4. Devětapadesátka napsal:

    Dělávám obdobně, v mrazáku mám nakrájené papriky, ve špajzu ještě pár sklenic pečených rajčat, cibule nebo pórek je ve stálých zásobách. Takže šup na máslo, zarestovat, prohřát, někdy přidám pár lžic čertovské omáčky nebo chilli vločky, aby to mělo grády ?️.
    Máme takhle zeleninu rádi k minutce. Já ji můžu i bez masa, jen s bramborem.

  5. kvetula.v napsal:

    Jen to tady nahlas pročítám a od kafíčka naproti se ozývá “ a to já můžu“ … takže je jasné, v jaké úpravě bude krkna příště … možná s maličkou odchylkou, ale hezká inspirace 😎

  6. Katyp50 napsal:

    Inspirovaly jste mě: dělám tu trochu reorganizaci, protože o víkendu stěhuji další várku nábytku, tentokrát z Krkonoš. Tak aby se to sem vešlo – od stěhování z Prahy už uběhly přesně 3 měsíce a za tu dobu jsem využívala prostor vyhrazený pro věci, co tam mají být, jinak, takže to teď zase musím trochu přeorganizovat. To stěhování nebude nic příjemného a už teď z toho mám docela obavy, ale nějak už to zvládneme. A ejhle – vypadla na mne sklenička naložené zeleniny, kterou jsem dělala kdysi ještě na chalupě. Datum nezkoumám, otevřela jsem jí, voní, je s houbami, v oleji a pikantním nálevu. V lednici mám kus ovaru ještě z té zabíjačky. Tak jsem odstranila to tučné, pokrájela na kousky, osmahnu je na cibulce a vrcnu do toho tu zeleninku s houbami. Chleba stačí. Na vaření brambor nebo rýže nemám čas. Zítra dopoledne jsem ještě na příjmu, odpoledne už frčím do Krkonoš a v neděli večer snad bude vše tam, kde má být. Aspoň nábytek – kartony, tašky a pytle ještě budu třídit a rovnat hodně dlouho. Ale zase kus bude námi.

  7. Jiřina napsal:

    Toto je výborné jídlo, dělám ho téměř stejně a krkovice se nám zdá nejlepší. Když nezapomenu, tak maso s lečem naložím a nechám přes noc. Druhý den pekáč jen strčím do trouby a mírně podliju vodou, aby bylo víc šťávy. Nedávám žádnou šlehačku. Lečo mám svoje ve sklenicích, nebo zamrazené/rajče, paprika, cibule/. K tomu skoro vždy brambory, ale rýže je taky dobrá. 🙂

  8. Ivana P. napsal:

    Holky ….můžu se zeptat? Vím, že se dělá nějaká omáčka třeba k hovězímu masu,do které se dává na jemno nakrájené vejce na tvrdo……nevíte,jak se jí říká?

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ahoj děcka

    ráda jsem zkopírovala recept, vypadá velmi zajímavě, určitě zkusím, seč já osobně ho jíst nebudu.
    Ale mám dotaz, pane potaz ….. jak se dá naklepat maso obrácenou stranou nože a nevykrvácet u toho? ☺☼ Haderach, šak mě znáš, já bych to nedala, tož raději ponajdu malou paličku na maso a jemně nabouchám …. tu jemnost jsem pochopila letos o Velikonocích, kdy jsem byla vymrskaná nejen tím mým (rukou, páč nenašel pomlázku), ale i zeťákem a vnučkou – ti dva již pomlázku měli. ☺

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..