275 ml mléka
100 g másla
500 g polohrubé mouky
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr, 1 lžička soli
1 sušené droždí
(pro větší vláčnost lze do těsta přidat olej)
Do misky si dáme prosátou mouku, cukr, sůl, sušené kvasnice, vanilkový cukr a promícháme. Mléko zahřejeme (a do něj eventuálně nalijeme olej) a zapracujeme do mouky. Vypracujeme nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Těsto je univerzální, autorka z něj peče mazanec (zadělává v domácí pekárně) a samozřejmě přidává též hrůzinky v rumu a mandle.
Recept poslala: Květa B.
Podobné těsto bez vejce dělám na pizzu, ta vajíčka jsou tam hlavně kvůli barvě, bez nich je těsto bledé.
Proti bledosti lze použít potravinové barvivo nebo trochu kurkumy, ale je to zbytečné, neboť na chuti se nic nemění. Bezvaječné těsto je hlavně pro ty, co se perou s cholesterolem.
Květko, to těsto Tupperware , kdy jsem dělala cokobabovku , je také bez vajíčka a v pohodě . Zkusím to tvoje , díky ?
Věrko, zkus to, fakt je to jako mazanec nebo vánočka se žloutky. Alespoň já tedy žádný rozdíl nevidím.
Kdysi dávno, když jsem se učila základy vaření se mi častokrát stalo, že jsem zapomněla koupit vajíčka, sůl atd. určitě to znáte – mládí. Tak jsem zkusila těsto bez vajec a ono to šlo, nějak jsem nepoznala rozdíl. Těsto nakynulo a chuťově nikdo nepoznal, že tam vajíčko nebo žloutek chybí. Stejně tak těsto bramborové na knedlíky, šulánky, placky. Šlo to i bez vajec. Teď je tam dávám, už si hlídám zásoby. Ale fakt mám to mockrát ověřeno, jde to i bez vajec.
A na obrázku je těsto krásně nakynuté
Souhlasím, že to někde bez vajec jde, také to tak dělám, do knedlíků být nemusí, bramboráky také dělám bez vajec. Ve sladkém pečivu buď snížím počet vajec na minimum, nebo do raději vůbec nepeču. My na to sladké stejně moc nejsme. Několikrát jsem zkoušela jako náhražku vajec „hrašku“, ale moc mě to nenadchlo, prostě jsem v tom cítila nějakou pachuť.