směs hub
plátek másla
cibule
sůl a pepř
šlehačka
Na másle orestujeme cibuli, přidáme houby a tak 15 minut dusíme. Osolíme, opepříme, dáme do zapékací misky, zalijeme šlehačkou a dáme zapéct.
Recept poslala Bláhovka
směs hub
plátek másla
cibule
sůl a pepř
šlehačka
Na másle orestujeme cibuli, přidáme houby a tak 15 minut dusíme. Osolíme, opepříme, dáme do zapékací misky, zalijeme šlehačkou a dáme zapéct.
Recept poslala Bláhovka
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Ó tak to bych si dala!
Někde jsem v týdnu četla,že prý konečně začaly růst houby ve středních čechách.Pokud ano je to vzhledem k předpovědi počasí asi posledni přiležitost.Řeç byla o suchoříbkách a babkách.Já byla v lese a kdenic tu nic.Tak.
My byli s Pavlínkou a synem v sobotu u Kamenné lhoty a donesli jsme půl košíčku suchohřibů, 2 mladé kováře a jednoho nepoužitelného smrkového hříbka (too jen na ukázku). U nás ráno -3, jinovatka je ještě teď. Asi se pojedu ještě v nděli s lesem rozloučit, tak uvidíme.
Já jsem spíš hledala les kde by mohlo ještě něco růst.No nenašla.Tady je taky hodně chladno a o víkendu prý má sněžit.Uvidíme.
Každopádně pekáček od Blahovky se mi hodně líbí.
Nutno přiznat, že mně se líbí ten pekáček i to, co je v něm. Bych si tedy dala. Houbyčky z ěhličí i lesa smýšeného. No, jenže už je jisto, že budou tak leda ze smíšeného zboží. Hlíva a spol. Onehdy jsem viděla asijský (lokalitu nevím) recept na jůtjůb – hovězí závitky s enoki. Kdyby ty potfory mrňavý nebyly tak drahý, hned bych do toho šla. Jednoduché, krásné rychlé. Už jste je některá jedla? Myslim enoki, né španělské ptáčky… 🙂 Asi budu muset najít nějaký místní prašivkový ekvivalent. Jenže při mým štěstí budou podobně vypadat a budou jedovatý, nebo budou stejně chutnat a porostou pouze v korunách staletých kanadských jedlí…
Ptala jsem se starýho googla na enoki.Je to penízovka sametonohá a ano roste na stromech-starých zetlelých ale ne v korunách a hlavně roste v zimním období.?
Evi, českou penízovku sametonohou znám, ale ta enoki , co taky google ukazuje , vypadá jinak. Tak leda porovnat chutě?
Houby enoki jsou v Japonsku a celé Asii považovány za delikatesu a pomalu si získávají cestu i do naší kuchyně. Mají příjemné ovocno-ořechové aroma a křupavou strukturu. Na rozdíl od většiny hub se kultivované (pěstované lidmi) a divoké (rostoucí ve volné přírodě) enoki vůbec nepodobají. Divoké enoki najdeme i u nás – jedná se o penízovku sametonohou, která roste přes zimu a je vyhledávána hlavně vášnivými houbaři. Kultivované houby enoki, které zakoupíte v obchodech, se pěstují v temnu a úzkých sklenicích a jiných komíncích, aby se dosáhlo jejich podlouhlých špagetových nožek, a hlavně skvělé chuti.
Takže to je stejná houba…a vlastně není.
A včíl babo mudruj 😎
No neke! Já si říkala, že vypadaji jako když pěstuješ kytku pod květníkem a zapomeneš včas odklopit – ona se pak táhne k tý dírce, celá bílá, nožičku tenkou… Tak penízovka. Tu znám a tudíž jí zkusim v tom receptu. Holt to bude počeštěný. Tedy, když jí najdu…
Boye, jedla jsem je a jsou vynikající. Dávají se do polévek -např. ve Vietnamu do PHÖ a jsou vynikající. V Číně taky do polévek, mají takové misky na vařiči a z toho si postupně nabírají polévku a dají do ní enoki. Jsou takové křupavé, je to docela legrační. Dlouhé nožičky, které ti v puse křupnou. Já je mám moc ráda, ale ta cena . . . .
Hezká zapékačka – brala bych ji i s obsahem. Na vyzkoušení receptu ale budu muset skoro rok počkat a doufat… Teď jen tiše slintám.
Mě by docela zajímala hlíva máčková (nebo královská) už jste ji někdo někde viděl?
Jednou jsem si jí nechala dovézt v nákupu. Dobrá houba. Ovšem za skoro 500.-/kg. To je mi trochu moc. Ale strejda gůgl mi právě oznámil, že se prodává za stopade třílitrová sadba a prý to zvládne každý… Že bych napsala Ježíškovi? (třeba by to do narozenin pobral)
No právě já už na to taky koukala a láká mě to koupit.
Ta sadba se mi líbí a už jsem v životě přišla o víc než stopáďo.Asi půjdu do toho.???
Jo a taky ji v textu srovnávají s ústřičnou: Prý z ústřičné se používají jen klobouky. Já ji tedy zpracovávám sakumprásk celou, jen ty drobné odkrojky se substrátem mi zbydou. Co vy? Přeci to nevyhodim, za ty peníze… A stačí to jen o chvilku déle dusit, no ni?
taky tak, je to drahe, skoda nozek… ?