300 g hrubě nastrouhané neloupané dýně hokaido
3 lžíce solamylu
1 vejce
trochu mléka
sůl,
pepř,
případně bylinky dle chuti
Tvořit placičky, smažit do křupava.
Recept poslala Květoslava a dodává: „Možno podávat s oblíbeným dipem jako samostatné jídlo, u nás byly jako příloha k vepřovým nudličkám. Uvedená dávka je pro dva ne moc velké jedlíky.“
Placičky mohu kdykoliv z čehokoliv,hokaido mám,je to jasné…..
Na obrázku vypadaji krásně.Hokaido se tu už nějakou dobu povaluje tak diky za recept.Zase něco jiného.
Dneska bude kuře v zelí s chlupatýma knedlíkama.To si dá vnučka až přijde ze školky po obědě.Školkovým obědem ji dnes určitě neuctili co jsem zahlédla na rozpisu.
Chlupatý knedlíky tady taky nemáme. Nechceš se Evi podělit o recept? V životě jsem je nedělala – Dneska byly halušky, ty jsem začala dělat někdy před rokem – dvěma? Chlupů ze mne padá dost, možná bych i ty knedle zkusila 😎
Jáyslím že už tu jsou.Někde.Já dělámtakto Syrové brambory oloupat nastrouhyt na malé slze.Na jeden větší brambor nakrájím 1rohlík od včerejška +1Pl hladké mouky takže 5velkých brambor 5 rohlíků a 5pl mouky.frochu osolím a pořádně prohňácám tvořím koule v dlaních.Ne moc velké.Hážu do vrouci osolené vody vařím asi 20min.hotove trochu natrhnu dvěma vidličkami.Toť vše.
Pokud tady jsou, tak ne pod názvem chlupaté – hledala jsem. Pokud jsou ukryté v diskuzi, nenajdou se lehce. Takže díky. Určitě je to jiný recept než dělávala moje sestra. Vím, že strouhala na kašičku a rohlíky nedávala.
Klouzáky = chlupaté knedlíky – syrové brambory (cca 80 dkg), sůl, vajce, hrubá mouka (odoka, ale tak 10 – 15 dkg). Po nastrouhání brambor je potřeba slít voda.
Někdo do nich přidává i strouhanku, ale já ne, stačí mouka.
Vykrajuji lžicí takové větší slzy. Uvařené jsou skoro do modra, ale chutnají bááááááječně.
K nim kachnička, uzené, zelíčko červené i bílé, hlavně kysané ….. mno, asi se do nich pustím o víkendu. Se mi jedna kachna zbytečně válí v mrazáku ….. šiš, pivo musím koupit.
To bude něco co dělala sestra – byly do modra.
Nejdřív ale musím sehnat pořádné kysané zelí. Moji oblíbenou značku Penny už nevede a to co jsem tam koupila mi dnešní halušky pokazilo. Asi zase zkusím vykvasit doma ve skleničce – dávno jsem nedělala a bývalo dobré. 😎
Tak dej sladké zelí, pořád lepší dobré sladké než dávat špatné kysané.
Došlo mi, že červené kysané nemám, tak budu dělat také sladké, cmrndnu tak víc octa, trochu cukru ….. prostě ho vyladím a bude ☺
Ke kachně musí být červené, nedá se nic dělat. Normálně tady slintám jak bernardýn, jediné štěstí, že letos nebudu dělat na Martina husu ☺
Tu namodralou barvu dělá jod v soli. 3krob s ním reaguje. (je to dokonce důkaz škrobů). Jinak já dávám napůl vařené a syrové brambory.
A s houbama na cibulce jsou taky prudce jedlý ?
A se smaženým vajcetem, zamíchat, osolit …… jůůůůůůů, to je taky dobrá mňamka ☺
zhledem k tomu, že chlupaté knedlíky mám připravené již delší dobu, tak jsem sem přesunula dva komentáře z příspěvkuk nim a příspěvek jsem smazala.
Usmev.na.moji.tvari napsal:
2.11.2018 (20:00) (Upravit)
Njn, co naděláš, já je mám modré a stejně nám chutnají.
Takže je zkusím lupnout do zelí a uvidím, jaký bude výsledek.
A koukala jsem do mojí ouplně první kuchařky – Kuchařka pro začátečníky, rok vydání 1982, cena celých 58 Kčs – tak tam je napsáno, že po okapání se mají vložit do mísy s rozpuštěným sádlem a řádně promíchat. ☺
Odpovědět
Tak moje úplně první je Kuchařka naší vesnice z roku 1970 (cena nedochována, jelikož byla kniha poněkud opotřebována a neteřinka učící se na tiskařku mi ji převázala).
Tam stojí … Uvařené hned rozkrojíme, omastíme sádlem nebo smaženou cibilkou a podáváme se zeleninou……. na konci je dodatek – Vložíme li knedlíky ihned po uvaření do zelí, nezmodrají.
Jelikož jsem se nikdy nepočítala ke kuchařsky zdatným, pochutnávala jsem si na chlupáčích sestry, která to v kuchyni zvládala líp (já byla přes ruční práce). Míchala knedle se zelím a i tak je mívala namodralé. Ale chutnaly i jen tak bez masa.
Spřátelenému zelináři se vykutálela bedna dýní z auta, tak jsme dostali darem tři natlučená hokaida. Bylo třeba je spotřebovat, neb v místě bebíček by začala hnít. Mám poslední půlku. Kousek propašuju k pečenému masu a ještě jednou měla být políífffka. No, nebude, uděláme placky. Jsou bezlepkové, ani Dorostenka se poslední oranžové smršti nevyhne. A zatím jsme je neměli. Ale pak nechceme několik týdnů vidět hokaido ani v případě, že na dohled bude Honšů a Okinawa…
A co Šikóku a Kjúšú? 😉
Ty si schovám na další várku… Ale fakt vyhlašuju pauzu, neboť už začínáme být oranžové vně i uvnitř. Kdybych teď vytáhla ještě jedno hokaido, udělají mi holky ze života takový peklíčko, který by mohlo konkurovat Fukušimě.
Tak já bych si docela dala, jen v místních obchodech jsou dýně velké jako nenší pometlo…vyberu vnitřek se semínkama, a bunda jen slupka ?
…menší pomelo, zbude sulupka
To jsi to vylepsila 🙂 🙂 🙂
😀 😀 😀 = zcela nekontrolovaný a nekontrolovatelný řehot.
Se tu řehtám na plnou hubu???
Se nedivim, páč pometlo se sulupkou v bundě .. mno
Hele, já na recept č. 333 schválně kupuju ty malý – jako veeeelikej pomeranč nebo mrňavý pomelo … hokaido má silnou dužinu, i když vybereš semínka, zbyde ti dost a dost 🙂
Když prodávají na váhu, tak určitě. Na zapékání nebo na jídlo pro dva je lepší menší kus, anžto když kuchnu větší, tak máme oranžový týden a cpu dýni kam se dá – co taky, když se hokaida chlapovi zalíbily a jak může domů přitáhne. Ale když je cena za kus, tak taky hledám větší 🙂
Tak pometlo v bundě mě vodrovnalo i bez sulupky. Textil v ohrožení 🙂
Kdysi na PŽ nám adminka dávala pravidelné básničky z překlepů ….. asi je začnu sbírat a také s tím něco provedu.
A tlemila jsem se vážně skvěle ☺ Jestli Lakys už neleští koště na čarodějky …. ale to je trochu v předstihu ☺
Ještě že je Lakys fajn baba , rozumí legraci a nepohoršuje se, že se tu tak bavíme na účet její ťukálistky. Ale to co ten její tablet tvoří, se jen tak někde nevidí. Naštěstí měli zase v Lidlu ty ubrousky na monitor, tak už nemusím drbat prskance 😀
Kdyby nebyla, tak bych si to nedovolila napsat, šak víš.
Mám jí ráda a fakt se směju, když se jí občas takové krásné perly jako dnes podaří.
Dýni nemám a shánět jí nebudu, ale mám tu ještě jednu menší cuketu, tož udělám cukeťáky, že? Jen k nim přihodím trochu syrové brambory, aby byly lepší a křupavější.
Cukeťáky taky dělám s bramborem. Samotné jsou takové mdlé a nejdou do křupava, což můj chlap rád. Hokaiďáky křupavé byly, takže si mlaskal.
No právě, musí být křupavé. Dnes má křupavé řízky, tak bude spokojený ☺