lilek
rajčata
cibule
kozí sýr
bylinky dle chuti
hladká mouka
olivový olej
Lilek nakrájejte na centimetrové plátky, osolte, obalte v hladké mouce a zprudka osmažte. Odložte na papírovou utěrku. Na dno formy dejte trochu oliváče, na klínky pokrájenou cibuli, na ni lilek a na každý plátek lilku plátek rajčete (nejlepší jsou býčí srdce). Osolte a vrstvy opakujte do spotřebování zeleniny. Kolem dejte na kusy nakrájená hodně zralá rajčata, pokud je nemáte, zalijte asi půl plechovkou nakládaných. Jako koření je zde použita nasekaná šalvěj, rozmarýn a čerstvá majoránka. Dejte zapéct. Nakonec dejte rozdrobený kozí sýr (může být balkán, mozarella, či co máte rádi), můžete ozdobit čerstvým tymiánem a petrželkou. Na talíři zakapejte olivovým olejem, podávejte s kopečkem zakysanky nebo jogurtem.
Autorka receptu: Devětapadesátka
To by mi šlo jako příloha k pořádné flákotě masa!
Souhlasím taky mi u toho chybí ten stejk 🙂 🙂 🙂
I kušte, baby nenajedený ?. Zelča je zdravá i samotná ?. Ale když jinak nedáte, tak si kus té flákoty dodejte ??
Tady ho nahrazuje právě ten lilek. Já raděj jenom tu zeleninku.
Mně tam spíš přebývá to koření, 4 druhy si myslím, že je až až…. navíc majoránka je hodně podobná tymiánu, a já nemusím vůbec šalvěj. Mě prostě v jídle nechutná, používám ji jako bylinku na krkabol, ale do jídla ne.
Já tu šalvěj taky nemusím,má pro mně takovou zvláštní chuť,ale mám ji hodně,tak jsem upekla vepřové na šalvěji.Bála jsem se té své „konzervy“,ale ono to nebylo vůbec cítit,jen to dodalo takový šmak.Šalvěje jsem rychle snědla ,aby to manžel neviděl a bylo to moc dobré.Příště dám více lístků,teď jsem dala jen
4 lístky.
Ivo, šalvěj se k vepřovému bezva hodí, dává se m.j. proto, že tzv. srazí mastnotu, resp. líp to maso strávíte.
Šalvěj si s rajčaty náramně rozumí.
Jana píše bylinky podle chuti tak je to na každém co si zvolí.
No ni?
Za mne fakt dost dobrý. Já taková jídla mám moc ráda.
Recepty od devětapadesátky nikdy nezklamou, a šalvěj jsem začala používat až letos právě na její radu. Mám ji na zahrádce léta a nikdy jsem nevěděla co s ni, kromě kloktání. A fakt je dobrá, upečené lístky slupnujako první.
Děkuju ?
Se omlouvám, ale jsou tam rajčata …. můj problém, vím. 59 promiň ☺
Nedávno mi kolegyně poradila usmažený lilek:
– lilek oloupeme a zbavíme semen, rozkrájíme po délce na plátky, osolíme, obalíme v mouce a rychle osmahneme na másle (nejlépe přepuštěném)
– potom vždy dva opečené lilky slepíme žloutky se strouhaným sýrem (uděláme z toho takovou krásnou hmotu, která lepí jako blázen)
– poté namáčíme v těstíčku z vajec, mouky a špetky soli a smažíme do růžova (pravila ona kolegyně, já teda smažím do zlatova)
Je to výborný, ten můj v první chvíli ani nepoznal, že baští zeleninku. Potom už mu bylo blbý říkat, že mu to nechutná, když si na začátku tak mlaskal ☺