(753) Rýžové závitky

aneb Závitky kouzelníka Pokustóna

rýžový papír
kulatozrnná rýže
tymián čerstvý
pažitka
kousek karotky
kousek čerstvé kapie
citronová kůra
uzená makrela
pečené kuřecí prso
Uduste rýži do měkka.
Polovinu smíchejte s nasekanou pažitkou, polovinu s nasekaným tymiánem a pár strouhnutími citronové kůry. Kapii a karotku nakrájejte na tenké nudličky. Pevnější maso z makrely rozdělte na kousky (ze zbytku udělejte třeba pomazánku), kuřecí prso natrhejte po vlákně na přiměřené pruhy. Na mokrý a dobře zvláčnělý papír dejte podlouhlou hromádku rýže, 2 – 3 proužky zeleniny a kousek masa. Do tymiánové makrelu a kapii, do pažitkové kuře a karotku. Zaviňte balíčky a zlehka smažte na oleji. Při smažení nespěchejte. Papír se často přilepí k pánvi a nejde obrátit. Klidně čekejte, za chvíli se pustí a bude volně manipulovatelný.

Recept poslala BOYE a s ním pár dobrých rad:  Na doporučení ‚našeho‘ Vietnamce někdy máčím papír v pivu (dnes to byla voda). Díky jednoduchým (a veskrze evropským) chutím uvnitř závitků lze podávat s jakoukoli exotickou či zcela českou studenou omáčkou.  S křupavým salátovým listím je to dobrá večeře nebo lehký oběd.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (753) Rýžové závitky

  1. IvaC napsal:

    Taky dělám,ale mně se víc osvědčilo namočení papíru do misky s teplou vodou,teplé pivo by nebylo asi nic moc.Jinak přidávám rýžové nudle,ledový salát,někdy i „krabí“ tyčinky,
    mrkev a bylinky nebo co dům dá.Lehce osmahnu a pak na chvíli strčím do trouby dodělat.Díky za připomenutí……….

  2. IvaC napsal:

    Teď jsem si uvědomila.že rýži vůbec nedávám ,spíš různou zeleninu,atd…….

  3. Imelda napsal:

    Dobrá inspirace, to, že po krátkém osmažení mohu šoupnout závitky na chvíli do trouby dodělat. Místo rýže bych volila rýžové vlasové nudle a místo ledového salátu čínské zelí. Výhoda u tohoto receptu je, že si tam může dát každý co má doma a co mu vyhovuje.

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Pak jsou to ale nudlový závitky 🙂

  5. Mira napsal:

    Smažené jsem nezkoušela. Dělávám občas závitky naplněné uvařenými tenkými asijskými nudlemi, kouskem uvařeného vajíčka, salátovou okurkou nebo paprikou nebo avokádem k tomu kousek masa, kousek salátového lupení a hodně koriandru.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Prostě klasika jarní závitky 🙂

  7. Katyp50 napsal:

    Už přemýšlím o víkendovém papu.
    Co teda mě nemine je vaření meduňkového sirupu. Dostanu náruč meduňky, tak se s tím tady musím trochu poprat. Ale je vynikající a na noc čaj s tímhle sirupem je zklidňující a harmonizující. Meduňka je čerstvá, velmi aromatická, tak tu sice k tomu chaosu co tu stále panuje ještě přibude další, ale já se na to těším.

  8. Katyp50 napsal:

    Určitě pošlu, je výborný. Dá se tak udělat i mátový. Letos mám vylepšený recept.

  9. jarybarka napsal:

    Já se přiznám, že sem tyto „papírové“ závitky zatím ani nejedla ani nedělala.Teď mám v receptu a v komentářích spoustu inspirace.Jen mám drobnou obavu jestli to není moc mastné po smažení?

  10. Katyp50 napsal:

    Ne, není. Ten papír tuk nenasaje, to je jeho velká výhoda.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..