350 g čočky
1 velká cibule
2 stroužky česneku
máslo
olej
kari
3 lžíce rajčatového protlaku
cukr, sůl, pepř
ocet (dle chuti)
Čočku klasicky namočíme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme v rozehřátém másle s pár kapkami oleje. Přisypeme kari a necháme rozvonět. Přidáme čočku i s vodou, rajčatový protlak, cukr (trošku) a dusíme doměkka. Voda by se při dušení měla téměř odpařit. Hotovou čočku osolíme, opepříme a eventuálně mírně okyselíme. Podáváme ideálně se ztraceným vejcem.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Kari a rajčatový protlak?Hmm neumím si tu chuť ani představit. ..tudíž vyzkouším a uvidím.Zato si umím představit jak dují větry?No co do lesa kousíček a pejsek bude rád,že jsme venku.
Čočka s kari jo, dělávám, ale rajčatový protlak jsem nezkoušela, takže námět k vyzkoušení. Nedávno byla čočka klasicky, tak vyzkouším.
Čočka po orientálsku? Nikdy jsem ji nedělala, ale umím si ji představit jinak. Bez rajčatového protlaku, mohl by tam být třeba jako základ osmažený pórek, česnek, zázvor a koření kari, nebo kurkuma, koriandr, ale to už je obsaženo v kari. Nevím, jak by to chutnalo, asi to sama vyzkouším.
To už je zas jinej recept 🙂
Oreintální by bylo pro mne to karí, ale protlak nevím nevím. Nicméně zní to zajímavě, možná to i zkusím.
Já čočku nejraději klasickou, lehce zahuštěnou jíškou, jemně nakyselo, okurčička nebo nakládané houby, uzené nebo klobása k tomu……. Tuhle jsem sledovala Prostřeno, vařila tam slečna čočkovou polévku, přidala do ní spoustu uzeného a kyselé zelí, k tomu jim nabídla zakysanou smetanu. Nějak jsem to nepochopila a vypadalo to jako docela slušný blaf.
Recepty od zdejších kuchatek jsou úžasné, je vidět, že všechny vaříte s láskou a z dobroty srdce se s ostatními o ně podělíte, ale kdy už některou z vás napadne poslat kousek k ochutnání???
A vedení by mohlo jít příkladem…hihi
Hele, tak začni, však taky vaříš, ne? 😉 Až budeš mít hotovo, písnu ti adresu. 😀
Nejsem vedení??????
A ma bejt? To neznamena, ze nam nemuzes uvarit 😉
Klidně si jednou dojeď do Mostu a já připravím pár jídel, která mám ráda a pochutnáme si obě. Jen pséka nech raději doma, aby si nepochutnal na kočkách. Nebo že by si pochutnaly ony na něm?
Kdepak, to je vrchní ochutnavač, to bych mu nemohla udělat. Zrovna teď řeším, kam ho v červnu vrazím…neteř se vdává v Čechách na hradě, psí škola, ktera by byla úplně OK, je obsazená až do září, psí hotel po mně chtěl jen 200,- a když jsem si spočítala, co všechno mi naúčtujou k tomu, tak mě tři dny vyjdou přes dva tisíce…asi budu doma..?
Holky, protlaku v čočce se rozhodně nebojte! U nás orientálno celkem frčí a protlak, případně rajčata, naše čočky obohacují dost často… Přestože ke kari (té směsce z pytlíku) mám vztah rezervovaný, doma jej mám a občas používám. Tenhle recept je jedním z těch, kdy by pytlíkové dostalo milost. A to právě díky protlaku. Oproti recepisu bych protlak přidala ještě k rozvonícívajícímu se koření a zasmahla bych společně. Až poté bych přidala čočku s vodou. A co bych řešila opravdu zásadně je ten protlak. Ze standardních výrobků použít ten klasický z plechovek. Takový ten, který pamatujeme z doby, kdy ještě nebyly běžné pasátyfrutáty a drcené rajčáty v krabičkách… Kdyby mohlo být úplně po mém, dala bych pastu ze sušených rajčat v oleji (čímž by se toto krásně levné jídlo dostalo s cenou na evropskou úroveň 🙂 ).
A zcela po pravdě: Nahoře maličko kecám, protože evolučně se naše domácí chutě a zvyky vyvinuly tak, že zcela při striktním zachování ingrediencí bych čočku uvařila zvlášť až po té ji smíchala s tím osmahlým ostatním a prohřála. 😉 To jsou následky požadavků malých diktátorů, které jsem v průběhu věků byla nucena ze zákona krmit…
Úplně mimo mísu, ale neodolám – tohle na mně teď vyskočilo na netu:
„A na závěr jedna smutná zpráva:
Dnes zemřel S. Pellcheck, autor automatických oprav textů na mobilních telefonech.
Jeho potřeb se bude kopat v úvěry večer. Chřest jeho pramatce, spi v kladce. „
To je nátěrný! Anton negroblogu to pojal velmi výsvižně 🙂
Já díky Haderach i Boye už dlouho jsem se tak neřehtala.
K té čočce – v Penny mají jak červenou, tak černou čočku, a za docela ucházející ceny. Dneska Benešov.