2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru + vanilkový cukr
1 limetka
1 hrnek rostlinného oleje
3 celá vejce
0,5 l kefíru
1 a 1/2 prdopeče
meruňkový džem (nebo kompot)
Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny kromě prášku do pečiva: tedy mouku, cukr a vanilkový cukr, přistrouháme limetkovou kůru a promícháme. Přidáme olej, vajíčka a opět promícháme. Zalijeme směs kefírem, vmícháme ho do směsi a jako poslední ingredienci přidáme kypřicí prášek.
Těsto naposledy promícháme (mělo by mít řidší konzistenci) a nalijeme do formy. Navrch po lžičkách přidáme meruňkovou marmeládu. Pečeme zhruba 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C, okraje by měly zrůžovět. Zchladlou buchtu posypeme moučkovým cukrem nebo zalijeme limetkovou šťávou (nebo oboje 🙂 )
Recept od kolegyně vyzkoušela: HaderachKwisatz
Ja ja, sehr gut ?. A protože je dost ořechů, můžou se tam taky přidat. Vyzkoušeno!
Neunundfunfzig má recht! Já raději s meruněma, ale i s marmoškou polknu snadno. A dávala jsem jablka i hrušky. Vyzní to i tak dobře, když se uzpůsobí vůně (skořice, badyán, …).
Certeinement, parce que mlsná huba je very good Cook, nicht wahr?
Ježkovy voči, mám tam chybu! Samozřejmě má být certAinement. Když voni ty mrchy písmenka sou strašně malý, no.
A já budu na nedeli delat Maulwurf Torte z krabice z obchodu ???. No Decka jej mermomocí chtějí ( Michalove přijedou slavit až nyní o víkendu ) . No tak budu kutit krtka z krabice dle příkazu
místo půl sáčku prdopeče,stačí lžička jedlé sody…..ta je i ve 40 let starém receptu na kefírovou buchtu….:-D
Jenže já mám doma prodpeč pořád a sodu téměř nikdy. A taky jsem nepekla podle receptu starého 40 let, ale podle toho, který mi v současnosti dala kolegyně 🙂
Je vidět, že Tě nepálí žáha. Sody já mám spotřebu. Všude, kde se pohybuju, tak mám sáček, včetně kabelky.
Nepali 😉
Manzela obcas, tak ji ma u postele 🙂
Helicid , mužů doporučit , balsam na žaludek
no a myslíš, že ho někde neopráskla? trochu změn a je z toho recept „nový“ 🙂
Jo, z nějakýho webu 🙂
a lepší je napřed smíchat vše sypké – i ten prdopeč a potom přidat ty tekutiny…prášek i ta soda spíše naběhnou a buchta bude kypřejší a vyšší……
Není, vyzkoušeno …
Pravda je taková, že je úplně jedno, kdy se tam ten prdopeč nasype – výslednej efekt je stejnej. Ale jak bylo psáno, tak jsem postoupila dál.
Upřímě řečeno – neshoduje se na tom nikdo.
Názor 1. – proč se kypřící prášek před samotným pečením směšuje s moukou nebo sypkými surovinami, a ne rovnou s tekutými ingrediencemi? Je to proto, že kdybyste ho nasypali přímo do tekuté směsi, prakticky ihned by došlo k chemické reakci. To však není žádoucí jev, proto je třeba dbát na správný postup, tedy nejprve smíchat prášek do pečiva se sypkými přísadami a až nakonec přidávat tekutiny.
Názor 2. – Změnou teploty nebo pH se kypřidlo a uvolňuje oxid uhličitý a vodní páru, vysvětluje vše David Hurný ze skupiny Přírodovědci pod Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy. Jinými slovy v kyselém prostředí nebo v teple se prášek začíná měnit, vzniklé „bublinky“ kypří těsto, v troubě uniknou ven, ale nadýchaná struktura sladkosti už zůstane. Základní rada tedy zní: kypřidlo raději nechávejte vždy téměř na konec, tak se mimo troubu vytvoří co nejméně bublinek
A i názory na jedlou sodu se různí: někteří nahrazují kypřící prášek i jedlou sodou. Nicméně většina vám pravděpodobně potvrdí, že tato náhrada není úplně nejšťastnější řešení pro dosažení nadýchaného těsta. Ačkoli jedno i druhé patří do skupiny kypřidel, přece jen je jejich funkce zcela jiná. Kypřící prášek už totiž jedlou sodu v sobě má. Sodě naopak chybí kyseliny, potřebné na vznik chemické reakce, která docílí toho, že je těsto nadýchané.
u mne ano,na tom 40 let starém receptu 😉
Tak já mám tuhle buchtu zapsanou jako Kefírová buchta Haderach – čili zkopírovanou před časem z diskuzí na PŽ a jsem ráda, že uveřejněním na Bramboračce neupadne v zapomnění, protože je fakt moc dobrá. Jak píše Boye, nechá se různě modifikovat stejně jako lžícovka, je chutná a rychle hotová. Jen si musím dycky předem vzpomenout a koupit kefír, který běžně doma nebývá (vyjímka v létě, kdy se často dává k novým brambůrkám) 😎
🙂
Já Ho také znám a je vYniksjici , ale já tam mám v receptu i kakao , Takže moje kefirova je tmavá
přesně tak..al emodifikacím s enebráním, udělám základní těsto přidám dle přání strávníků kakao, dosýpnu klidně chilli, vytvořím tu polevu z tuku,mléka a kakaa a pak už jen zírám, jak rychle mizí..na našich akcích peču tři plechy denně, jindy vynechám kakao,přidám jablka,mrkev,ořechy,pomerančovou kůru,skořici nebo dosypu mletej mák..pokaždé je jiná kefírovka na sto způsobů a pokaždé zmizí..letos jsme jich napekla z 30 litrů kefíru jen od července do teď…
No tě prsk!Ze 30ti litrů!To jsi pekla snad ob den?Nebo je vás jak mušek.
Ale je fakt že když jsme byli kompletní rodina tak jsem taky pekla několikrát týdně vždy na dva plechy a to jen zasyčelo a mohlo se péci zase.
Zítra bude recept až okolo deváté, jdu k MUDr.
Hlavně, aby ses mu nelíbila až moc…držím palce✊
Rychlý SUPER recept xx krát vyzkoušený a velice doporučuji. Jak je napsáno jde i se sodou , já ji používám velice často i do tzv. “ podmáslovky “ , to je něco podobného jako tato
“ kefírka „.
Zdravím pekařky.