20 vlašských ořechů natrhaných ve stadiu mléčné zralosti
1 litr vodky
1 celý svitek skořice
5 hřebíčků
3 kuličky jalovce
strouhaná kůra z půlky citronu
(dle vlastního uvážení můžete použít i citronovovou nebo pomerančovou kůru, vanilku, kávu, nové koření, zázvor, badyán)
1 kg cukru
voda
Čisté ořechy se zelenou slupkou nakrájejte na půl centimetru silné plátky, vložte do velké zavařovací sklenice. Přidejte 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce, strouhanou kůru z půlky citronu (eventuálně další koření podle svého uvážení).
Zalijte litrem vodky, uzavřete a nechte na teplém místě louhovat 5 až 6 týdnů. Poté slijte výluh přes plátno a vraťte zpět do lahve. Přidejte zchlazený cukerný roztok, který připravíte z 1 kg krupicového cukru, rozvařeného v 1/2 litru vody. Nechte stát další měsíc. Pak teprve přelijte likér do lahví a uzavřete vyvařeným uzávěrem.
Poznámky: Ořechy trhejte ze stromu, popadané nejsou vhodné. A čím dřív, tím líp – hlavně letos, všechno je dřív, brzo jim začnou tvrdnout skořápky a pak aby to jeden porcoval sekerou.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Ilustrační foto … protože ořechy se teprve máchají a hotová od loňska nezbyla 🙂
A já ji tím pádem dělat nebudu.
Jinak pan Žák – převozník vždycky říkal, že na tuhle ořechovici se trhají ořechy v době, kdy jimi lze bez problémů prostrčit zápalka nebo špejle.
Ještě to jde…
Díky Haderach, zrovna jsem o ořechovce přemýšlela a hledala vhodný recept. Udělám.
Vydrž do zítra, dám ještě jeden recept – z rumu. A můžeš si vybrat.
To je recept po kterém se poslední dny pídím. Jen pro zasmání , dobu jsem přemýšlela, jak z toho dostanu ten alkohol, když tam naliju litr „vody“. A to mám brejle na nose a četla jsem to dvakrát.
Mně se stalo to samé, několikrát jsem četla recept a pořád jsem hledala kde je ten alkohol, jak jen ze samé vody může vzniknout alkohol. Až jsem četla popis. Už jsem myslela, že se spletla autorka. A najednou kuk, je tam vodka i voda – mimochodem taky mám brýle. 🙂
Pila jsem to od kolegyně,která měla na zahradě ořechy(už bohužel nejsou ani kolegyně,ani ořechy) a ta přidávala kávu.Bylo to tmavě hnědé,asi ne jen od té kávy.a moc dobré.
To je od těch ořechů, my kávu nedáváme a je to HODNĚ tmavý 🙂
Ta káva tam udělá takovou zvláštně nahořkle voňavou chuť.
Tak to bych mohla na stará kolena zkusit.Myslím že ořechovici dělával můj děda a to už je opravdu hódně dávno.Připomnělo mi to že si s bábinkou dávali občas stopečku.Jo a taky kmínku!Teď jsem si vzpomněla.
Jenže to byly časy kdy jsem si vzhledem k věku mohla tak akorát čuchnout ke špuntu.
A jen tak mimochodem před chvílí jsem přijela z lesa.Pár hříbků pár lišek pár babek a masáků.
Šílený hejna košů! Vybírala jsem je z vlasů ještě po cestě.
Nechtěla jsem si stříkat na hlavu repelent a to byla velká chyba.
Takže hubky ještě porostou.Minulý týden tu hodně pršelo.
A kolik těch košů se ti do vlasů vešlo? To musely být hodně malinké košíky, Asi jako kloš, ne? 😉
Jé zase zabodoval mobil KLOŠŮ mělo být.A to jsem to po sobě četla. Se stydím. ?
😉
no já si to představila ve stylu natáček :o)
Tak to u nás je sucho a sucho asi bude, páč ten občasný deštík nestačí. Tak asi budu letos jenom závidět.
Příště si do vlasu natři jeden ve vodě nebo v kapce lihu rozpuštěný B komplex a máš klid jak od klošů tak od klíšťat. Já tím letos napatlala i našeho psa a nevíme, co je to klíště, ačkoliv loni i přes antiobojek jsme je z něj obírali pomalu každý den.
To jsem ještě neslyšela.díky za typ.Já vím že béčko odpuzuje hmyzáky ale myslela jsem vnitřně užívat.
Toto zkusím.
Prosím, jaký je rozdíl mezi kloši a klíšťaty? Kloš – slyším poprvé v životě.
Kloš jelení (Lipoptena cervi, lidově lojnice, nářečně jelenica[zdroj?] či postraňák – jižní Morava) je druh dvoukřídlého hmyzu z čeledi klošovitých. Jedná se o druh bodavé mouchy, která se živí krví zvířat, především savců ale i ptáků. Kloš se na hostitele dostává pomocí křídelvyvinutých po vylíhnutí. Po usednutí na hostitele křídla ztrácí.
Helenko děkuji za vysvětlení. Myslela jsem, že je to jen nářečově klíště.
Jinak u nás ořechy na ořechovku skončily někdy předminulý týden, už jsou tvrdé. Mají být do Jana, ale letos bylo na Medarda málem pozdě. Ořechy mají být měkké, „máslové“, říkával tchán. Letos jsme nedělali, máme hodně od loňska.
Na chalupě jsou ještě měkké…
No, v podhůří věřím. My už sklízíme meruňky, které jinak začínají zrát v půlce července… Svět se naruby obrací.
A mimochodem – někde ten recept budu mít: kamarád, co dělá likéry z kdečeho před dvěma lety kvůli dovolené propásl období mléčné zralosti a dával tam ořechy, které FAKT porcoval sekerou. A věř tomu nebo ne – chutnalo to trochu jinak a o hodně líp 🙂
Věřím, spousta dobrých věcí vznikne omylem nebo náhodou. Třeba někdy zkusíme, ukládám si informaci, díky. 🙂