(785) Třešňový koláč s citronem

½ kg vypeckovaných třešní
šťáva z poloviny citronu
jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu
250 g hladké mouky
2 zarovnané lžičky kypřicího prášku
sůl
230 g moučkového cukru + 2 lžíce na poprášení
3 vejce
120 g másla, rozpuštěného a vychladlého

V míse smíchejte třešně a citronovou šťávu. Vejce s cukrem utřete do pěny a ve dvou dávkách zamíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli, citronovou kůru a máslo.
(Spolu s třešněmi a cukrem můžete na těsto nasypat i mleté mandle, oříšky či vlašské ořechy.)
Těsto nalijte do formy, vyložené pečícím papírem, a rovnoměrně rozetřete. Třešně i se šťávou rozprostřete na těsto a posypte je zbylým moučkovým cukrem. Koláč pečte v troubě  předehřáté na 180 ° (horkovzdušnou na 160 °) dokud nebude na omak pevný, měla by stačit hodina. Bude-li to třeba, překryjte ho v polovině pečení alobalem, aby moc nezhnědl.
Podávejte teplý či studený, doplněný trochou zakysané smetany.

Tolik původní recept.
Variace a postřehy Haderach:
1. mouku klidně můžete použít polohrubou (hladkou nevedu, jen na Vánoce)
2. povrch jsem posypala cukrem na pečení (a přidala mandlové lupínky)
3. za hodinu to bude na uhel – stačí cca 45 minut (špejle to jistí) a alobalem to určitě přikryjte, klidně i dřív než za půl hodiny – kontrolujte okometricky.

Experiment provedla HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (785) Třešňový koláč s citronem

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To máte na zítra, aby bylo jasno – jedu mimo Prahu. A experiment jsem páchala extra kvůli Katy – aby to nebyla furt jen bublanina.

  2. lakysa22 napsal:

    To jsi hodnà, že to vrzkoušíš! Já u prvního pečení sedím u trouby, koukám jak na televizi, a v tomhle horku by se mi moc nechtělo.
    Včera jsem upekla bábovku s jogurtem podle 59, a zjistila jsem, že její popis je naprosto nedostačující. Není jen vláčná, je úžasná, přidala jsem hrůzinky namočené v dámském likéru (na tři), přidala lžíci téhož a polovinu syn spořádal ještě před večeří…na snídani nezbylo, v tom horku se asi vypařila.?

  3. Katyp50 napsal:

    A vynadala jsi tomu dostatečně?
    Děkuji, že na mě myslíš, třešně už nemám, byly by, ale už nechci.

  4. Jiřina napsal:

    Bože, to musí být mana nebeská, třešně mám koupené a ostatní ingredience jsou k dispozici stále. Vypadá to nádherně, sice moc péct nemůžu/děda drží dietu, potřebuje shodit tak 10 kg /a to je asi dávka na střední plech. On sní tak 2-3 kousky a já zbytek. Už se nevlezu ani do spodního prádla/už kupuji jen natahovací/. Toto určitě zkusím, chtěla jsem udělat bublaninu, ale koláč s citronem a třešněma bude mít přednost. 🙂

  5. a.rena napsal:

    U nás se příroda zbláznila – všechno o 14 dní až tři týdny dřív. Něco málo stíháme zpracovávat, ale sklepy a mražáky nejsou nafukovací. Jahody jsme už přestali sbírat, třešně zůstanou špačkům a kosům, rybíz asi opadá, jediný angrešt se drží v mezích normálu, ten sníme a část zpracujeme. Malin je záplava a všichni sousedé jsou na tom stejně, takže ani rozdávání nehrozí. Meruňky budou taky velmi slušně, ryngle a špendlíky (neplést s mirabelkami) měly hodně loni, tak letos si dávají oddych. Ze špendlíků slivovice asi nebude. Zato trnky a durancie se činí. Já vím, že to někomu zní jako rajská hudba, ale čeho je moc, toho je příliš. Takže asi tak. Ráda bych vám všem něco poslala, ale je to, pokud vím, všechno daleko.

  6. jarybarka napsal:

    Já naštěstí třešně dostala.Bublanina byla.Taky jsem jich dost snědla.Loni nebyly a já je hrozně moc ráda.
    Ano příroda jede na plné pecky.už mám i cukety a okurky od kamarádky.
    Taky ale nechápu ty šílené ceny ovoce a zeleniny v sezóně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..