1 kg mletého masa,
2 vejce,
baby mrkev,
hrášek,
česnek, majoránka
sůl, mletý pepř
asi 4 lžíce strouhanky,
2 – 3 rohlíky namočené do mléka
Mleté maso pořádně promícháme s vejci, zeleninou, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí, mletým pepřem a majoránkou, a zahustíme strouhankou.
Směs přendáme do formy, vymazané tukem a vysypané strouhankou, potřeme sádlem a ve vyhřáté troubě upečeme.
Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo studené s chlebem a hořčicí, případně Krenexem.
Pozn: pokud dáváte mrkev a hrášek, je dobré zeleninu před vmícháním do masa trochu osolit.
Dobrou chuť opět přeje: Jana Macůrková
To vypadá absolutně skvěle. Miluji, když je sekaná s něčím nakombinovaná. Osvěží to chuť. U nás se poslední dobou dělá s kadeřavou kapustou.
Já jí taky dělám s kapustou.Mám ji tak nejraději.Mrkvíčku a hrášek někdy dávám do sekané rolády.taky dobré.
V sobotu jsem taky dělala sekanou – stejně jako Jana, jen bez mrkve a hrášku, ale zato naplněnou do vydlabané cukety. Té jsem seřízla podélně vršek jako pokličku, vydlabala, trochu vymazala rozpuštěným sádlem a osolila, naplnila, přikryla cuketovou pokličkou, upekla a víc asi nemusím dodávat. S novými brambory a okurkovým salátem se smetanou. No, bylo to fakt dobré.
Taky jsem jí párkrát připravovala plněnou, když jsem dostala přerostlou. Ta se jinak než nastrouhat do bramboráku nebo buchty nebo naplněná mletým masem zpracovat ani snad nedá. A bylo to moc dobré. Ještě jsem jí navrchu zapekla nivou.
Já tyhle kyje oloupu, nakrájím na kusy a přidávám do leča. A to i do toho, které si steriluji na zimu.
Děkuji pěkně – dostala jsem cuketu, a uvažovala jsem, co s ní…
Sekaná je nádherně upečená a má krásnou mozaiku. Já do každé sekané taky dávám kousek mrkve, ale nastrouhané, kvůli pěkné barvě. Pak je plněná sekaná/vejce natvrdo, párek aj./ ale to už tady recept byl.
Mozaika je dílem náhody, jak se to pomíchalo, tak se to upeklo.