(956) Karbanátky z červené řepy a mletého masa

250g hrubě nastrouhané syrové červené řepy
stejně velký kopeček mletého masa
hrst strouhanky navlhčené mlékem
1 vejce
sůl
pepř
bazalka, případně další koření dle chuti a zvyklostí

Smícháme, v případě potřeby zahustíme strouhankou na potřebnou konzistenci a olejem navlhčenýma rukama tvoříme karbanátky
Naskládáme na plech s pečícím papírem a šupneme do trouby  – horkovzduch  na 180° 40 minut.

Recept poslala Květoslava.

PS: Kombinace řepa – maso jsou ty světlejší.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (956) Karbanátky z červené řepy a mletého masa

  1. jarybarka napsal:

    Neni to tak dávno co jsem zkusila červenou řepu za syrova do salátu a šlo to.Já jí ráda ale vždycky jsem jedla jen tu kupovanou naloženou.
    Neumím si představit jakou mají ty karbanátky chuť.A co nezkusíš to nepoznáš.Takže zkusím.

    • sharka.68 napsal:

      dobrou, pokud máš čerstvou řepu,ale mě to víc chutná s uvařenou nebo upečenou a potom nastrouhanou…

    • BOYE napsal:

      Já řepu jakkoli, kdykoli, na slano, na sladko… Ale nakládanou ze všeho nejmíň. A nejraději malé řepičky vcelku. Ono nakládané zeleniny se u nás sní obecně asi o dost míň než v jiných rodinách. Jestli to není tím, že málo zavařuju. Kupované jsou některé sice chutné, ale Mendělejevova tabulka ve složení mě brzdí v nakupování.
      Já zase vůbec netuším, jak chutná vodnice, o které jsi, Rybářko, psala včera. Jako malá jsem zachytila, že vodnici a tuřín dávali prasatům a tak je mám zařazené v krmných řepách. A v krámě, když jsou, mi připadá, že vyhodit peníze za nějaký plevel, kterého vždycky bylo tolik, že se skrmoval… Můžeš chuť k něčemu přirovnat? Je něčím výrazně specifická? Jsi totiž první koho z pojídačů znám. Aby nedošlo k omylu: Já těma bulvama nepohrdám, jen se prostě nikdy nevyskytly na stole. A pokud mi něco chutná, je mi šumák, zda to někdo pěstuje na krmení, nebo na podestýlku. Například mladou řepku jsem odbourala až z politických důvodů 🙂

      • kvetula.v napsal:

        V létě jsem měla přísun čerstvé červené řepy – z probírky, takže se dělala na spoustu způsobů (včetně nakládání pro děti). Hodně jsem zkoušela i syrovou – saláty, pomatlánky – a i tak nám chutnala. Dostala jsem dokonce i takovou světlejší, co byla na řezu s tmavšíma „letokruhama“ . V nálevu celá zrůžověla, ale i tak chutnala – byla taková jemnější. Jinak řepu nevařím, ale peču v alobalu. Oloupanou , nakrájenou na kusy podle potřeby (malou vcelku) , případně trochu přichucenou podle toho, jak bude zpracovávána dál.
        Co se vodnice týče, kupujeme, konzumujeme i vodnici (velkou kulatou bílou „ředkvičku“) i ředkev (velkou dlouhou bílou „ředkvičku“). Obojí má chuť podobnou – něco mezi ředkvičkou a kedlubnou , nepálivou. Jíme ve studené formě (na chleba s máslem, nebo jen pokrájené přikusovat k čemukoliv) i v tepelné úpravě. Když mi zbývá nějaký už vyčítavě pokukující kousek, použiju i jak vycpávku ledaskam. 😎

        • BOYE napsal:

          Díky za informaci. Jestli se vodnice podobá jakékoli ředkvi(čce), tak je to moje. Ředkve od černých po bílé, od kulatých po dlouhé – cokoli. A jak říkáš: nastudeno a vyčítavé jako vycpávka.
          Ta „letokruhová“ řepa je krásná. Já dělám občas řepové carpaccio a právě z té prouhaté je nejkrásnější.
          A pečená je skvělá taky na spoustu způsobů. Peču celou, neloupanou a protože v naší domácnosti alobal většinou není (když se vybičuju a koupím, asi ho něco žere – vždycky zmizí), balím do pečpapíru a jakmile je něco v troubě, hodím ji do podnájmu. A pokud nepeču zrovna něco sladkého, jsou podnájemníci troubící dva: ještě palice česneku. Ten pečený jsem schopna jíst i jen tak, místo bonbonů.

          • kvetula.v napsal:

            Taky různě do trouby přihazuju- mám ji dost velkou a pro dva jsou malé nádoby. Navíc co není k okamžité spotřebě využije zbytkové teplo. Zrovna včera jsem chviličku před vypnutím přihodila obdělaný polotovar na guláš a než trouba i hrnec vystydly, už se maso rozpadalo.
            Ten pečpapír nějak svazuješ? Nevím, jak to do něj balit, aby to drželo – naštěstí alobaložrouta doma nemám 🙂

          • BOYE napsal:

            Normálka to položím na čtverec, zašátečkuju a zakroutim jako bonbón. Když, potfora, nechce držet, dřevěný prádelní kolíček to jistí…

  2. sharka.68 napsal:

    mleťoch (mleté maso) snese prakticky jakékoliv nastavení nebo dochucení. právě to mne na něm baví. v houbami,s kapustou, s dýní, s hruškami a gorgonzolou, s vejci na tvrdo se špenátem, s mrkví,sýrem…. jen vytvarované karbanátky potřu olejem a peču v troubě na pečícím papíru…nebo naplním listové těstoa svinu do rolády a nakrájím šneky..dobré je i orestované a s ním naplněné těsto na bramborové knedlíky, které nebalíte do koulí, ale do rolády…..

  3. Jana Macůrková napsal:

    Myslím, že koupím listové těsto….

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, tak červenou řepu nedávám …. a to od té doby, co mne moje dcerka vybláznila ve svojí pubertě s tím, že močí krev ….. jsem se málem skácela, vážně. Ona jí od té doby jí, já jí nedělám.
    Ale z jiného soudku, dnes jsem odlehčila oučet o 7 tisíc, páč jsem uhradila just – převážně vánoční dárky, ale víte jak ….. něco málo mi zůstane na ty chřipajzny – jen tak mimochodem, jsem na tom čím dál hůř, asi vyrazím k mudře pro ATB.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nedělej to, prostě jsem neměla jinou možnost, ale vážně jen na nezbytně nutnou dobu.
    Poslouchej, ale má to i svoje plusy ….. kolegové fčera zjistili, že jsem na sjačky, tož dnes donesli 7 litrů (slovy SEDM LITRU) slivovice, kolegyně 2 litry medu (slovy DVA LITRY), tož jen dokoupím citron a jsem v oukeji, ne?
    Jo, tu slívku mám i na onen svět, si myslím, to množství nemůžu dát ani kdybych chtěla ☺(ten můj jí nepije, ani se s ní neléčí, tož vážně)

    • kvetula.v napsal:

      😯 tak léčbu máš správnou , ale 7 litrů? My máme půllitr na dlooouho (tedy už nemáme). Nemysleli to i na koupele? Ne že bych o takových slyšela, ale třeba by to zafungovalo? Ale asi by to bylo něco , co by tě v pelechu udrželo. 😉
      Ale vážně – nezahrávej si a koukej navštívit odborníky!!

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Nebůj, dám to .. jen mne štve, že jsem měla jet hlídat, tož pojede ten můj, nedá se nic dělat. Ale já se nepomazlím …..
        Koupele, šak víš, že nemám lázeň, tož na koupele to vážně není ☺
        A vůbec, to tu
        bylo předpředloni, kdy jsem dala lázeň a léčbu a z vany jsem po čtyřech a nakonec mne rozesmála předpověď počasí v telce, víš?
        A chceš půllitránek poslat? Zásob mám dost, vážně

  6. IvaC napsal:

    Na Morave se slivovici leci vsechno a ono to fakt pomaha, takze??? drzim palce…

  7. IvaC napsal:

    Vam, Kvetulo, jsem, jestli mohu, chtela poradit
    s tim pecicim papirem. Klidne ho namocte a pak si s nim muzete delat, co potrebujete.

  8. IvaC napsal:

    Vam, Kvetulo, jsem, jestli mohu, chtela poradit
    s tim pecicim papirem. Klidne ho namocte a pak si s nim muzete delat, co potrebujete. ?

  9. vojtovahelena napsal:

    Pečící papír —– toť vynález. Když je téma “ karbošů “ tak já je peču v troubě na tom pečícím papíře. Karbanátky u nás docela jdou , minulý týden manžel “ klofl “ 2 staré slepice, vejce nedaly a tak šly na polívku. Moje “ tchýňka “ mne naučila dělat sekanou nebo karboše z přídavkem vařeného drůbežího masa, to je to jak je psáno výše, že mleté snese nastavení lecčíms.
    Zdravím veškeré “ kuchtičky „.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..