2 kg masa (nejlépe kýta, kotleta, bůček – od každého trochu).
1,5 kg syrového sádla‘
750 ml vody
6 g pepře
30 g mořské soli
Maso nakrájet na kostky, sádlo též . Nejdříve nechat vyškvařit sádlo, po částech přidávat maso a dáme vodu. Necháme probublávat cca 1 hodinu. Potom zmírníme teplotu a dáme poklici – necháme 3 hodiny bublat. Občas zamícháme, popřípadě přidáme vodu.
Přidáme sůl, promícháme a necháme bez pokličky další 3 hodiny.
Přidáme pepř, promícháme, vypneme a necháme odpočinout. Dále necháme 1 hodinu chladnout.
Potom natrháme maso na droboučké kousíčky (ouplně se rozpadá), dáme do sklenic, zalijeme sádlem a necháme vystydnout. Poté zavíčkujeme a můžeme cca 14 dní jíst. Pokud nesníme, tak nejlépe přendat do krabiček a strčit do mrazáku.
Původní recept od Trojky Marcely modifikovala Úsměvka: „Já to vychytala, po prvních 4 hodinách vypnu a nechám do druhého dne. Potom přidám sůl a pokračuji, je to rychlejší, páč to maso je již odležené. Tím to nemusím nechávat tak dlouho. Je to stejně výborné jako když to honím po plotně celých 8 hodin. Bůčku dávám minimálně, protože je tam dost sádla – a sádlo dávám už vyškvařené, celé se to tím urychlí. Fakt je to výborné, maže se to na chleba, na rohlík, můžeš to přidat kamkoli. Ze 2 kg masa je cca 5 skleniček od majolky.“
Ilustrační foto
Tak toto vypadá dokonale, bezva recept. Už se těším, jak to udělám. Použiji asi modifikaci Úsměvky.
Když už to Úsměvka vylepšila, bylo by škoda nevyzkoušet.
Skvělá mňamka, něco podobného dělávám celou noc v pomalém hrnci.
Ono to jde asi z každého masa,teda asi mimo kuřete-to by bylo bláto.Viděla jsem v televizi Halinu a ta to dělala z kachny.Asi to musí být trochu tučnější masíko,aby to bylo šťavnaté.
Tuhle nádheru sem naservírovat hned zrána je trochu podpásovka :-), málem jsem si poslintala „foremetku“! Jen těch 14 dní se mi zdá hooodně nadsazených, pokud by lednička nebyla na zámek a klíč hozený do studně, chodila bych uždibovat, ochutnávat, pak ještě aspoň sousto na dobrou noc a za pár dní bych vymyla poslední skleničku…..
No – tak nějak 🙂
Boženko Fialová, co je „forometka“? A máte pravdu, na mrazák nedošlo ještě ani jednou.☺
Maso, maso a zase maso. Mám ho ráda v jakékoliv úpravě. A tenhle recept přede mnou ukrývali. Ukládám a co nejdříve udělám, jen mám obavu, že 2kg stačit nebudou. Přijedou sarančata, já nevydržím, pochlubím se, no a nic nezbyde.
Teď bude houbový víkend. Ve středu vrchovatý koš hřibů, včera jsem si jen odběhla do lesa, narazila jsem na místo asi 5x5m a mrzelo mě, že nemám foťák. Jeden hřib kovář vedle druhého. Paterčata, trojčata a dvojčat nepočítaně. Celkem jich tam bylo 45. A po cestě zpět, asi 300m, jeden hřib vedle druhého a na rozloučenou na kraji 15 kozáků. Musela jsem sundat mikinu a ještě po půlnoci jsem zpracovávala. Dnes přijedou sarančata, zítra chtějí jít na houby, takže houby na 100 způsobů. Těším se na houbový pekáček a zapečené se šlehačkou.
Příště opravdu nafotit,má představivost je sice veliká (až moc),ale pěkná fotečka je lepší.A dotaz,prosím,co je houbový pekáček?
Myslím, že je to recept 740… než jsem klikla zpět, trochu jsem pozapomněla to numero. Ale sednsetčtyřicítka tam je určo 🙂
No, nafocené je mám až doma. Protože by mi to snad nikdo nevěřil. Poslala jsem Ti to do mailu. Včetně paterčat a trojčat.
Bláhovko, před sarančaty ukrýt, nejlépa zakopat 100 m pod zem, tam by to najít nemusela.
Když to objevil můj zeťák (tenkrát poprvé), tak se ráno přiznal, že je pra.sák, páč si v noci vzal sklenku do postele a vydlabával prstem, protože nechtěl řahtat lžičkou …… moje dcera na šlupky, páč si představila to promaštěné povlečení, já byla fklídku, když odjedou, vyperu, nikdo jiný ftom nespí ….. jejich problém. Ale mastné nebylo, vážně, asi prstíky olizoval hooooodně dobře ☺
Houby ? dostal manžel od snachy – krájela jsem, nasušila – vzal si to všechno ,- nezbylo mi nic. Ale nelituju, donesla všechny jedlé ?
Jaja. Moje první rillettes vzniklo /jakýho rodu to je?/ zcela bezděčně dááááávno tomu, jako důsledek jednoho gardenpartyzánství. Po mejdanu ráno na zahradě zbyly veliký kusy masa v různém stádiu nedopečení (to vznikne tak, že se sejde horda a paří rychleji, než oheň peče). Bylo toho několik kilo. A mezi tím spousta bůčku, neb taková byla doba…
Všechno jsme posbírali a roztřídili: Největším kusům jsme podali valetol a vodu a poslali je prvním vlakem domů, menší kusy jsem rozdělila na ušlechtilé a méně ušlechtilé. Méně byly právě tlusté kusy bůčků, malé kusy ostatního. Všechno jsem hodila do velkého kastrolu a postavila nad žhavé ohniště. S těmi, kdo neodjeli s valetolem jsme kolem ohně posedávali, maličko přikládali, maličko popíjeli. Za občasného promíchání se maso rozpadlo samo. Gardenpartyzáni sami postupně odpadli a najednou v neděli ráno jsme zbyli na zahradě tři: Můj novomanžel, já a tuna rozpadlých výpečků. Himbajs, to byla lábuž! Bylo toho tolik že jsme museli cpát do sklenic. Neměla jsem tehdy ani tuchu o nějakých rillettes, ale podobně jsme s tlustým masem začali nakládat pravidelně. Ideální jsou kamna na chalupě: Kastrol se postaví a při každém vaření se to trochu poudělá. Doma v troubě zahajuju, když mám pečicí záchvat, aby se využívalo přebytečné a zbytkové teplo… No a asi dva roky už vím, že to má i svý jméno. Podle tlustoty masa někdy sádlo přidám, někdy ne.
A pokud jde o maso, tak snad krom koně (nejim) a klokana (žije jich tu tak málo a jsou plaší) jsme zriletili snad všechno: Prase, krávu, vodní ptáky, slepici, skopce (i dokopce), králíka i divou Báru. Pokud jde o kuře, jak tu kdosi zmínil, je skvělé! Dávám ho buď do másla, nebo kachního sádla. Má to malý háček: Je třeba, aby bylo normálně odrostlé. Babišovo (zcela mimo politiku, ale vodňanská jsou fakt nejhorší) se fakt rozbahní. Takže nezbývá, než zainvestovat něco nekřesťansky drahýho, nebo zcela po křesťansku vybrat sousedovi kurník a pak, namísto odpustků, mu část donést na usmířenou. Ale nejste-li vyloženě kuřofilní, existujou lepší varianty.
Kujnik, já si jdu dát aspoň chleba s maceškou, tolik teoretickýho masa se musí něčím okamžitě kompenzovat, nebo uhynu na slintavku!
Tohle mi chybělo,díky….
Přesně tak, toto tady moooc chybělo, hned je mi líp na světě.
Mohla bys LASKAVĚ vzít na vědomí, že jsem v práci a nemůžu ostatní Koniáše rušit kobylím řehotem??? 😉
Tak já po přečtení, jsem řekla šéfovi, že mám hlad a jedu domů. Přeci se v pátek nestrhnu. Souhlasil a prchnul taky. Teď nacpaná a u kafe přemýšlím jestli něco dělat a nebo si jít lehnout. Ale jak se venku zvedl vítr, tak padají ořechy. Asi je budu muset sesbírat. Nebo mi je děťátka rozjezdí až přijedou.
Boyko, nedávno jsem Ti psala, že Tě nemůžu číst, páč se neustále něčím dusím (naposledy to bylo tyčinkami) ….. dnes řízkem, kuřecím ☻ Fakt Tě jednou vystřelím na Měsíc, díky moc ☺
A chci vysvětlení, čím že si mažeš ten chleba☺
Maceška jest odrůda métského salámu, čili výrobek masný, tepelně neopracovaný… Mám pocit, že to někdy za první republiky vynalezl řezník Maceška… Jestli jsi mě podezírala, že po románech o mase si posypu skývu jarním kvítím a budu uspokojena, tak – (a teď nemůžu napsat, k čemu bych to přirovnala, páč ještě nejni 22.00 a adminka by mi mohla dát ban)…
Jinak to masíčko musí být mana nebeská …
Kočky moje, když mi to adminka poslala, tak jsem si říkala – no jo, někdy zkusím – ale zkusila jsem cca do 14 dnů a hned najela mláďata z Práglu (tam je hlad, to vím už delší dobu) a sežpapkala to během chviličky. Než odjela zpět, tak jsem musela vařit další dávku, aby si to mohla odvézt sebou.
Příští týden budu dělat z dvojnásobného množství, páč nám to sem najede fšecko, samo že hladové (fšici jsou z Práglu), tak aby bylo dost, že?
Mám velké obavy, abych opět nedodělávala.
Jo, doba vaření se tím přerušením zkrátí cca na 5 – 5,5 hoďky.
Admince Marcelce ještě jednou děkuji za skvělý recept ☺
A my Ti děkujeme za vyzkoušení, vylepšení a vyzrazení…
Moc maso nemusím, ne, že bych nejedla, ale obejdu se. Ovšem při takovém povídâní závodím s Lakym ve slintání.?
Prozraď nám skóre – i když si myslím, že na Lakyho přeci jen nemáš….
No, dopadla jsem celkem dobře…byla jsem druhá!✌
Lakys, já už ho dělala tolikrát, že bych mohla házet další vychytávky …. ale jak píše Jana, písni, kdo vyhrál, ju? ☺
A ty další vychytávky se dozvím kdy a kde? Když už se do toho mám pouštět, tak ať jsem za hvězdu, no ni?
Jednu důležitou vyfikundaci Ti dám ….. až to uděláš, tak si stoupni ke kuchyňské lince, do jedné ruky si vezmi kudlu, do druhé váleček na maso a HLÍDEJ, pořádně. Jinak se může stát, že NEZBYDE ☺
Já se bavím.Takové komentáře tu už hodně dlouho nebyly.BOYE to tu rozproudila??a ostatní nezůstávaji pozadu.To je moc příjemné.
?
No přiznám se, že když jsem před časem četla chválu na osmihodinové maso, nějak jsem nechápala, proč bych měla 8 hod rdousit pašíka jen kvůli tomu, aby se mi maso vidličkou lehce rozpadalo na vlákna, když pak stejně tou vidličkou napadá do žaludku a tam se zase spojí v celek. Nějak jsem tam přehlédla to sádlo a mastnotu vůbec. Teď je mi podle popisu jasné, že je to luxusní vepřová pomatlánka a pokud to jednou zkusím – dle Úsměvčiny vychytávky s použitím zbytkového tepla rychlejší variantu, dopadnu jako ona . Jen to chlap ucítí, nehne se mi z kuchyně a byť k nám sarančata nepřilétají (létáme my za nimi) , stejně na krabičky do mrazáku nedojde.
Jinak vítám BOYEnku i její vtipné komentáře. Ten návod na využití masa z grilovačky taky nemá chybu 😎