filety chlazeného lososa
rozmarýn
sůl
olivový olej
Na cca 800 g filet chlazeného lososa ustřihnout asi 12 cm snítku rozmarýnu, otrhat z ní lístečky a v hmoždíři rozetřít s troškou soli a olivovým olejem – ten přidávat po maličkých dávkách, aby z toho byla řidší kašička a nechat ustát. Mezitím si dát vařit brambůrky a očistit lososa. Očištěného lososa (nemytého, jen papírovými ručníky dočista otřeného aby ani šupinka nebyla) nakrájet na cca 6 cm pruhy. Na straně kůže lehce osolit a pokápnout olejem, na druhé straně do masíčka vetřít rozmarýnovou kašičku. Na rozehřátou suchou pánev s nepřilnavým povrchem vložit filetky kůží dolů a pozorovat jak mění barvu. Za cca 4-5 minut je skoro všecko světlejší, tak opatrně obrátit masíčkem se zbývající vrstvičkou růžové dolů, za minutu vypnout, přiklopit a nechat na zbytkovém teple chvilku, než se na talíř upraví příloha.
Recept poslala Květoslava a píše: „Já dala brambůrky, ale dočetla jsem se, že prý k lososu dávají i čočku. Z bylinek si dovedu představit místo rozmarýnu i tymián (byl by mou volbou, kdybych živý měla, ale letos není) a nebo bazalku. Určitě by šlo i jiné koření, ale volila bych vždy jen jeden druh aby se nepotlačila chuť.“
Ilustrační foto
Úžasný recept, úžasná ryba. Lososa mám ráda na všechny možné způsoby. Jen opět jsem šťoural – musím ho koupit čerstvého. Stejně jako tuňáka či jiné ryby. Jakmile je to rozmrazené už mi to nechutná. I když mám v mrazáku kousky zmrzlého lososa (zbytky a odřezky od čerstvých steaků), dělám z něj pak jen jídla typu těstoviny se smetanovou omáčkou, bylinkami a kousky lososa. Dobrý byl i pokus o lososovou pizzu – těsto na pizzu pomazat tučnější zakysanou smetanou smíchanou s rozšlehaným vajíčkem, posypat lístky špenátu a bylinkami (rozmarýn, bazalka…… dle chuti). Poklást kousky lososa, natvrdo vařeným vejcem, jarní cibulkou nebo jemně pokrájeným pórkem, mozzarelou nebo jiným sýrem na malé kostičky a zapéct.
A tady je jakej? Chlazeny nerovna se mrazeny. Jineho nez chlazeneho tu nekoupis a tezko si ho pujdes chytit 🙂 🙂 🙂
Chlazený z pultu, ne zmrzlý na kost z boxu! A dost poznám rozmrazeného co ho vydávají za chlazeného.
Tak za tenhle oběd vděčíme právě poznámce Katy, že jí kamarádka dovezla z Kaufu levného lososa. Měli jsme cestu kolem, tak jsme přibrzdili a druhý den ho prachsprostě sežpapali. Filet byl tak akorát na tři porce , takže co od oběda zbylo se nakrájelo a vmíchalo do směsi ledového salátu , jarní cibulky, paprik a rajčat.
Jo a když po obědě panu domácímu splaskly boule za ušima, dojeli jsme si ještě pro kousek na pak. Za 99,-Kč / kg – no neber to! 😎
Jojo, tak to jsme přesně měly. Byl naprosto úžasný. Zbytek jsem dala do těstovin se sýrovou omáčkou. Tam mi ten hluboce zmrazený nevadí, protože je ve směsi dalších věcí. Ale koupit kus mraženého v Makru a pochutnat si? To fakt nehrozí. Mám k tomu pak stejný odpor jako k filé. Nebít, já za to nemůžu, že jsem mlsná.
Je rozdíl mezi zmrzlý a zmražený. Zmražení se provádí rychle a proto nejsou jednotlivé bu%nky poničené a po rozmrazení je maso dobré. to ale doma nikdy nedocílíš, protože se provádí tekutým dusíkem (- 189 st.). Zmrzlé maso je po rozmrazení měkké, teče z něj šťáva a není tak dobré. Protože zmrznutí je pomalé a trvá několik hodin.
Tenhle měl být čerstvý, chlazený. Někdy mají chlazené rozmrazované, ale kdoví, jestli vždycky napíšou pravdu o původu a zpracování 😕 Faktem ale zůstává, že tak dobrého lososa jsem ještě nejedla (a to neříkám proto, že jsem ho dělala já). Masíčko šťavnaté, žádná sušinka- šel rovnou do ledvin 😎
Taky bych si dala. Já ryby ráda, ale moc se u nás nedělají (v rodině je i alergie na ryby)
Tohle dělám v tom pecicim papíře , ale nevnucuji
Nad pečícím papírem jsem taky uvažovala, ale nikdy jsem to nezkoušela, protože nevím, jak ho zabalit, nebo co s tím udělat aby ta šťáva nevytekla?
Normálně urves kousek papíru dvakrát větší než panvicka a půlkou vysteles panvicku . Polozim rybu a tak 3-4 minuty pranzim s bylinkami , soli . Pak obrátím i s vrchní vrstvou papíru a neboj , záse tolik stavy tam není , aby to vyteklo . Vlastně ten papír je jen přeloženy kolem ryby nahoře dole . Zvykla jsem
Si to tak delat a kůže třeba má normální krupavost , ale já kůži moc neeeee
Aha, já myslela, že se to nějak balí. Já mám šikovnou opravdu nepřilnavou pánev. Před dáááávnými časy jsem měla na beztukové opékání na normální pánev takovou zvláštní „tvrdou textilii“ nebo měkký plast? Prodávali to na Zahradě Čech – že prý z nějakého kosmického výzkumáku. Měla jsem to místo teflonové pánve hodně roků.
Losos je moje oblíbená ryba, takže kupuji docela často. Když se stane, že jede známý do Norska na ryby a zadaří se, tak dostanu – tím mívám zmraženého, ale v uzavíratelných pytlíkách z Ikey, nevím proč, ale nevysychá v nich tolik.
Ale teď k receptu, nějak jsme časem zjistili, že nám chutná jen na cca 7 cm kousky, osolit, trochu opepřit a krátce smažit na másle – jen trošičku.
Zkoušeli jsme s bylinkami, kořením ….. ale beze všeho nám chutná nejvíc, to vynikne jeho chuť. Dokonce jsme se na tom shodly s Koukejkou, ta také jen sůl, pepř a máslo.
Ale chápu, že tisíc lidí, tisíc chutí ☺
Já ho tedy zas tak často nedělám, tak jsem chtěla zkusit něco trochu jinak. Nevl. syn ho často pekl- celého, ale to se s tímhle filetkem vůůůbec nedalo srovnávat.
Kolem vánoc kupujeme čerstvé ryby tady na sádkách (celoročně neprodávají) a největším hitem je tolstolobik na tymiánu (tedy pokud mají přiměřenou velikost a ne 5kg hovada).