(707) Zadělávaný květák

květák
máslo (5 dkg)
hladká mouka (5 dkg)
mléko nebo smetana (1,5 dcl)
muškátový ořech nebo květ
1 žloutek
hladkolistá petrželka
sůl

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě – část vody si po uvaření odlijte stranou. Z másla a hladké mouky umícháme světlou u jíšku, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru z květáku  a důkladně  provaříme – počítejte ještě s přidáním mléka, tak ať je základ trochu hustší. V mléce rozkvedláme žloutek. Omáčku odstavíme a ihned do ní vmícháme mléko se žloutkem a nastrouháme trochu muškátového oříšku (nebo přidáme špetku květu). Podle chuti dosolíme, lze i přidat pár kapek citronové šťávy.  Do omáčky vložíme květák a ochutíme ji nasekanou petrželkou. Zadělávaný květák již nevaříme, jen prohřejeme.  Podáváme s brambory (ale fantazii se meze nekladou) a na talíři můžeme posypat troškou parmazánu.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (707) Zadělávaný květák

  1. a.rena napsal:

    Tak to bych si dala – zase něco nového. Dělávám klasiku smaženou, květákový nákyp, mozeček, jen vařený s máslem…, ale toto neznám. Píšu si za uši a bude, díky.

  2. Katyp50 napsal:

    Zadělávaný květák kdysi dělávala maminka, nikdy mi to moc nechutnalo. Pak jsem ho jednou jedla u kamarádky a moc jsem si pochutnala. Tak to taky zkusím.
    Včera jsem likvidovala brokolici, která se válela v lednici pár dnů. Růžičky jsem odřezala, z košťálu očistila tvrdé kusy. Růžičky jsem lehce povařila v páře jen tak dlouho, aby křupaly. Z košťálu, 1 cibule a 1 bramboru jsem po uvaření suroviny umixla polévku, dochutila zakysanou smetanou, vajíčkem a přikořenila. Navrch do talíře přišly ty růžičky a strouhaný parmezán. Zbylé růžičky vložím do pekáčku, zaliju zakysanou smetanou s rozmixnutým vajíčkem a vhodným kořením a nechám zapéct. Finále bude tvořit špetka sýra. No a oběd je na světě.

  3. Katyp50 napsal:

    Taky jsem zužitkovala zbylé ovarové maso. Lehce jsem ho povařila ve vodě až do chvíle, kdy se voda téměř vypařila. Mezitím jsem si dala do nádobky pokrájenou velkou kyselou okurku, střední cibuli, 2 stroužky česneku, špetku papriky, lžíci hořčice, trochu mořské soli a mletý pepř. Přidala jsem ovarové maso i s tím kusem tučného a tyčákem mickovala na hladkou pomazánku. Měkký chléb k tomu a byla večeře, teď si jdu dát k opožděné snídani. Ještě bych tam přidala natvrdo vařené vejce, ale to se mi jaksi nechtělo dělat extra jen kvůli té pomazánce.

  4. Jiřina napsal:

    S těma plackama je to luxusní jídlo, květák můžu na jakýkoliv způsob, vařený, smažený, jako karbenátky. Jeden čas jsem ho dělala místo bramborového salátu k řízku, moc nám to chutnalo, musím se mrknout co jsem tam všechno dávala, už ani nevím.
    Jinak tady je už skutečné jaro, všechno kvete, hlavně tráva roste všude a už druhý den netopíme. 🙂

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já dělávám podobně, ale název to má „květákové placičky“.
    Uvařím květák, rozšmelcuju takovým tím nástrojem na šmelcování brambor na brkaši. Když zůstávají menší kousky květáku, tak se vůbec nic neděje. Lze i rozmixovat. Do toho (recept na 1 normální květák) hodím 3 – 4 tloutky, z bílků ušlehám tuhý sníh a nechám bokem. Do hmoty z květáku a tloutků přidám sůl, pepř a koření dle chuti, trochu mouky (ale opravdu trochu) a trochu strouhanky. Nakonec zamíchám ušlehané bílky, těsto by mělo být podobné, jako na bramboráky, tj. tak, aby se z něj daly dělat placičky. Na rozpálené pánvi smažím placičky (stejně jako bramboráky). Příloha jsou ideální brambory, brkaše, chléb nebo nic. Ale tatarka či majolka musí být (jak pro koho, já jí nemusím. Teda kecám, ke smažáčku jí musím☺).
    Díky za recept, určo vyzkouším, jen tady malý květák stojí stále 50 Kč vč. DPH☺

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..