1 balení dortových oplatek, máslo
hladká mouka, cukr, džem
Na jíškový krém si připravíme 50 g másla, 80 g hladké mouky, 100 g cukru (dala jsem 80 g) a 1/4 l vody. Máslo rozpustíme, odstavíme, nasypeme mouku a cukr, zamícháme, zalijeme vodou a znovu postavíme na oheň. Vymícháme hladkou kaši a jakmile zhoustne, odstavíme a necháme vychladnout.
Poté vyšleháme dalších 150 g změklého másla s 50 g cukru a postupně zašleháváme džem podle chuti. Zde jahodový. Do této směsi postupně zašleháváme jíšku.
Oplatky promažeme krémem, zabalíme do fólie, zatížíme a necháme do druhého dne proležet. Podle tvaru oplatek nakrájíme buď na obdélníčky nebo klínky.
Recept poslala: a.rena
Podobný dělávala moje teta – krém žinilkový, a nadrcené oříšky. Dají se u toho dobře zaměstnat děti – vždycky se povede.
No, žinilkový asi fakt ne – VANILKOVÝ!!
Ty mi dáváš! Když má někdo komentář, chodí mi to do mailu …. takže to nečtu tady, ale v mobilu … než přišel ten druhej, mohla jsem si ulomit hlavu nad přemejšlením, co že žinilkový krém 🙂 🙂 🙂
😀 Já jak začala číst, tak jsem nějak nepostřehla, že to psala Lakysa a taky jsem hned dumala, cože je to za krém. No babičky mívaly žinylkové šály, proč by nemohly umět i nějaký spešl krém?
My oplatkám říkáme suchý cvrčky a jako děti jsme to konzumovali na kila. Oplatkové řezy vozili jen Moraváci, u nás se dělaly naprosto výjimečně. Zato vafle za korunu dvacet balík, ty jely…
Asi to tedy zkusim. A kdyby Lakyska poskytla ten žinilkový, třeba by to připomínalo ony vafle. Marmošku vidím malinovou a její sláva hvězd se bude dotýkat…
Maliny jako takové miíluújůůů????
Ale ve věstím množství je to moc sladké, za mně vanilka, nebo čoko, přídavně karamel…+ oříšky, dobrý je i citronový krém. Ale když jsi malinová, tak ať Ti chutná!!
Zkuste do nich natřít ten oříškový krém, co jsem dávala asi před týdnem.
Já mám recept na oplatkové řezy uvnitř s kakaovým krémem a piškotama, ale dáávno jsem je nedělala. Tenhle krém s vešlehaným džemíkem ale láká a hned jak se mihneme kolem Kaufu, kupuju oplatky a vyzkouším z malé dávky. Pokud to zvládnu, bude zase něco extra na pohoštění pro podzimní návštěvníky.