retro recept, co vlastně ani není recept 🙂
2 kvalitní špekáčky
2 jarní cibulky
trochu ředěného octa
Vše nakrájet promíchat. Podáváme s čerstvým chlebem.
Recept poslala Jarybarka.
Poznámky: já dělám nálev mírně sladkokyselý – v hrnku rozmíchat ve vodě trochu cukru, přidat ocet dle chuti. Někdy přidávám nadrobno pokrájené kyselé okurky.
No, já když buřty, tak na ohýnku, na zešpičatělém klacku, uříznutém někde ve křoví, pěkně přehazovat z ručky do ručky a foukat na připálené prsty a mít černé zuby od připálených konečků. Nebo déle naložené utopence s pořádnou dávkou feferonky.
Jedinej pečenej buřt mi odrovná žlučník s naprostou spolehlivostí 😉
I ten pečený v troubě na černém pivu? To bych si dala hned.
No, dám si tak leda to, co najdu v lednici.
Ne, na pivu dělávám, ale ten pečenej – já na to mám vždycky takovou chuť, pak sním půlku a už se mi plaší zažívání. Jakžtakž to zvládnu s Plzní…
Mně se sukuje žaludek ze syrové cibule (po tepelné úpravě už mi nevadí v jakémkoliv množství), takže špekáček jedině na klacku, jak píše Katy, nebo taky po tepelné úpravě jakkoliv. Jen ne syrový jako utopenec. Pro mě brekeke. A přitom mi syrová cibule voní, a když si dá manžel třeba chleba se sádlem a cibulí, mám na to chuť. A jen zkusím kousnout… Je zajímavé, že pažitku můžu a miluju ji.
Tak taková jídla si teď budeme dělat. Na nic jiného není a nebude čas, neb nás opět v pondělí v noci spláchlo makové pole. A to brutál. Na poli zůstalo jen kamení.
Tak to je mi vás všech fakt líto!!! Moc, neumím si tohle vůbec představit, nikdy jsem to nezažila, ale musí to být děsné! Ten pocit zmaru a naprosté beznaděje, kdy nemůžeš vůbec nic dělat……… ach jo! Hodně sil přeju.
U nás stačil jeden den prudkých dešťů a trsy černých sladkých velkých třešní shnily ?
Fňuk 🙁
To mi povídej, brečela bych. Stihli jsme sčesat jeden strom. Zbytek je v …
Já dostala dvanáctilitrový kyblík třešní….?? Večer, když je přivezli, bez poskvrnky. A ráno šla polovina na vyhození?
Janičko, tak to je škoda veliká. U nás ve Šlapkách tak 10 kapek a v Brně průtrž, voda valila proudem, ani jsme z auta nemohli vylézt tak asi půl hodiny. Od nás je to 10 km. To bylo minulý pátek 8.6. Já vždycky říkám, že všude kolem nás leje a tady ani kapka, snad to dělá to letiště ve Slatině – od nás tak 4 km.
Totéž u nás – dešťový stín. V UH a okolo leje, Jarošov 4 km od města sucho. Dokonce je „čára“ vždycky na stejném místě.
Upřímně soucítím. Nás tak před lety třikrát za sebou spláchlo kukuřičné pole, takže to znám. Ve sklepech pokaždé čtyřicet čísel vody s bahnem.
U nás před x lety kukuřičné, moje brambory sklízeli asi v Davli….
Co s týká buřtů, tak opravdovej expert je na ně moje dcera Elča a hned po ní švagrová.
Kolik ty jich dokážou sežpapat, to je dílko… Švagrová se včera ohlásila, že přijedou na začátku srpna a už se ptala, jestli budou buřty.
Já jsem nakladala toceny už za totality do Deka a na barvu trosku červené mleté papriky , i ta chuť tam zůstala , natožboze chillies , mňam . Ale všichni dnes už v širokém dalekém okolí prokladame nejraději domácím kysanym zelím, a to je pak taky něco ?
A když na propíchane plátky , tak už se druhy den muže jist, ale proč to říkám , to je Jasnacka ☺️
Pro Haderach : já vím , ze je to jiny recept , no tak jsem se trosku “rozjela” do utopencu , to já tak mám , ze pletu pate přes deváté ??
V pohodě .. píšu ti mail.