vepřová plec
cibule
kořenová zelenina
hrášek
(kukuřice)
olej
sladká paprika
rajský protlak
sůl
Maso nakrájíme na kostičky, na oleji zpěníme cibuli a dáme maso zatáhnout. Přisypeme lžíci sladké papriky, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (mražená směs pod svíčkovou to jistí), mražený hrášek (a někdo i kukuřici) a dodusíme doměkka. Přidáme dvě lžíce protlaku (nebo přinejhorším kečupu), dle chuti osolíme, opepříme. Podáváme s rýží.
Autorka receptu:HaderachKwisatz
Dělat chutě poránu je trestné!!
Počkám, až se někdo nahlásí, pro jednoho se mi s tím nechce dělat.
Hrášek dávám, kukuřici ne, ale červenou i žlutou papriku – kořenové zeleniny a cibule co nejvíc.
Papriku taky, když mám … tohle byla varianta „co dal mrazák“. Synovi přijel kamarád z Moravy s přítelkyní + se „stavila“ dcera, musela jsem v pátek nakrmit 6 lidí, což jsem zjistila ve čtvrtek v pozdním odpoledni. A bylo nutno si to předvařit – v pátek po práci bych nestíhala, takže … COULO 🙂 🙂 🙂
U mě to jisti zelené maďarské papriky (bílé ) a mladé cukety , když je třeba nakrmit více lidi . Je to výborne jídlo a představ si , ze třeba prijdes na grilovacku a obdrzis toto jídlo … Nojo , je to tzv . Vlajková loď Synova tchána
Dobrý. Moooc dobrý.Spousta zeleniny a maso!
Já před chvílí přijela z lesa.Hrst klouzků,8 bedel.Jinak nic.
Horší je že od června tam stihli vykácet půlku lesa.Pláču.Dokonce prořezali i doubravu kde rostly dubáci.
Je to v p…. Tam hodně dlouho nic neporoste.Musim hledat nový flek.?
Tak to znám … měli jsme na chalupě plac, kde rostly ve velkém strakoše – ale fakt VE VELKÉM. Nadělali tam holiny a roste tam … no, nechci bejt sprostá … ?
MAYDAY bábovka v ohroženi…MAYDAY…
Omlouvám se že jsem úplně mimo mísu.ALE našla jsem recept na „bábovku bez mouky“:4vajička ušlehat se sklenkou oleje a sklenkou cukru pak vmíchat 4 pudinky a prdopeč. Nalít do formy a upéct. Na obrázku vypadala pěkně a ohlasy fajn.
Mě se to líbilo když to bylo v troubě.Za dalších 10 min.to zplasklo a nedá se to jíst ani lžící protože ten pudink je cítit že je syrový a to jsem to pekla 45 min.namísto 30 podle receptu.
Děvčata znáte to některá. ?
Co jsem udělala bubě??
Mně připadá velký nepoměr mezi tukem a „moukou“, tedy v tomto případě škrobem. Dělávala jsem recept, kde na čtyři vajica a sklinku oleje bylo dohromady 35 dkg mouky, ořechů a kakaa (podle libosti ořechovosti či kakaovosti). Čtyři pudinky nejsou ani polovina…
Kdysi jsem dělala něco podobného s pudinkem místo mouky a dopadlo to tak, že místo kypré bábovky jsem měla něco, čemu se u nás říkalo brousek. Už je to ale dávno.
Dělávala jsem takovou buchtu z pudinku, dětí jí říkali molitanová, ale recept je doma v sešitu. Až přijedu, tak se mrknu a dám vědět. Už jsem jí nedělala dávno a dávno tomu.
Tak už jsem doma a slíbený recept:
4 vejce a 20 dkg cukru šlehat do pěny,
4 pudinky nejlépe čokoládový a 1/2 prdopeč
žádný olej tam nemám. Když byl čas, tak jsem jí pocákala čokoládou.
Mohla bych ji taky někdy upéct.
Máš pravdu, a dole i Úsměvka, olej se tam nedával, býval to recept na zadní straně pudinku – babička podke toho pekla, pak i já, ale chtělo to nějaký krém, je to moc nadýchané..
Nevím kde je Alík (zakopaný pes) Evi, ale přesně stejný recept mám a asi 8 let zpátky jsem podle něj pekla – dle poznámek 45 min. Jen byla „moc lehká“ , takže strávníky neoslnila. Časem jsem si vymazlila vlastní recept s hladkou + polohrubou moukou a škrobem a tu s různými obměnami dělávám.
Přijde mi, že tam chybí solamyl. Kdysi jsem takový recept měla a zkoušela ho. Jen tam byl stejný počet vajec a pudinků a k tomu přišlo (tuším) 150 g solamylu.
Jenže solamyl je škrob a ten je hlavní součástí těch pudinků. Spíš bude vada někde jinde, že se to Evině zdrclo 😕
OK, tomu rozumím, ale kolik váží 1 pudink? 40 g? Tím by tam muselo být cca o 4 pudinky víc, to jsem tím chtěla napsat.
Jdu pohledat recepis, nedá mi to☺
Tož jsem našla:
4 pudinky, 4 vejce, sklenička cukru, citrkůra, vancukr – to utřít do pěny. Potom přidat 1/2 prdopeče, nalít do vymazané formy a v mírné troubě péct.
Jak píše Bláhovka, žádný olej tam není.
Děkuji všem .Já ji pojmenovala lítaci protože letěla rovnou do koše.Asi tam fakt ten olej nepatři.No až to rozdýchám zkusím nějakou podle vás. Díky
Tak já v tom receptu olej mám a bábovku jsem pekla podle něj. Takže fakt nevím. Ale mám ho ještě v sešitě prastarém a tam to mám ne jako bábovku, ale jako řezy – proříznout a promazat krémkou (to už ani nevím, jak dnes spatlat) 😎
Díky, opravdu díky oběma ….. krásně jsem se zasmála ☺ ☺ ☺
No konečně dobrý jídlo. Zrovna vymýšlím co zítra, a ejhle, recept jako na zavolanou. Díky!!
Mražená směs pod svíčkovou je skvělý vynález ….. jako takto, teď je všeho dost, tak jí nekupuji, ale v zimě, když už nemám, tak používám.
Dokonce jsem se vyprsila a letos si 5 pytlíků (těch se „zipíkem“ z ikey) naplnila – mrkev, celer a petržel. Cibuli jsem tam nedávala, smrděl by mi celý mrazák.
Ale to krájeníčko, to bylo nekonečný. ☺
Což o to, i krájení fazolových lusků a mrkviček (byly zadarmo, přece to nevyhodím, že?) mi tak nevadilo, jako to, že nemáme nafukovací mrazák.
Tak já předpokládám, že 3/4 mrazáku odvezou mláďata za 14 dní ☺
Já v to doufám, protože nevím kam bych dala dýně, papriky a mangold. A ještě jsem si objednala 20 kg hovězího nebo spíš telecího z býčků puberťáků z domácího chovu za 120 Kč/kg. Už jsem ho měla a bylo neskutečně dobré.
Mám mrazáky o cca obsahu přes 400 l a pořád je to málo. Děťátka mají doma menší a tak si odvážejí po troškách.
☺
Tak je mi jasné, že samy pro sebe bychom toto fšecko nepodstupovaly, že?
Tak velké mrazáky nemáme, ale zase máme 4 mláďátka, takže je zajištěný pravidelný odvoz.
Jahody, borůvky, rybíz, první várka modrých blum, špendlíky ….. to vše již mají odvežené a zkonzumované.
Teď je čekají švestky, zavařená jablečná povidla, hrušková povidla (povidla jsou ve sklenicích), šnitlík, kopr, zelenina a možná houby, ale ty zatím jsou jen sporadicky.
To hovězí …. máme známého, který býčky chová, tož občas dostaneme kousek a musím napsat, že je maso úžasné. Stejně tak ten můj je „sváteční“ myslivec (i jeho příbuzní), tož i zvěřina je, je dokonce i rybář, tak rybky máme ….. fšecko Pražáčci odvozí, věřte mi.
Já krájenou zeleninu do sáčku, uválím váleček a pak z toho krájím. A strouhá pan robot, stejnê tu jen tak stojí…
To je paradni vychytávka toto?
Já dávám do krabiček. Po zmrznutí vyklopím a dám do sáčku. Využiju tak mrazák bez mezer.
Jsem hrozná, ale pod svíčkovou musí být kostičky zeleniny …… asi nějaká choroba obsedantně kompulzivní, bo co ☺
Normálně to také strouhám – do poblivky
Kočky, já zeleninu do poblivky zásadně nastrouhám a nandám do takových větších tvořítek na led. Pěkně upěchuju a dám zmrazit.
Potom narovnám do krabiček, např. od Ramy či polárkáče a dám do mrazáku. A věřte mi, že se takto dá krásně srovnat mrazák. ☺ Do poblivky potom dám cca 3 kousky a pohoda.
Dnešní recept vypadá lákavě, určitě bude vyzkoušen, ale asi příští týden, teď jsme dojedli ragů z kance a po pobytu v jižních krajích se těšíme na některé oblíbené bašty 😎
Kočky, mám dotaz …… při hledání té pudinkové bábovky jsem našla recept na sýrové chuťovky. Pamatuji si, že byly výborné, ale ……
Recept je:
2 x sýr „70“, 20 dkg polmouky, 20 dkg másla a špetka soli.
Kolik vážila ta „70“? Dnes se již nevyrábí, nahradila bych jí jiným sýrem, ale netuším, jak velkým. Já si pamatuji, že jedna byla červená a jedná modrá, ale váhu? Vůbec se nechytám. Bude stačit jeden běžný smetanový sýr ve staniolu x 2?
Netuším, ale když nevím, najdu si nějakou paní prodavačku v předdůchodovém věku a ptám se.
A až to zjistíš, tak se doufám podělíš o recept, když to bylo dobré..
Recept tam máš, z toho všeho se udělalo těsto, rozválelo a vykrajovaly různé tvary (kolečka, tyčinky, p*čky a tak), navrch pomatlat vajcetem a posypat – strouhaným sýrem, oříšky, sezamem, kořením …. záleží na chuti.☺
Já vím, že recept tu je, ale aż budeš vědět něco o tom sýru.
Taky je fajn narazit na recept – za korunu kvasnic –
to je pak šaráda…
Hihihi, to jsem si naběhla sama ve svém recepisovém sešitu, když jsem chtěla po letech upéct. No s kvasnicema jsem se poprala, horší to je s piškotama za 3,90 (nebo tak nějak.. nechce se mi teď lovit) . Tam jsem dodnes úplně vedle a musela jsem si sehnat jiný recept 😀
Za korunu bylo kvasnic 10 deka. Pomáhal jsem roky v krámě.
Škoda že sbírka tatínkových nálepek ze sýrů zmizela v propadlišti dějin. Ale pokud aspoň trošku pamatuju, tak klasické taveňáky bývaly v 60 nebo 100g balení. Osobně bych byla pro těch 100g, protože trocha sýra navíc určitě kvalitu pečiva nepokazí.
Volala jsem mamince, ta si pamatuje dost ….. říkala, že musel mít 10 dkg. Teď jen aby ten dnešní sýr byl aspoň podobné kvality. No nic, vyzkouším z poloviční dávky a uvidím …… ☺
Jo, etiketu jsem na netu našla, ale tam váha není, takže by i sbírka od tatínka byla k ničemu. Zřejmě to bylo jen na té krabičce.
Zkus sehnat co nejtučnější sýr – no pochybuju že se dostaneš nad 40% a nejspíš ani to ne. Ale věřím, že si pochutnáš i tak, anžto si už dávno nepamatuješ jak přesně to má chutnat 😀
Nad 40% má v Lidlu oválný plísňový sýr tuším, že až 48 %. Pokud by v tom těstě nevadila ta plíseň, tak si myslím, že by se použít dal, má 200 g.
Zkusím pohledat …. uvidíme. Napadlo mě Smetanito, ale juknu na něj.
Jani, plíseň jsem tenkrát nezkoušela, tak netuším. Tam šlo spíš o tu chuť navrchu – ořechy, sýr a tak.
Podívám se a až vyzkouším, tož pošlu recepísek a NAFOTÍM, JU?
Šmankote, nekřičím na Tebe, jen jsem si překlepla klábosnici
To bych mohla maximálně pokládat za výkřik hrůzy a na ty jsem zvyklá???, jinak ten sýr je Francie, žlutobéžový obal, cena cca 45 Kč.
Juknu na něj, třeba tam najdu nějaký jen „obyčejný“ smetanový …… ale slibuji, že vyzkouším oba. Díky
já myslím, že se dá najít v pohodě i sýr s 60% tuku v sušině
Haderach, omlouvám se, ale s tím hledáním starých recepísků jsem nějak nenapsala, že to vypadá mňamózně, vážně. Navíc je to porce pro obra …… kecám, já bych to měla na 3 dny, ale ten můj by to s novinama/či u telky dal na posezení ☺
A dnes mám nějak rozkecáno … vlastně rozepsáno, tak se omluvuju.
Přeji všem krásný večer, sladké sny a opatrujte se zítra. Pa