(948) Dýňová polévka III. – s rajčaty

dýně
olivový olej
1 šalotka
zázvor
cherry rajčátka
rozmarýn
libeček
šalvěj
limetka
šlehačka

Na olivovém oleji jsem zpěníme jednu šalotku, přidáme nakrájenou dýni, lžičku strouhaného čerstvého zázvoru a asi 10 žlutých rajčátek, malou snítku rozmarýnu, libečku a tři lístky šalvěje.

Necháme rozvařit, vyndáme rozmarýn a  rozmickujeme. Přidáme kelímek šlehačky, osolíme, zakápneme limetkovou šťávou a přidáme ještě asi půl lžičky čerstvého zázvoru a plátek studeného másla. Na talíři můžeme ozdobit lžičkou zakysanky a bejlím – libeček, petrželka, šalvěj a troškou oliváče.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (948) Dýňová polévka III. – s rajčaty

  1. Imelda napsal:

    Právě dnes se chystám dýňovou polévku vařit. Přidat rajčata je dobrý nápad. Otrhaná dozrávají v miskách na chodbě, samotná chuť je už trochu jiná a do polévky se budou výborně hodit. Recept se mi líbí, určitě to tak uvařím. Vůbec mi nebude vadit, že rajčata mám červená.

  2. vojtovahelena napsal:

    “ dýňovku “ u nás jím jen já a ráda , ten nápad s rajčaty udělám. Recept předám vnučce , ta vaří “ dýňovku “ na litry . Mám radost že vaří , i když jinou kuchyň než já „stařešina „, předáme si zkušenosti a na tu klasiku přijdou rádi.

  3. BOYE napsal:

    Jaja, tak to my rády! Podzimní mickované, jednodruhové i vytuněné…
    Hraju tady takovou hru: Čtu recepis a tipuju, kdo je autorem. A musim se pochválit, už mám několik z vás načteno téměř na sto procent. Je to legranda, jak i podle receptu se dá identifikovat autor. Je to jako rukopis. A vlastně to začalo tebou, milá 59: Už na PŽ jsme zjistily, že máme jazýčky nastavené podobným směrem… No a dneska to na tebe prasklo už v rozpisu surovin. Stejně jako včera na Haderku kari kuře 🙂

  4. 60anda napsal:

    Dýňovku můžu každý den, rajčata už nemáme, pomrzly, ale určitě vyzkouším příští rok.

  5. Jana Macůrková napsal:

    Já dýňovou ano, ale bez olivového oleje. A až snad příští rok, letos byly pouze dvě hokaidó a ty byly velikosti maximálně tenisáku….

  6. sharka.68 napsal:

    Rozmarýn,libeček,šalvěj..netluče se to moc ??? Já teda raději k dýňovce olej z vlašských ořechů nebo dýňový….

  7. lakysa22 napsal:

    Upozornila jsem sestru – občas nakoukne – a líbilo se!!??

  8. kvetula.v napsal:

    U nás teď frčí Dýňová polévka z Vysočiny (bez kari). Přísun domácích rajčátek s prvním mrazíkem ustal, tak zkusím změnu za rok 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..