vepřová krkovička – plátky dle počtu strávníků
1 sklenice leča
cibule
pepř
sůl
(koření dle chuti)
olej
Maso mírně naklepeme, třeba jen klouby ruky nebo obrácenou stranou nože, a na malém množství oleje na pánvičce opečeme do zatažení. Vyjmeme, výpek přendáme do pečící nádoby. Přidáme cibuli, nakrájenou na kolečka, maso osolíme, opepříme, můžeme dle chuti okořenit (já použila směs na čubricu), položíme na cibuli. Celé to zalijeme zeleninovým lečem, přiklopíme a pečeme v troubě cca 60min. Podáváme s rýží nebo brambory na mnoho způsobů.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
(Variace na Bláhovčino vepřové v leču, ale nemaje ni hub ni šlehačky, šla jsem cestou experimentu a ono se to povedlo)
Vypadá to zajímavě, ale nerozblemcá se to lečo? Přeci jen je už jednou ta zelenina tepelně upravená.
Ale je to rychlé, téměř bezpracné, to se mi moc líbí.
Kdysi jsem dělávala něco podobného, jen se ta krkna pokrájela na kostky, ty se opekly na sádle, přidala se zelenina a koření, vše se promíchalo a dalo upéct. Levnější varianta byla s buřty.
Tak tu zeleninu nesmíš moc dlouho dodělávat, já mám takhle lečo zavařené, připravím cibulku, hodím na ni sklenici leča, až je to horké, přidám vejce a dosolím. Chleba a večeře za 10 minut jak vyšitá.
Hele, vidíš to na obrázku, je to divný, ale ani se „nehnula“ 🙂
Já mám v mrazáku směsku na lečo. Nikdy jsem z toho lečo nedělala, ale používám to právě na podobné recepty. Chuť bude určitě trochu odlišná díky tomu tepelnýmu zpracování, ale rozblemcání bych se tak nebála. Navíc u Haderky jde určitě o jednu z domácích konzerv z klubu „kečup 59“ a tam se neztrácí ani konzistence, ani původní chutě..
No a za sebe samu musim říct, že mně trio paprika – rajče – cibule chutná v jakémkoli stadiu zpracování. Od syrové po mixovanou v omáčce, takže tenhle recept já jo, přestože haute cuisine vypadá jinak (navíc je tam flákota a rejže – tedy všechno dobrý) 🙂
Ano, je to lečo domácí, primárně to je vlastně v těch lahvích spíš poloměkké, takže…
Haute cuisine nevarim, kostka ve skluzu by asi dva dospele chlapy neuspokojila. A znova opravuju, neni to „kecup59“, ale „kecupBlahovka“, ta ho kdysi prinesla do nasich rad.
Jojo, s kečupem svatá pravda ?
Kečup Bláhovka je ten původní a nedovolila bych si použít jiné pojmenování. Ale právě u tehdejší debaty 59 psala, že ona ten původní jen tuní, páč jí to baví. Tož jsem jen zavedla kategorii. Jinak kečup mám samozřejmě uložený jako Bláhovku! 🙂 Autorská práva ctím už mnoho desetiletí. Beru tedy zpět a opravuji na „kategorie domácích konzerváren“. 🙂 🙂 🙂 Aby nedošlo k výkladovým nejasnostem.
Že nevaříš haute cuisine tě jen ctí… Hlavně si, prosim, neber inspiraci u konkurence. Dnešní návody, jak z.urvit (jiný výraz nelze) jídlo nešly nechat bez odezvy…
Rohlíííkýýý 🙂 🙂 🙂
…a květáková strouhanka…
Vidíš jaká seš holka šikovná. My „staré“ kuchařky si umíme poradit. Takhle vznikají nové recepty.
Dělávám obdobně, v mrazáku mám nakrájené papriky, ve špajzu ještě pár sklenic pečených rajčat, cibule nebo pórek je ve stálých zásobách. Takže šup na máslo, zarestovat, prohřát, někdy přidám pár lžic čertovské omáčky nebo chilli vločky, aby to mělo grády ?️.
Máme takhle zeleninu rádi k minutce. Já ji můžu i bez masa, jen s bramborem.
Jen to tady nahlas pročítám a od kafíčka naproti se ozývá “ a to já můžu“ … takže je jasné, v jaké úpravě bude krkna příště … možná s maličkou odchylkou, ale hezká inspirace 😎
O to jde, variace – kombinace – COULO
Inspirovaly jste mě: dělám tu trochu reorganizaci, protože o víkendu stěhuji další várku nábytku, tentokrát z Krkonoš. Tak aby se to sem vešlo – od stěhování z Prahy už uběhly přesně 3 měsíce a za tu dobu jsem využívala prostor vyhrazený pro věci, co tam mají být, jinak, takže to teď zase musím trochu přeorganizovat. To stěhování nebude nic příjemného a už teď z toho mám docela obavy, ale nějak už to zvládneme. A ejhle – vypadla na mne sklenička naložené zeleniny, kterou jsem dělala kdysi ještě na chalupě. Datum nezkoumám, otevřela jsem jí, voní, je s houbami, v oleji a pikantním nálevu. V lednici mám kus ovaru ještě z té zabíjačky. Tak jsem odstranila to tučné, pokrájela na kousky, osmahnu je na cibulce a vrcnu do toho tu zeleninku s houbami. Chleba stačí. Na vaření brambor nebo rýže nemám čas. Zítra dopoledne jsem ještě na příjmu, odpoledne už frčím do Krkonoš a v neděli večer snad bude vše tam, kde má být. Aspoň nábytek – kartony, tašky a pytle ještě budu třídit a rovnat hodně dlouho. Ale zase kus bude námi.
Toto je výborné jídlo, dělám ho téměř stejně a krkovice se nám zdá nejlepší. Když nezapomenu, tak maso s lečem naložím a nechám přes noc. Druhý den pekáč jen strčím do trouby a mírně podliju vodou, aby bylo víc šťávy. Nedávám žádnou šlehačku. Lečo mám svoje ve sklenicích, nebo zamrazené/rajče, paprika, cibule/. K tomu skoro vždy brambory, ale rýže je taky dobrá. 🙂
Holky ….můžu se zeptat? Vím, že se dělá nějaká omáčka třeba k hovězímu masu,do které se dává na jemno nakrájené vejce na tvrdo……nevíte,jak se jí říká?
Hodolanska? Nebo prazska…
Štěpánská hovězí pečeně.
Ke stepansky davam vajicka jen nakrajeny na ctvrtky 🙂
Já pro jistotu nakoukla i do „bolševických“ norem teplé kuchyně a tam také píšou, že hovězí pečeně se ve finální podobě podává strávníkovi sypaná jemně posekaným nebo nahrubo postrouhaným vařeným vejcem.
Já je dávám většinou nastrouhaný nahrubo přímo do omáčky.
to bude ona, děkuji :o)
Ahoj děcka
ráda jsem zkopírovala recept, vypadá velmi zajímavě, určitě zkusím, seč já osobně ho jíst nebudu.
Ale mám dotaz, pane potaz ….. jak se dá naklepat maso obrácenou stranou nože a nevykrvácet u toho? ☺☼ Haderach, šak mě znáš, já bych to nedala, tož raději ponajdu malou paličku na maso a jemně nabouchám …. tu jemnost jsem pochopila letos o Velikonocích, kdy jsem byla vymrskaná nejen tím mým (rukou, páč nenašel pomlázku), ale i zeťákem a vnučkou – ti dva již pomlázku měli. ☺
Ta pomlázka je mrcha. Od nás vyrazila rodinná skvadra. Když se vrátili, hlásil nejstarší vnuk: Tak jsme šli mrskat holky a vedeme domu zmrskanýho tatíčka i strýce…
☺Jj, vnučka došla s tatínkem a pravila: Babi, tak mám nějaký zajíce, ťofíčka, gumídky, vajíčka jsem nechtěla, když jsi říkala, že nebudete s dědou jíst 14 pomatlánky, a vedu taťku ☺Jako takto, taťka byl fpoho, opdo jel autem do Práglu. Ta „ťofíčka“ jsou Tofifee (ona tomu tak říká)
Ťofíčka jsou pěkná 🙂 U nas je Fife: Chceš čokoládu? Nee. Chci to Fife… Byly jí dva, bude jí čtrnáct, ale fife zůstává…
Nesmis k tomu strkat hlavu a druhou ruku 🙂
No jo, ale já jsem schopná si rozříznout i břicho, šak víš ☺
A nene! Jsi baba sikovna 😉
Děkuji za důvěru ♥
Buď Rambo: Sám si trhám sám si šije…
Oprava: Sám si trhá, sám si šije… Jsem dnes ouplně bubá.