400 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
125 g másla nebo Hery
4 žloutky
1/4 l mléka
1 prášek do pečiva
ovoce (nejlépe meruňky)
na sníh :
4 bílky
150 g moučkového cukru
100 g strouhaného kokosu (nemusí být)
Máslo, žloutky a cukry spolu ušleháme. Přidáme mouku s práškem a vlažné mléko a vymícháme těsto. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Poklademe rozpůlenými meruňkami (řeznou plochou nahoru). Plech vložíme do trouby, kterou jsme si vyhřáli na 180° a pečeme asi tak 20 minut, aby špejle jen nepatrně lepila.
Ušleháme si dotuha bílky. Postupně přidáme cukr (a kokos). Sníh natřeme na zapečený základ a dáme do trouby na dalších 10-15 minut při 150°C.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Já cokoliv zapečeného s bílkovým sněhem nebo upečeného (usušeného) ze sněhu mám moc ráda. Kdysi jsem chodila za odměnu na bezé – obří porce, která zmizla v malé slečně rychlostí nevídanou. A maminka dělávala zapečenou kaši navrch se sněhem, sypaným skořicovým cukrem. Při studiích, když dorazila vajíčka od babičky jsem si udělala 3-4 žloutky utřené s cukrem do pěny, to jsem mlsala lžičkou k sušenkám a z bílků tuhý sníh, ten jsem mlsala s nějakým okapaným kompotovaným ovocem, toho doma bylo vždycky dost, protože maminka zavařovala snad i šišky. Jak já na sladké nejsem, tak tohle mi asi dodávalo potřebnou energii ty bláboly zvládnout. Takže tenhle mls bych si dala hned.
Vypisuju si dobrůtky, které neznám, a až zase dorazí syn, bude se péct o 107!!
Tohle vypadá moc dobře – kdybych měla meruňky, upeču ještě dnes, i když z polovičního množství. Mám sice zavařené švestky, oloupané, takže chutí připomínají meruňky, ale tohle si zaslouží ty opravdové.
Saši, můžeš tam klidně dát i ty švestky, ale pak bych opravdu nedávala kokos. Dělávám to i s rybízem a jednou dokonce s borůvkama, ale to nebyl dobrej nápad – borůvková šťáva se „vzedmula“ do sněhu a ta barva byla fakt DIVNÁ 🙂 🙂 🙂
Bomba!! Otevřela jsem ty švestky, a nejdou do pečení použít!
Někdo měl ten „famózní“ nápad zalít je rumem. Asi Lakysa, tý je to podobný….???
Je to asi dva roky, spíš dvaapůl, úplně vzadu, ….a sníst jednu, budu do konce týdne nepoužitelná?. Ale v mrazáku mám rybíz, tak díky za tip!!
Tohle vypadá opravdu dobře. Jen kde vzít čas :-(. A to jsem ode dneška důchodce.
Připomenulo mi to buchtu, kde se dělají dvě těsta, žloutkové a bílkové. Kdysi jsem ochutnala, bylo to výborné a zvláštní. Vyžebrala jsem recept, ale ještě jsem nepekla. Musím se polepšit.
To se teda polepši. A fakt jsi důchodec? Mám gratulovat nebo kondolovat?
Já se přikláním ke gratulantům!
jasně gratulovat….konečně bude mít čas na Bramboračku :o)
To si myslíš…jako důchodce nebude mít na nic čas, protože ji ostatní budou zahrnovat úkolama – je v důchodu, tak má čas, né? Vidím to v obchodě, nejvíc pospíchají. Ale jako pracující důch, to by čas mít mohla…???
No, nevyjádřila jsem se přesně. Jsem PRDUCH.
Gratuluju, za pár týdnů budu též PRDUCH
Zákusek vypadá nádherně a název „Sahara“ je vystihující. U nás se všemu říkalo buchta s ovocem a sněhem.
Vypadá to nádherně ,ale receptík musí počkat než bude vhodné ovoce 😎