7,5 kg švestek
1,5 kg cukru
0,5 l octa
Švestky omýt, vypeckovat do hóóóódně velkého hrnce, zasypat cukrem a zalít octem. Potom dát na 24 hodin do chladna, ovoce pustí šťávu. Vaříme 4,5 hodně mírně. Nesmíme míchat. Po uplynutí doby začneme míchat a mícháme půl hodiny. Nalijeme do skleniček a zašroubujeme víčka a necháme vychladnout. Výhodou tohoto receptu je, že se nemusí povidla míchat (a tudíž se u toho v tomhle počasí nemusíte vařit). Pokud ale jednou zamícháme, už míchat musíme. Proces lze i přerušit, nap. vařit tři hodiny a druhý den pokračovat.
Recept poslala: Francizska
Zrovna v těchto dnech „povidluju“. Do pekáče se mi vejde 2,5 kg vypeckovaných švestek, poliju 0,5 dcl octa, promíchám a dám péct na 250° 25 minut. Poté posypu 300g cukru, peču dalších 25 minut, znova přidám 300g cukru a peču 10 minut.
Pak snížím teplotu na 150° a peču hodinu, už ale hlídám – u jedné várky stačilo, druhou z jiných švestek jsem ještě dopékala půl hodiny při pootevřených dvířkách.
Loni jsem dělala povidla jako Francizska, jsou taky moc dobré, jenže doma horko, sklep teplý a lednice plná, tak není kam dát do chladu.
Zapomněla jsem napsat, že nemíchám po celou dobu – jen u té várky, které jsem musela prodloužit dobu pečení, jsem jednou promíchala.
Nevím, jestli je to tím horkem, ale nějak mi to dnes nemyslí. Do hotových povidel dávám skořici, mletý hřebíček i badyán. Zalívám rumem, aspon polévkovou lžíci.
Snad je to už všechno.
Pečený povidla jsou super, ale ta zas*aná trouba je děsběs 🙁
Mě to v troubě binec neudělalo, taky jsem hlídala, jestli neprskají, a ono nic !
A když jsem dělala rajčata, rozdělila jsem to – půl na plotně, půl v troubě, a od příště jen v troubě!
Ani připálený hrnec není to pravé „povidlové“???
I když jsi zkušenější kuchatka, ač nerada, musím odporovat!
Nic připáleného, opravdu – taky jsem se bála, ale opravdu se nic nepřipálilo ani při těch 250°.
Jani, ten hrnec se opravdu nepřipálí, jen se musí dodržet postup.
Já jsem taky nikdy neměla ráda povidla, ale tyto opravdu ano. Je o ně u nás rvačka a ten hrnec se opravdu nepřipálí. Jen se musí dodržet postup – na velmi mírném plamenu a nemíchat, míchat až na konci.
Já jsem jednou zkoušela guláš v troubě. Naštěstí mne napadlo, dát tam pro jistotu plech, protože jsem se bála o troubu. Měla jsem štěstí, plech jsem musela vyhodit, ale trouba byla zachráněna. Někde jsem udělala chybu, raději jsem to už nikdy nezkoušela. Vrátila jsem se k pomalému vaření.
No, nějak mi to nemyslí, druhý komentář byl pro Úsměvku a třetí pro Haderach.
Obdivuji toho.kdo umí udělat dobrá a nepřipálená povidla.Já to vždy připálila,aspoň
trochu.Ale jestli mohu,tak dnes jsem si v noci natočila a ráno shlédla pořad o vaření a než to zapomenu.ráda bych se podělila.
Dělali trampský guláš na černém pivě a to takto:Spustu cibule a špeku na kostičky os-
mahnout do zlatova,přidat na kostky kližku,osmahnout,osolit,opepřit,přidat svazek rozmarýnu a svazek tymiánu,zalít černým pivem a dusit.Po nějaké době přidali houby a to jak čerstvé,tak sušené-namočené,česnek,trochu udělaného karamelu,rozvařeného zase v pivě a když už bylo masíčko měkkounké,tak zahustili škrobem a velmi krátce povařili.Podávali s chlebem nebo kukuřičnými placičkami.Dostala jsem na to takovou chuť,že jsem vám to musela napsat a určitě to brzy zkusím.
Trefa ?!
No, mě jsi chutě nadělala taky – ale asi počkám, až nebude takové horko.
Uvařit, nasevírvat, vyfotit, sežrat, poslat i s textem.
Přiznám se, švestky miluju, ale povidle neee, nějak mi vůbec nechutnají … netuším proč, ale je to tak.
Ale musím se podělit o zážitek, hledala jsem na netu něco na véču v dnešním parnu a zaujalo mne toto:
Vnadící směs v tomto horku (jako čekala jsem ouplně něco jiného):
3 vědra (á 15 l) vody, k tomu šrot z pšenice/nebo směs pšenice a ječmenu a strouhanky
Jako hodně jsem přemýšlela, jak bych to kvantum předložila tomu mojemu ….. hlavně v tom vědru, páč tak velké talíře doma nemaje ☺
Mno, nakonec jsem zjistila, že to není vnadící na mužský, ale vnadící na ryby.
Další byla „miso“ polévka ….. přiznávám, nedávno jsem jí měla tu čest jíst u našich japonských přátel a přišla mi jak špatně vyvařené špinavé fusky, ale můj názor, možná, že kdyby byla uvařená někým jiným, tak mohla být dobrá.
Nakonec zvítězil těstovinový salát s avokádem a nejen vypadá, ale i chutná výborně.
Těstoviny
sůl, avokádo
bazalka a petrtelka – nejlépe čerstvé, ale mohou být i sušené
rajčata, okurek, paprika, mrkev – co komu chutná a množství též dle chuti
sýr cottage – kelímek
Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout, mezi tím pokrájíme zeleninu, v sýru rozmícháme sůl a bylinky a vše vmícháme do těstovin. Pokud se to někomu zdá málo, může přidat i zbytek kuřecího masa/tuňáka pokrájených na kousky.
Vnadící směs mně fakt rozesmála.Miso polévku jsem vždy chtěla ochutnat,po vašem popisu mně to ale přešlo.Asi jde o zvyk.Děkuji za pobavení……
Jsem ráda, že jste se po ránu zasmála. Musím napsat, že ta vnadící směs mě také dostala ☺
No my se tu řehnili oba. Čekali jsme koho budeš na co chtít navnadit a ejhle – půjdeš s udičkou na lov ! 😀
Mno, já ani tak neřešila, kam půjdu vnadit, jako kam mu to naservíruju …. už jen ta představa, že to dostane ftom vědru mi stačila a navíc jsem si říkala, že tomu stolu by se pod tíhou mohly rozjet nožičky ☺ Možná už by taky mohl bejt čerstvej vdovec, co? ☺
Nooo radši bych mu důvody k předčasnému ovdovění nedávala – jen ať si ještě užije spořádaný život 😀