1 hrnek tmavé mouky
2 hrnky světlé mouky
1 balíček sušeného droždí
2 lžičky soli
1 lžička (mletého) kmínu
cca 1 1/2 hrnku vody
(semínka: slunečnice, len, … dle chuti)
Řádně vymíchat těsto a 3 hodiny nechat kynout.
Do trouby vyhřáté na 250° dejte zahřát vhodnou pečící nádobu s poklicí.
Těsto na pomoučeném vále vytvarujte – pozor, hodně se lepí! – a přendejte do horké nádoby.
V horkovzdušné troubě se peče ½ hodiny.
Chleba upekla Eva
Je krásný a když si představím tu vůni …
Taky jsem občas dělala chléb,jenže pro mě samotnou?
Půlka putuje vždy do mrazáku, pak rozmrazím, lze i v troubě, a jak čerstvý
A nebo z té druhé půlky upéct dalamánky.
Jen dávám sice také dva hrnky bílé mouky ale jeden hrnek hladkou a jeden polohrubou.
Vypadá krásně. Zkoušela jsem párkrát chleba v pekárně a nějak se mi nedařilo trefit ten ideální recept dle naší chuti takže už ji používám jen občas na buchtu.
Snacha taky zkouší v pekárně chleba se všelijakými semínky většinou mi chutná jen bych asi víc solila.Oni ale mají malé děti a tak to nesoleni chápu. Taky jsem ochutnala chleba pečený v kamenné peci -neolitický. Dělají ho u druhé babičky na hradě kousek od Krumlova.Byl vynikající.
Děvčata!ROSTOU?Jen malá procházka s pejskem po okraji lesa.holubinky kozák a dubák.moc jsem se ale ne zdržovala neboť docela dost pršelo.
Já to chci zkusit ráno, u nás by mohly být kováře. Dám vědět.
Já teď bez pekárny, chybí mi, opravit to asi nepůjde, tak si časem někde pořídím novou. Výborná z ní byla marmeláda, zadělávala jsem v ní těsto, bylo krásně nadýchané a rovnoměrně nakynulo tím, že mělo stálou teplotu a chleba byl vynikající, no, škoda jí.
Jo, to je pravda, marmeláda, škvarky, těsto na knedlíky či buchty, na to je pekárna skvělá. Chleba jsem vzdala a buchtu v podobě cihly už peču jen občas.