(924) Vepřové v mrkvi

80 dkg vepřového (nejlépe plec)
60 dkg mrkve (2/3 do základu a 1/3 na viditelnou na závěr)
1 – 2 cibule
sádlo nebo olej nebo máslo (já nejraději olej, ale jen trochu)
sůl
kmín
mletý pepř
trošičku muškátového oříšku

Maso odblanit, nakrájet na kousky a promíchat se solí. Cibuli oloupat, nakrájet, mrkev oškrabat a nakrájet na kostičky.
Rozehřejeme sádlo/olej/máslo, maso opečeme (dle množství v několika várkách), maso vyndáme a nasypeme do kastrolu mrkev. Nakonec přihodíme cibuli, ta musí mít v závěru zlatou barvu včetně té mrkve.
Když se začne mrkev s cibulí připekát, tak podlijeme trochou horké vody a tak stále dokolečka. Takto vytrváme cca 10 – 15 minut. Prostě ten základ (tj. mrkev a cibule) musí mít zlatou barvu.
Přidáme zpět maso, zalijeme horkou vodou a dusíme, hodně zvolna.
Mezi tím si oškrábeme další mrkev, nakrájíme na kolečka/kostičky, kterou využijeme později.
Po cca 1 hodině dušení (to už by mělo být maso téměř měkké), vyndáme maso a rozmickujeme základ. Maso vrátíme zpět a přidáme pokrájenou odloženou mrkev.
Podle chuti přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Zakryjeme pokličkou a dusíme opět dalších 20 – 30 minut (jde o to, jak starého máme vepře, že?). Prostě je třeba, aby bylo měkké maso i ta nově přidaná mrkva.

Recept poslala Úsměvka: „Před dovařením tam nastrouhám trošičku citronové kůry. U nás k tomu letí brambory, ale lze i brkaše, brplacky. Přiznávám, že s žádnou omáčkou se tak nepatlám, jako s touto …. prostě vepřová v mrkvi je vepřová v mrkvi.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (924) Vepřové v mrkvi

  1. Jana Macůrková napsal:

    Jediné, co nedávám je muškátový oříšek (nedávám ani květ, do ničeho), ale jinak s měkkým chlebem nebo novými brambůrkami bez chybičky, mňam.

  2. jarybarka napsal:

    Já předevčirem koupila mrkev a vepřové že udělam podobný pokrm JENŽE vcera jsem vyrazila na houby a NÁDHERA .Už včera byly obalované hřibky v trojobalu a hřibkové škvarečky na másle.LAHODA.Dnes místo mrkve vepřové na hříbkách a znova na ně jdu.Dokud porostou tak budou ve všem.???

  3. Devětapadesátka napsal:

    Sorry, vepřové v mrkví brekeke, ale houby to zas jó, ty můžu. Jenže Brdy nic nevydávají, je tu zoufalé sucho ?

  4. sharka.68 napsal:

    místo muškátového oříšku nebo květu,dávám trochu skořice, prostě jak restuju cibuli s mrkví,přihodím v začátku kus skořice cca 3 cm a pak ji tam nechám po celou dobu,vyndavám před podáváním….vepřovému ta chuť sluší..není jí tam moc a tu mrkev to nakopne vejš….

  5. BOYE napsal:

    Helemese, asi takhle to mysleli, když nám ten příšernej blaf cpali ve školní výkrmně. Já proto rdousim vepře a mrkef odděleně a společně pojídáme… Ale tohle mi připadá jako poživatelná varianta. Tož až dojde k výskytu plecka v naší kuchyni, zkusim. No, jinak musim říct, že pokud jde o mrkef, nejraději jí máme jen na másle osmahlou a dodušenou al dente. To dáváme fakt na kila. K tomu trochu erteplí, aby se neřeklo, že vaříme jen na půl.
    Jo a s těma houbama: Zase dráždíte kobry bosou nohou?… 🙂

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Naprostý souhlas, ve školní výkrmně jsem to také nežpapala, ale když si toto uvařím doma, tak mňama nebeská (to není překlep, toto říká to moje pětileté zlatíčko).
      Měli jsme tu návštěvku slovenských bratrou, tož jsem jim fšecky houby hodila do krabice od bot (toho mojeho, a že nemá zrovna malou haksnu) a poslala směr hranice ☺
      Já můžu mrkev hlavně syrovou, ale na tom máslíčku bych jí také mohla, jen si tam umím představit hlavně tu baby, co?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..