– hladká mouka (cca 1/3 pytlíku na 3 placky)
– přidat trochu polohrubé
– tuk (nejlépe máslo), ale lze i s Herou – pořádně ohřát, musí být téměř horký
– mléko – též téměř horké
(na 50 dkg mouky přijde cca 1/4 kostky másla a cca půlku čtvrtlitráčku mléka)
– špetka soli
– 1 vejce
– trošičku octa či citronové šťávy
– jablka – vykrájet a nakrájet na plátky (nebo nastrouhat)
– strouhanka
– posekané oříšky
– cukr
– skořice
– (rozinky a další pochutiny, nejsou třeba)
Mouku prosát, osolit, udělat důlek, vlít nejdříve tuk a potom po troškách mléko. Těsto musí být vláčné a nelepivé, hlavně lesklé jak psí kulky (autorka se omlouvá za ten výraz, ale neví, k čemu jinému to přirovnat).
Rozdělit na kousky, vyválet, či vytahat, posypat strouhankou (nejlépe opraženou – vsákne šťávu z jablek), navrstvit jablka, pocukrovat, skořici, ořechy a zakápnout máslem. Zabalit, dát na plech a pomazat máslem. Péct cca na 220° dozlatova.
Recept poslala Úsměvka, překrásná jablka odrůdy Baya Marisa, která se vyznačují růžovou až červenou dužinou, má na zahradě Devětapadesátka. Tahle zvláštní jabloň má i červené květy a mladé listy, které jsou zjara červené až vínové, a teprve postupně mění barvu v zelenou.
Pěkně prosím, nebyly by alespoň podlevočně množství másla a mléka? Já se znám, že ve snaze to mít hooodně dobré bych tam toho másla nalila na dvě dávky. 🙂
A ta jablíčka jsou úžasná, nedávno jsem z nostalgie hledala jabloň Gascoyneho Šarlatové´, ty jsem jako holka milovala, nikde ve školkách ho pak celá léta ani neznali, a ono mi ji nabídlo zahradnictví Spomyšl spolu s dalšími odrůdami,včetně právě Baya Marisy. Hořce jsem zalitovala, že na zahrádce nemám místo :-(, brala bych jabloňky obě.
Jak jsem dostala, tak jsem poslala – ale Úsměvka jistě odpoledne „přijde“ a upřesní – a aby to nezůstalo schované v komentech, pak to doplním 🙂
Bojím se, že ji bolí pusa…?budeme muset počkat…
anebo vyváří celý ten seznam, co si přál syn…
Obávám se, že je Úsměvka jednou z žen, které jsou schopny vytvořit pro potomka celé vyžádané menu i na smrtelné posteli. Hústa rozebraná od dentisty, rozbouřené ucho od zubu, ale k plotně stoupne. Děva kalená v Kolbence, no. Já bych v tomhle stavu i odmítala dávat instrukce komukoli, kdo by mi chtěl vařením usnadnit život. V takových situacích se u nás podává venkovský Bigmek: Chleba se sádlem, cibulí a přiklopit druhým krajícem. Fyzicky rozbitá jsem byla ochotna pouze kojit a to jen proto, že otec, sám mléka nemaje, nebyl ochoten sehnat kojnou.
Ooooo, jak tomu rozumím
Kecko jedna ☺
Ale máš pravdu, práh bolesti mám trochu posunutý, takže …. když jiní při tomto rozsahu bolesti odpadají, tak já jsem stále schopná fungovat …. a raději se neptej, čeho jsem schopná se dožadovat ☺
Já jsem potřebovala jablíčka na řezy a byla jsem si nasbírat tady kolem Mirošovic (směrem na Kolín) a jaké bylo moje překvapení, když jsem objevila strom odrůdy Mniška. Jablíčka jsou střední velikosti, barvy sytě červené, dužina lehce růžová, sladká. Tuhle odrůdu jsem neviděla od svého dětství a tady jsem si jí nikdy nevšimla až letos.
U nás kousek v lese jsou rybníky a u nich starý sad.Chodím tam na jablka a nemůžu si je vynachválit.Je tam asi10 jabloní obrovská švestka a spousty špendlíků.Jenom mě mrzí že nejsem znalec a nevím názvy těch orůd.Neřekla bych že tam jsou nějaké vzácnosti ale tak nějak cítím úctu k těm starým pokrouceným kmenům o které tam nikdo nepečuje a oni mají jablka i když se jinde neurodí jako loni.
Taky si říkám , ze takový formát nejsem ?
Kočky, vy mi dáváte, ale asi takto:
– v prvé řadě jste měly ocenit můj vál
– v druhé řadě jste měly sdělit, že jsem asi zaláskovaná, páč jsem vejce zazdila. Haderach, dopiš tam, prosím, 1 vejce celé
– na 50 dkg mouky přijde cca 1/4 másla a cca půlku čtvrtlitráčku mléka. Mléko přidávejte postupně a jen kolik je potřeba, jinak bude těsto po upečení tvrdé.
Fšem se omlouvám za chybný recepísek.
Jinak, 59 má nádherná jablíčka, ta musí ftom štrúdlu krásně vypadat.
Pro Lakys – huústa stále bolí, v pondělí si dám druhé kolo u MUDry a máš pravdu, vyřím, peču a smažím ☺ Paršant tu bude okolo 10 večer, tak musím být připravená.
Pro Věrku – také nejsem formát, ale za ty roky už to mám nějak v malíku.
Tož průšvih, vejce jsem zapomněla ☻
Tedy já věřím, že chorá, zaláskovaná kuchatka s velikým seznamem jídel před sebou to nemá lehké, ale prosím upřesnit – 1/4 másla je míněna kostka (1/4 kg) nebo čtvrtina z kostky ?
Boha jeho, já nikdy nekoupila kilo másla, vždy jen 250 g …… takže Květuš, jen čtvrtina z kostky, ju? ☺
Tedy Baya Marisa mě dostala. To je taková krása! A když se to tepelně zpracuje, jak dopadne barva?
Zůstanou krásně červená i po tepelné úpravě ? Nadto jsou to jablíčka, která mají obsah antioxidantů – údajně vyšší nežli ostatní odrůdy.
Tak teď jsem přešla od zamilovanosti k opravdové lásce… A zkoušelas i džem? -To jsem si tak vzpomněla na tvé krvavé pomeranče.
Já jdu zítra do kdoulí a mám v plánu i pokusy nevídané (lyofilizované ovoce jako koření a ještě něco, co si raději nechám zatím pro sebe, kdyby to moc nevyšlo 🙂 ).
Decka, ale teď při struuudlu… Pro ženy mě s Vámi všemi seznámilo a vzhlizela jsem k vám úplně úplně úplně !! Takový tichý obdivovatel v poradi : Haderach , Haderach , Haderach , Devetapadesatka , Jana s Posázaví úplně moc sympatická a Tiggi … úsměvka a koukejka a nejvíce naše srdíčko ❤️❤️❤️❤️❤️Lakysa. Dekuji , holky , ze jste daly šanci tady na Bramboracce nám všem se denodenne odteagovat a byt tady s vámi
Věruško, něco se stalo? (kdybych měla smajlíka s vykulenýma očima, tak ho sem lupnu)
Věruško, asi jsem byla psychologem, kde jsem být neměla. Tak ještě jednou …
Děkuji za nás „psychopaty“, které jsi poznala na PŽ, děkuji za to, že jsi tu s námi a že máš krásné příspěvky.
Za „kuchatky“ děkovat nemůžu, tak zkušená nejsem, ale věřím, že za ocenění poděkují i ony ☺
Buď s námi i nadále, ju?
Promin, Boye , jsem blbec !!! Boye je inspirace !!Ale já už jsem stará a hloupá
Věruško, trošku s obavami pokládám stejnou otázku jako Boye…
Věrko, nějak tápu. Jako žes mě neměla v top ten? Až při téhle poznámce jsem začala zkoumat, proč se omlouváš. Vůbec se nepovažuju za vyjmenovávání hodnou. Mně dělá dobře, když vás občas polechtám a vy se zasmějete, někdy ustřelím a vy mě neseřvete… Ale teď chci taky vědět, co na tě skočilo. Trochu mám pocit, jestli není smutné výročí… Rozhodně kdybys chtěla cokoli, co ti může pomoci spravit mail, jsem furt na stejné adrese.
Věruško, s obavami pokládám stejnou otázku jako Boye… Depka?
Věruško, vždycky jsem byla vrba, které se lidé svěřovali se svými trápeními i drobnými štěstíčky a pokaždé jsem pro ně měla pochopení a vyslechla je nejen ušima, ale i srdcem. Jestli Tě něco tíží, zkus to třeba se mnou, jsem na email.cz. Ale i kdyby ses neozvala, představ si aspoň, jak přijde děsivá bouře, vichr rve listí i větvičky ze stromů, přívaly vody všechno bičují, blesk stíhá blesk. Pak pomalu odchází… Všude jsou nánosy bahna a spoušť. Ale co to? Kos asi vytáhl zpod křídla píšťaličku a trylkuje, až se zalyká, v trávě už zase sedmikrásky zdvíhají trochu pocuchané hlavičky, vysvitne slunce jako příslib lepších dní a člověk už hledí dopředu, že se ty rány zacelí a zas bude dobře. Je to tak i v životě lidském, přijde trápení, ale někde blízko už na Tebe čekají sedmikrásky, kos i prosluněné dny. Tak Tě prosím, netrap se, máme Tě rádi.
Přeji klidnou dobrou noc všem.
Boženko, díky, mám o ní strach, vážně.
Neeee, vůbec nic . Jen jsem si uvědomila , jaké mám štěstí ( při tom strudlu ), ze jste me, takovou troubelu, nechaly byt mezi vámi . A Dekuji Fakticky Fakt. A myslím , ze je nás tady takových více .
A holky, nejvíce je osvěžující , když píšete o “tech svých “. Když Usmevka napíše : ten můj ! Nebo Jana Vlastik to a to Atd . Je to bezvadné . Taky jsem to tak měla . Letos se tady na Vánoce zase všechny děti nahrnou jako predtim a budu vařit , až se ze mě bude kouřit , i když bez “toho mojeho” , a bude tu určitě pěkný srumec. Na Bramboracku cucim denně několikrát ?????
Děvčata, všechno je v pořádku, vám, které jste tu dnes psaly, píšu mail.