(981) Smažáček

kvalitní tvrdý sýr
ingredience na trojobal
olej

Recept ponechávám bez úprav:

1. zakoupíme kvalitní sýr, nejlépe goudu, nivu, hermelín (zde gouda)
2. zakoupíme kvalitní majolku, popřípadě uděláme domácí
3. od babiček si přivezeme kvalitní brambůrky a zavařené okurky
4. od kámoše dovezeme domácí vajcata
5. nastrouháme staré rohlíky nebo housky (nutné zbavit máku apod.)
Ostatní máme doma, tak se pustíme do práce:
Nejprve obalíme sýr v mouce, poté ve vajceti rozšlehaném s trochou mléka či piva, soli a špetkou koření a následně ve strouhance. Vajce a strouhanku použijeme 2x, aby sýr při smažení nevytékal.
Obalený sýr vložíme do ledničky, ale lepší je vrazit ho na chvíli do mrazáku. Oškrabeme brambory, pokrájíme, dáme do kastrolu, osolíme, trošku kmínu a dáme vařit.
Nastrouháme na jemném struhadle kyselé okurky (záleží pro kolik lidí, ale běžná porce pro 2 jsou dvě okurky) do mističky, přidáme velkou lžíci hořčice plnotučné a majolku dle potřeby, sůl a pepř dle chuti. Opět vložíme do lednice a necháme vychladit.
Pokud jsou brambory téměř měkké, tak začneme smažit sýr. Do menšího hrnku nalijeme vrstvu oleje (vrstva musí být dost vysoká, aby se sýr nedotýkal dna) a rozpálíme ho. Dáváme postupně smažit obalený sýr, který pravidelně otáčíme. Plotnu stáhneme max. na 7, ale hrnek průběžně sundáváme, aby se sýr nepřipékal či nerozpékal.
Když to zvládneme, tak z toho máme tento výsledek.

Recept poslala Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

45 komentářů: (981) Smažáček

  1. Inka napsal:

    Já se přiznám, že smažák dělám jedině v těstíčku, to nevyteče nikdy. A do domácí tatarky ještě strouhám cibuli a trošku osladím.

  2. sharka.68 napsal:

    Smažák je jídlo,které mne míjí, vždycky je to guma…nabyde to v h..ústech a pak to nejde překousnout a spolknout…ale MLP se po něm může utlouct, je to jak říká,jeho jistota, ví co dostane a ví,jak to chutná….ale tuhle mne přesvědčili, že mám ochutnat v bramborákovém těstě zabalený hermelín – takový vegetariánský Ondráš řízek, tomu říkali…tak jsem teda kousek ochutnala..no a pak jim ho sež..snědla…moc dobrý to bylo…..

  3. lakysa22 napsal:

    Smažený sýr, to je mňamka! U mě vede Niva, Hermelín.. Jednou jsem chtěla pozlobit syna a nakrajet ten sýr tak, aby vypadal jako rybí prsty, u nás neoblįbené, ba přímo brekeke…
    Tak krájím, v tom nakráčí potomek, a vece: mami, Ty to krájíš pořád stejně, nechceš tio jednou nakrájet jinak?? Překvapení se nekonalo, ale jelikož často myslíme stejně, tak jsem ho nezabila…
    Ke smažáku dáváme zakysanou, máslíčko ochucenou česnekem…

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Omlouvám se, dneska se do diskuze nezapojím – včera jsme museli nechat uspat kočičku, je mi děsně.

  5. BOYE napsal:

    Já smažák nedělala tak dlouho, že desetiletá Benjamína netuší, že tohle jídlo lze dělat doma a není to záležitost jakési magie výběrových restaurací (smažák je prostě výletní jídlo). Tak jsme se dohodly v naší holčičí společnosti na zítřejším obědě.
    Do tatarky krom cibule přidávám ještě kapary, kousek utřené sardele a petrtelku. Základní majo dělám hooodně tuhou a pak vmíchám trochu jogurtu („odlehčuju“ zásadně řeckým, nebo smetanovým – tatarka má být dobrá, ne dietní).
    Poznamenána všemi „traumaty“ z dětství, musím říct, že Smažák je jediný: eidam! No dobrá, ještě gouda. Ale musí to být ty obyčejné, echt české. Všechno ostatní je smažený sýr, nikoli smažák 🙂 🙂 A brambory. Nikdy ho neznesvětím hranolkama, ani brkaší.

  6. Ivana P. napsal:

    Smažený sýr jsem nejedla ani nepamatuji. Vždy na něj mám chuť a pak si ho rozmyslím, protože mě tlačí kalhoty, a skončím u něčeho dietnějšího.

  7. sharka.68 napsal:

    jo,smažený tvargle,to je jiná liga,ty můžu……a nejlíp s brkaší…..

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, musím se přiznat, že já smažáček nedělám ….. toto je recept toho mojeho. A že on ho umí skvělý, fááááákt ☺
    Jako do tatarky si přidávejte co chcete, věřím a stále píšu, že každému chutná něco jiného. Ale např. syrovou cibuli si nějak nevybral můj žlučníček, tož u nás se nedává.
    Pro Lakys – nivu ano, hermelín sním, ale nemusím ho.
    Pro Sharku – tvarůžky nedávám.
    Pro Inku – u nás se do strouhanky rozmačkají ještě kukuřičné lupínky, na masové rezeně jedině lupínky, na smažák je strouhanka s lupínky půl na půl. Na těch vyfocených lupínky nejsou, páč je někdo nekoupil ☺

    A pro fšecky, dnes u nás buřtguláš s chlebem ☺ (rychlé, jedlé, dá se to ohřát a je to vlastně i levné)

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tož děcka novinka
    Volal synek že dojede, ptám se, co k jídlu.
    „Svíčkovou s knedlem, pečkrálíka se zeleninou, roštěnky s rýží, pečkrknu s knedlem a zelím, srnčí na víně, pár placek štrúdlu, krtka, perník s čokoškou, jahodové knedle, knedle s uzeným a zelím, krucánky, utopence, domácí chleba, pracny, kapra se zeleninou a těstoviny s kuřmasem a sýrovou omáčkou“
    Se ptám, zda dal v kolbence výpověď a stěhuje se zpět ….. odpověď:
    „Ne, přijedu na víkend“
    Holky, já fakt nechápu, kdy toto fšecko chce sežpapat za jeden jediný víkend ☺

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Fšecky moc pozdravuje Koukejka

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..