Dort, pečený s fantazií a láskou pro milovanou dceru. Pusinky i mřížka jsou vlastní výroby.
Obrázek poslala: Devětapadesátka
Pozn: vzhledem k tomu, že prakticky celý recept je v komentářích, přidala jsem dortíkovi legální číslo v pořadníku. J.
Dort, pečený s fantazií a láskou pro milovanou dceru. Pusinky i mřížka jsou vlastní výroby.
Obrázek poslala: Devětapadesátka
Pozn: vzhledem k tomu, že prakticky celý recept je v komentářích, přidala jsem dortíkovi legální číslo v pořadníku. J.
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Ten se povedl. A jen pro potěchu oka určitě nebyl.
U nich ne – ale nám nezbývá, než si potěšit oko nebo slintat 🙂 Já navíc provádím hlubokosklon – TOHLE bych doma neuhňahňala ani za milion 🙂
Je krásnej!!! Mřížkování z čokolády je moje oblíbená činnost. Mámě jsem jednou udělala „mřížky“ ze jmen celé rodiny. Bylo to hrozný, protože vyšly na stojato nejen dokola, ale ve finále i navrch a ještě přes sebe. Tak jsem tento model opustila a od té doby maluju a mřížkuju kde co, jen rodinu do toho netahám. Je nás moc a furt se množíme. geometrickou řadou…
Ježkovovoko, já mám tak strašnou chuť na čerstvé ovoce a pusinky!!! A to jsem přesvědčená, že jste mě nikdy neslyšeli úpět touhou nad sladkým…
TAKY bych si dala 🙂
Nádhera, klobouk dolů. Nezbylo, co? Páč mě honí mlsná a toto bych mohla v množsví velkém.
Nezbyl ani drobeček… Byl to jen piškot naplněný a ozdobený jahodovou šlehačkou, ovoce, pusinky a mřížky. Už mám objednávku ?
Pißkot s čerstvými jahodami a šlehačkou jsem jednou dělala pro syna, ale s tou mřížkou to vypadá úžasně!! Je vidět, že s láskou???
Taky zmizel jako mávnutím…
Krásný díky jahodám svěží a díky mřížce vzdušný a protože jak píšeš byl piškotový ,tak i lehký. Podle mě ideál!?
Jste moc šikovná a je vidět,že to bylo děláno s láskou….
Hlubokosklon! Nádherný a určitě mňamózní dort.
Odklikla jsem příliš brzy. Škoda ho sníst, nechala bych si ho na památku!
Přitom jsem si vzpomněla na slova majora Terazkyho z Černých baronů. „Také krásne prasce, škoda ich zožrať.“
Cha! Jen byl předán, hned se nakrojil a mizel a mizel…
Nádhera! Asi dneska budu muset před mlsnou stříhnout půlmaraton, jinak nevím nevím?????????
Teda Jani, klobouk opravdu dolu, já bych se do toho nepustila, ale to už se o mně všeobecně ví, že sladké nerada dělám a konzumuji jen výjimečně. Ale tohohle bych si kousek dala s chutí. Fakt moc hezké.
Je nádherný, ale nepohrdla bych receptem na jahodovou šlehačku, to bych uměla asi pokazit….
Věrko, rozmickuju půl hrnku zamražených jahod, přidám balíček jahodové želatiny (nemáčet, jen vysypat obsah a promickovat). Ušlehám 250 ml 33% hodně vychlazené šlehačky a jahody do ní zamíchám. Sladím podle chuti pudrovým cukrem – je jemnější než moučkový.
Janičko, pudrový cukr neznám – jen moučku. Je k dostání normálně, nebo jen ve specializovaných obchodech? Děkuji.
Jiřinko, určitě se dá koupit v normálním obchodě, já ho mám zase z té tržnice. Ale když použiješ moučku, nic se nestane.
Musím říct, že tvé želatinové finty používám od chvíle, kdy jsem prvně dělala kapří šunku. Vždycky jsem trnula, jestli něco ztuhne, nebo zda se bude patřičně lesknout, bla, bla, bla. Když jsem ji prvně jen tak divoce sypala do toho masa, bylo to jen na základě víry ve tvé zkušenosti. Od té doby už jsem pomocí tohohle triku čarovala několikrát a vždycky to klaplo.
Teď mám nový hit: Tapiokové perly. Pomalu, ale jistě, s nimi nacházím společnou experimentální řeč a doufám, že vás tu brzo všechny oslním něčím, co jste ještě neviděli… No a nebo bude historka o tom, jak v kuchyni vznikla hromada podivných lepkavých kuliček a potomstvo se počuralo smíchy…
Děvčata, děkuji za slova chvály, moc mě těší, že se Vám ten můj amatérský výtvor líbí. Nejsem bůhvíjaká pekařka, ale z tradice peču dort každý rok, bez toho by to prý nebyly ty správné narozky. Vždycky pár dnů předem přemýšlím, jak by měl dort vypadat, aby byl jiný než ty předchozí. A aby chutě k sobě šly, aby to všichni jedli…. Letos mě napadlo tohle. Přiznám se, že jsem z něj měla sama radost, a tak jsem se pochlubila Haderach. A to je celý…
A Haderach je stara drbna 😉
Haderach je hodná holka, že se s námi podělí 🙂
Nikoliv. Zlomyslna! Mam si u toho slintat sama?
A nebýt drbny Haderach, byly bychom ochuzené o námět, potěchu pro oko a celou diskusi okolo. Jen houšť, děvčata, víc takových chlubeníček. A třeba ta jahodová šlehačka – už mám uloženo, díky. Jestli se mi někdy podaří spáchat něco ke chlubení, taky pošlu. Ale jsem „levá jak turecká šavle“.
Mluvíš mi z duše. Na tyhle „krasotinky“ taky moc nejsem. Tedy na jejich výrobu, konzumovat to anóóó ????????
To je nas levejch vic 🙁
Na té „levosti“ se právě děsně vyblbnete. Dobrý je to vždycky a punk a postmoderna frčí. Jen nesmíte tvrdit, že děláte např. růžičky. Prostě tvořte a pak to nazvěte třeba „Divoký sny Salvadora Dalího“ a jste z toho venku. Chuťově to bude jedna Á, neb vařit umíte všechny. A vo tom to je, ne? 🙂
Přesně!
Já už jsem se tady přiznala ke svému zkrášlovacímu antitalentu. To ovšem neznamená, že se stále nesnažím o zlepšování se (vzhledem k věku sice už jasně bezvýslednému).
Jahodovou šlehačku už jsem si uložila, ale dotázek bych měla. Jahodová želatina se prodává s tímto označením? – nejsem si vědoma, že bych ji někdy někde viděla. A věc druhá – výroba mřížky podléhá stupni utajení? Jak tak na to koukám, tipla bych si, že se čoko nastříká na něco naležato, až ztuhne, sloupne se a postaví kolkolem dortíku. Otázka ale zní – recept na to čoko a na co ji nacintat aby se hezky sloupla a zůstala jako ozdobný plůtek? V dohledné době totiž budu cosi oslavného páchat, tak hledám inspirace a toto by se mi hodilo. No a pokud některá z vás hodí do placu něco vhodného a vkusného pro inzulinokonzumenta, potěšilo by mne to 😎
Květko, já mřížky cintám na peč papír. Sloupat jdou snadno a lze si snadno předkreslit… Když je třeba oblouk, něčím podložíš. Čokoládu používám dobrou vysokoprocentní a přidávám kousek másla. Už to dělám dlouho, tak odhaduju podle čoko. Jinak to jde bezvadně z ptylíčkových polev – myslim, že Carla – jen šmikneš růžek a maluješ… No jen chuť je trochu industriál, ale dá se…
Dík za radu Luci…Tak to zas bude u nás veselo. Chlap už se těší, jak bude čoko všude a bude muset olizovat 😀 Běžně si kupujeme čoko 81% , tak zkusím s ní. Nepovede li se , šmiknu růžek (to budu muset koupit – vím kde) a když nevyjde ani jedno, nebude dortík odsouzenej (za mřížema) 😉
S tou pytlíkovou by to bylo jednodušší, ale jak píšeš, ta chuť nic moc ?. Já to zkoušela poprvé, takže čokoláda z Lidlu se mi jevila jako vhodná i pro případ, že se to nepovede. Chuťové je dobrá a cena snad je kolem třiceti kaček.
V akci 200g za 20,- 😉 občas používám do polevy se zakysankou, tak mám v zásobě. Jani, tu dáváš na mřížku jen rozpuštěnou bez dalších úprav ?
Jasně, zas tak velký štráchy jsem s ní nedělala. Rozpustila jsem ji v mlékovaru. Byl to pokus a náhodou vyšel ?.
Já jsem teď v jedné bedně našla asi 20 čokolád. Tmavé, světlé…….. Občas mi jí dal nějaký zákazník nebo jsem jí dostala od někoho k svátku apod., jenže mě stačí 1 kostička a mám dost. Takže jsem to z toho šuplíku prostě hodila do bedny a odvezla sem. Vybalila jsem jí ze staniolu, nic tomu není, ani není nijak šedivá. Tak jsem dala na hrnec s vodou hrnec, do ní jsem nalámala tu čokoládu a přidala kousek másla. Jenže je to pořád strašně husté. Co do toho mám dát dál? Smetanu? Hodlám rozpuštěnou čokoládu pak dát do nějaké nádobky a do mrazáku, třeba se někdy bude hodit. Díky za radu.
Tedy já bych ji jen vydrápala do nádobky, byť v hromádkách. Aditiva bych pak volila podle použití. Když bude v hroudách, taky se ti bude lépe oddělovat.
Takže rozpuštěno s máslíčkem a přidala jsem 3 lžíce smetany na šlehání. Nechala důkladně prohřát a je z toho krásně hladká hmota. Dala jsem si ji do malých nádobek a do mrazáku, bude se hodit na zdobení čehokoliv, co případně upeču. Hihihi až upeču. Zatím se pořád plácám v nějakých krabicích, takže momentálně je kuchyň opět nepoužitelná.
Jahodovou želatinu jsem koupila ve velkotržnici v Lipencích, jestli ji mají někde v obchodě, nevím, ale asi by ji mít měli. Mřížka je z čokolády na vaření Lidl, nastříkaná tenkou zdobičkou na pečicí papír a hned daná do mrazáku. Dort jsem plnila a zdobila jeden den, druhý teprve dávala ovoce a mřížky. Chce to vyndat je z mrazáku dřív, páč jinak jsou děsně křehký a lámou se. Pusinky jsem taky dělala den předem a přes noc schovala v krabici s víkem, protože by jinak zvhly. Tož tak. Práce dva dny, snědeno raz dva. Ale od toho to je, žejo ?
Děkuji za upřesnění. Co jsem doma a netlačí mne čas, pouštím se do věcí co jsem si nikdy netroufala s tím, že už je to pudová záležitost – buď to pude, nebo nepude. To že je to snědeno raz dva je známka chutnosti 🙂
Tak se ještě pořádně potěšte, Karkulky, páč až do pátku to bude zdravožerný 🙂 🙂 🙂
A tudíž pestrá strava… Ode dneska v Penny černá čočka v akci – už je doma a čeká na zdravé sežpapání 🙂
To je ale nádhera, kdybych takový dort dostala, tak se na něj budu jen dívat. Jó, že je to amatérský výtvor a že není bůhvíjaká pekařka, tak to si nemyslím. Dát to tak pěkně dohromady, ozdobit, no u mne 1*. Radost musela být veliká. 🙂
Nekecej , jdu na ni !!! A jak jsem už psala , tak takový salatek : ta černá čoca?, kousky čerstvé salatove okurky , čerstvý kopr , sůl , pepř , bily vinný ocet , dobrý olej . Super ! A k tomu jestli chceš , tak dej kousky masa ( já opecu narychlo v papíře naložené kousky kuřecí ) nebo nevím – vajíčko na polotvrdo nebo mozarellu , mňam , to je večeře nebo i oběd do práce
Uvarit, vyfotit, poslat!