(893) Zapečený lilek

lilek
rajčata
cibule
kozí sýr
bylinky dle chuti
hladká mouka
olivový olej

Lilek nakrájejte na centimetrové plátky, osolte, obalte v hladké mouce a zprudka osmažte. Odložte na papírovou utěrku. Na dno formy dejte trochu oliváče, na klínky pokrájenou cibuli, na ni lilek a na každý plátek lilku plátek rajčete (nejlepší jsou býčí srdce). Osolte a vrstvy opakujte do spotřebování zeleniny. Kolem dejte na kusy nakrájená hodně zralá rajčata, pokud je nemáte, zalijte asi půl plechovkou nakládaných. Jako koření je zde použita  nasekaná šalvěj, rozmarýn  a čerstvá majoránka. Dejte zapéct. Nakonec dejte rozdrobený kozí sýr (může být balkán, mozarella, či co máte rádi), můžete ozdobit čerstvým tymiánem a petrželkou. Na talíři zakapejte olivovým olejem, podávejte s kopečkem zakysanky nebo jogurtem.

Autorka receptu: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (893) Zapečený lilek

  1. jarybarka napsal:

    To by mi šlo jako příloha k pořádné flákotě masa!

  2. Jana Macůrková napsal:

    Mně tam spíš přebývá to koření, 4 druhy si myslím, že je až až…. navíc majoránka je hodně podobná tymiánu, a já nemusím vůbec šalvěj. Mě prostě v jídle nechutná, používám ji jako bylinku na krkabol, ale do jídla ne.

  3. jarybarka napsal:

    Šalvěj si s rajčaty náramně rozumí.
    Jana píše bylinky podle chuti tak je to na každém co si zvolí.
    No ni?

  4. francizska1 napsal:

    Za mne fakt dost dobrý. Já taková jídla mám moc ráda.

  5. 60anda napsal:

    Recepty od devětapadesátky nikdy nezklamou, a šalvěj jsem začala používat až letos právě na její radu. Mám ji na zahrádce léta a nikdy jsem nevěděla co s ni, kromě kloktání. A fakt je dobrá, upečené lístky slupnujako první.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Se omlouvám, ale jsou tam rajčata …. můj problém, vím. 59 promiň ☺
    Nedávno mi kolegyně poradila usmažený lilek:
    – lilek oloupeme a zbavíme semen, rozkrájíme po délce na plátky, osolíme, obalíme v mouce a rychle osmahneme na másle (nejlépe přepuštěném)
    – potom vždy dva opečené lilky slepíme žloutky se strouhaným sýrem (uděláme z toho takovou krásnou hmotu, která lepí jako blázen)
    – poté namáčíme v těstíčku z vajec, mouky a špetky soli a smažíme do růžova (pravila ona kolegyně, já teda smažím do zlatova)

    Je to výborný, ten můj v první chvíli ani nepoznal, že baští zeleninku. Potom už mu bylo blbý říkat, že mu to nechutná, když si na začátku tak mlaskal ☺

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..