6 vajec
185 g cukru (správně je 195 g, ale prý je méně lépe)
195 g másla
lžička vanilkové esence
300 g polohrubé mouky
1,5 sáčku kypřícího prášku
hrozinky dle chuti (předem namočené)
75 ml rumu
lžička citronového aroma
Ušleháme do pěny máslo, žloutky a cukr. Z bílků ušleháme pevný sníh. K ušlehané směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, esence, rum a lehce vmícháme sníh. Těsto nalejeme do formy a pečeme v předehřáté troubě.
Autorka receptu, Francizska, nám k tomu píše: „Recept je na většího beránka, pokud těsto zbyde, upeču ještě jednoho v malé formičce.“ A my klidně použijeme těsto na bábovku nebo jiný útvar. 🙂
Chybička se vloudila, omluvám se. Bohužel jsem nenapsala, že musím dát trochu více mouky. Dělám podlevočně. Já obecně na sladké nejsem a cukr ubírám všude, všechno se mi zdá moc sladké, asi tam raději dejte 190 g cukru.
Možná bys mohla ještě uvést podlevoční dobu pečení … přece jen, do beránka se blbě píchá (tedy pokud máš formu „se zádíčkama“) 🙂
Má se péci 40 – 45 minut na 200 stupňů. Já dávám menší teplotu, a protože u toho vždy peču ještě takovou malou bábovičku, tak vidím, jak je těsto zhruba upečené. Beránka potom peču ještě o něco déle a musím ho vyzkoušet, zda je upečený. Forma je – se zádíčkama – , beránek zpravidla musí do trouby ještě jednou na chviličku. Ale to už ho nezakrývám.
Starý dobrý osvědčený recept ?. Po různých „beránčích“ pokusech jsem se vrátila k třenému těstu tak, jak ho dělaly babička i maminka.
Já jsem hledala před vánocemi recept na třené těsto, neboť jsem nemohla svůj nějak najít. A rozmezí v poměru mouka:cukr:tuk mne doslova šokovalo – mám i recept, kde je 300 g cukr, 300 tuk a 300 mouka. Tenhle poměr, který je tady, odpovídá cca mému původnímu, jen cukru dávám ještě o něco méně – stačí 150 g.
Jani, to je šílený poměr. Taky mne vždy fascinuje to množství cukru, všude ho ubírám. Ve vánočním cukroví zásadně.
Ale ono to hlavně nedá to třené krásně nadýchané těsto, to množství cukru a tuku z toho udělá beton.
Tak jsem dnes jukla na prozeny.cz a ejhle Dietní „smažák“. Co to jako má bejt, tam se inspirují mimibazarem? Možná se tam časem objeví i tlačenka v trojobalu, carpaccio z gothaje nebo nanuk z párku a čočky, to budou zítra nabízet na Blaf Food Festu na Černém Mostě.
Nejlepší jsou ty nadpisy : lepší už nenajdete , nejbáječnější , geniální Atd atp
Copak nadpisy, už jsem si zvykla, že málokde odpovídají, tak je moc nevnímám, ale ty recepty. Kolik žlučníků a rozpadlých manželství mají asi na svědomí!?
Miro, tak mi to nedalo a našla jsem si na internetu recept na polévku z rybí konzervy, která tam taky má být. No, to je šílenost. Ale musím říct, že smaženou tlačenku jsem ochutnala v jedné hospodě tak v roce 2000. Zajímalo mne co to je, nepřidalo mi to tehdy tak hrozné, tlačenka byla velmi kvalitní a nerozpadla se při smažení. To byl ten důvod toho testování, nevěřila jsem, že se nerozpadne. Ale jinak někteří „odborníci“ doporučují guláš z tlačenky – na a vidíte, že je to rychle hotové. Prostě vychytávka.
Guláš z tlačenky si neumím představit a ta smažená tláča, to zní taky divoce. Když se do trojobalu vcucne rozpuštěný sulc tak to nevadí?
Ten guláš musí být strašný, prostě vychytávka jednoho pána z televize. Já jsem to neviděla, ale kamarádka mi to říkala. Já se na ty zhůvěřilosti nedívám.
Sulc se fakt nevcucnul do trojobalu. Taky jsem tomu nechtěla věřit, a proto jsem si to dala. Prostě jsem se musela přesvědčit.
Možná to byla tláča speciálo na smažení – samé maso, téměř žádný sulc 🙂
Mně se jednou stalo, že mi tlačenka prostě neztuhla, jak měla a rozpadla se na hromádku kousků masa. A tak jsem nakrájela cibuli, přidala papriku a česnek v množství více než velkém a kupodivu se ten guláš jíst dal.
Jsem jim ten smažák taky opepřila! Občas se tam fakt nedá mlčet. Někdy se tam sejdeme s Helou a nahráváme si. Poměrně nedávno jsem jim pod nějakým blafem doporučila výměnu redakce, ale asi to neprošlo… 🙂
Miro, už mi nejde vlákno. Nebyla speciál na smažení. Ale byla to tlačenka samé maso, téměř žádný sulc, tak jak píšeš.
Předpokládám, že jsi to do svého domácího repertoáru nezařadila.
Tak si představ , ze to sama vyrobis a někomu a servirujes , Fakt šílena představa ??????
Představa brrrr. Leda bych se chtěla rychle rozvádět. Položit na stůl, odkráčet s tím, že nemám vůbec hlad a najíst se u sousedů nebo v hospodě.
U některých jídel je to ale bezvadná vychytávka – chvilku se na to dívat (myslím tím na ten portál) a pak se dá jednak ušetřit a jednak zhubnout – prostě tě přejde chuť vařit i jíst…?