(701) Beránek z třeného těsta

6 vajec
185 g cukru (správně je 195 g, ale prý je méně lépe)
195 g másla
lžička vanilkové esence
300 g polohrubé mouky
1,5 sáčku kypřícího prášku

hrozinky dle chuti (předem namočené)
75 ml rumu
lžička citronového aroma

Ušleháme do pěny máslo, žloutky a cukr. Z bílků ušleháme pevný sníh. K ušlehané směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, esence,  rum a lehce vmícháme sníh. Těsto nalejeme do formy a pečeme v předehřáté troubě.

Autorka receptu, Francizska, nám k tomu píše: „Recept je na většího beránka, pokud těsto zbyde, upeču ještě jednoho v malé formičce.“ A my klidně použijeme těsto na bábovku nebo jiný útvar. 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (701) Beránek z třeného těsta

  1. francizska1 napsal:

    Chybička se vloudila, omluvám se. Bohužel jsem nenapsala, že musím dát trochu více mouky. Dělám podlevočně. Já obecně na sladké nejsem a cukr ubírám všude, všechno se mi zdá moc sladké, asi tam raději dejte 190 g cukru.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Starý dobrý osvědčený recept ?. Po různých „beránčích“ pokusech jsem se vrátila k třenému těstu tak, jak ho dělaly babička i maminka.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Já jsem hledala před vánocemi recept na třené těsto, neboť jsem nemohla svůj nějak najít. A rozmezí v poměru mouka:cukr:tuk mne doslova šokovalo – mám i recept, kde je 300 g cukr, 300 tuk a 300 mouka. Tenhle poměr, který je tady, odpovídá cca mému původnímu, jen cukru dávám ještě o něco méně – stačí 150 g.

  4. Mira napsal:

    Tak jsem dnes jukla na prozeny.cz a ejhle Dietní „smažák“. Co to jako má bejt, tam se inspirují mimibazarem? Možná se tam časem objeví i tlačenka v trojobalu, carpaccio z gothaje nebo nanuk z párku a čočky, to budou zítra nabízet na Blaf Food Festu na Černém Mostě.

  5. francizska1 napsal:

    Miro, už mi nejde vlákno. Nebyla speciál na smažení. Ale byla to tlačenka samé maso, téměř žádný sulc, tak jak píšeš.

  6. Jana Macůrková napsal:

    U některých jídel je to ale bezvadná vychytávka – chvilku se na to dívat (myslím tím na ten portál) a pak se dá jednak ušetřit a jednak zhubnout – prostě tě přejde chuť vařit i jíst…?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..