tymián
máta
rozmarýn
petrželka
cibulka
plechovka drcených rajčat
olivy
mozzarela
bylinkové máslo
crème fresh
olivový olej
Přijela jsem z cest hladová jak vlčák. Takže honem něco teplýho. Zahrada dala tymián, mátu, rozmarýn, petrželku a cibulku. Spíž a lednice vydaly plechovku drcených rajčat, olivy, mozzarelu, bylinkové máslo, crème fresh a oliváč. Postup je jasný: na oliváči jsem orestla cibulku, přidala rajčata, trochu vody (jen na vypláchnutí plechovky), olivy, povařila. Osolila, přisladila medem. Přidala byliny a plátek studeného másla. Na talíři jsem přidala mozarellu, nok z crème fresh a přikusovala toast s bylinkovým máslem. Deset minut práce a v bříšku jako v nebíčku.
Recept ponechán bez úprav, jak jej Devětapadesátka sepsala.
Tohle je fakt rychlovka a určitě moc dobrá. Při nejbližší příležitosti vyzkouším. Ve čtvrtek se chystáme na 10 dní na Šumavu, takže tam se to bude hodit. Mám sice skoro všechna jídla navařená a zamražená, ale k večeři bude polévka fajn, zvlášť po nějaké té túře.
Rajčatovou polévku dělám také a dost často, pokud mi zbyde od něčeho trocha rýže, tak ji tam přidám, jinak chleba nebo jiné pečivo to jistí.
Tak. rýže mi zbyla a v rajčatové polívce ji musím mít. Tak jako nastrouhaný celer. Jenže než se dostanu domů, tak asi umřu hlady. Jsem dnes na odloučeném pracovišti a hospody tady za nic nestojí a ani nemám jít s kým. Jedině se šéfem, a tak statečná nejsem. Takže sámoška a rohlík s něčím . . . . .
Věřím, že rajská polévka může být dobrá (asi před dvaceti lety jsem nějakou krémovou zkusila v Chorvatsku, prý byla výborná, říkali všichni, ale pro mě ne, a tak mám nadosmrti vystaráno). Pozůstatek ze školky a školy. A zvlášť když v ní uvidím rýži, říkám si „dobrého po málu“. A přitom rajskou omáčku miluju.
Nic si z toho nedělej – já rajskou polévku miluju, ale když je v ní rejže, nepozřu. Tady mám navíc bereke olivy (Devětapadesátka promine) – ale bez nich bych to dala 🙂
Kouzlo téhle- a vlastně jakékoliv polévky je v rozmanitosti- každý si dá, co má rád. Tohle byla rychlovka a nacpala jsem do ní to, co bylo po ruce a nemusela se dlouho vařit.
A dobře ty 🙂
A tak vznikají nejlepší jídla. Pokud hned nezapíšeš, příště máš smolíka, už nikdy se to nepodaří jako poprvé, pokud vůbec si vzpomeneš, co jsi tam nacpala. 😀
Já bych tam rejži taky nedala, (nemám ráda ani ve směsi na plněné papriky), ale ty olivy mi nevadí. No prostě sto lidí, sto chutí.
Dělám i s rýží i bez, ani olivy mi v té polévce nevadí, vypadá skvěle. Já si vzpomínám, když jsem jednou navrhla, že udělám rajskou polévku, jak ex prohlásil, že si jí mám udělat 2 porce, sníst si jí někde v ústraní a hlavně mu jí nenabízet. Pak ochutnal a od té doby jí vyžadoval docela pravidelně. A je fakt, že ve směsi na plněné papriky rýži přímo nesnáším. Ty dělám jen s masem.
Děvčata…asi hlavně z Prahy. Daruji červený rybíz – je ho asi 5kg (půl plastového džberu na plevel z Lidla), ale potřebovala bych, aby si ho někdo odvezl během zítřka (byl trhaný v neděli). Máte někdo zájem? Kdo dřív přijde,…..atd.
Koupím náladu na zpracování další dávky rybízu – potřebuji zcedit šťávu za studena asi z 15 l rybízu….
Umel ho na masovém strojku, přidej trochu kys. citronově a na těch 5 l asi 2 l studené vody. Promíchej anech do čtvrtka stát v chladu. Přeceď přes nějakou starší hustou záclonu, přidej cukr (na 1 l šťávy 0,5 kg) a na 4 l této směsi 1 bal kys. sorbové nebo 1 „Pomůcku na sterilování“. A v zimě jako když najdeš.
to jsem zkoušela vloni a nikdo to nepil :o)
Škoda přeškoda, dneska jsem byla v Praze. Klidně bych si ho odvezla, červený tu na zahradě není. Nojo, tak nic.
Tak odvolávám nabídku…nějaká oběť se už našla :o)
Dobře jí tak….
Tymián , mata, rozmaryn … já pořad bobkový list , nové kořeni , pepr, skořice … je Čas prehodit vYhybku . Já černé olivy joooo Atd taky . Vy jste tak šikovne , za týden přijede dcera z Nemec a je teda třeba zasednout k Bramboracce a udělat poradny a výborný jídelníček na 14 dnu ( hlavně proto , ať něco z tech dobrot nezapomenu udělat )