250 g mořských potvor
70 g listového špenátu,
olivový (nebo jiný podle chuti) olej
1 cibule nebo 2 šalotky,
česnek podle chuti
citronová šťáva
petrželka, sůl, pepř
na dokončení omáčky smetana na vaření nebo šlehačka a strouhaný parmazán.
Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme mořské potvory, pak špenát a chvíli restujeme. Ochutíme citronem, solí, pepřem a petrželkou. Na závěr zavaříme smetanu, omáčku smícháme s uvařenými těstovinami a navrch nasypeme parmazán (sýr není nutný, pokud někomu vadí kombinace ryb a sýra). V tomto případě dáváme petrželku až teď. Dobrou chuť.
Recept poslala Květa B.
místo smetany,šlehačky,parmazánu, přidávám bílé víno,rajčatové sugo,trochu česneku a buď plocholistou nasekanou petržel nebo zelený koriandr…a to ,proházené s těstovinama, je labůžo….
Koriandr zásadně nikdy nikam, moc aromatický. Jinak jo 🙂
všude, je dobrej..jen lidi ho buď milujou nebo nenáviděj….
Po tolika pokusech , kdy to bylo MOC ? už vím, ze ke koriandru opravdu cestu nenajdu
Kdysi dávno sem rusové dováželi šampon s koriandrem. Od té doby nikdy a do ičeho. Ta vůně je mi odporná jště po 40 letech.
No vždyť , ta chuť i vůně je mydlova , beee
To už je jiný recept
Máš pravdu, jiný recept. Pokud dávám do plodů moře sugo, které dělám na cibuli s česnekem, pak zalívám červeným vínem. Pokud dělám plody moře s bílým vínem, tak nejprve osmahnu na oleji cibuli, česnek, přidám plody, zaliji vínem a na závěr hodně petrželky (koriandr také nepoužívám). Obě omajdy mi nejvíce chutnají s čerstvým bílým pečivem. Tak to ostatně převážně podávají v Chorvatsku. Ostatně odtud mám také tyto recepty.
🙂 já z potvor mořskejch jím jen krevety (teda a ryby samozřejmě), ale jak to tak čtu, skoro mám hlad
Dneska jsem v Zásmukách koupila 4 balení krevet, vždy 1 + 1 zdarma. Takže 180 g za 48 Kč, což je velmi přijatená cena. Uvidím, co z nich vykouzlím.
A Chorvati tam nové přidávají i pokrajene řapíky celeru
A nejen celerové, ale i divoký fenykl, ten u nich roste skoro na každé mezi. My jsme ho žvýkali při bolení v krku.
Ten shluk živočichů na obrázku vypadá uplně stejně jako shluk žížal ve vermikompostéru co mám na chodbě.
Ani šneci ani cvrčci a ani mořská havěť mě dosud neoslovily
Jako Haderach jím pouze krevetky.Kupuju vyloupané.
O jé, tak to já z moře můžu všechno, co jsem zatím měla možnost prubnout. Ze všeho nejmíň mě oslovily ústřice. Ne, že bych to příště nesnědla, ale rozhodně si je nebudu kupovat ani až budu velká a bohatá. Zato tyhle pidipotfory, ty bych mohla často až skoro furt.
No a jak tak koukám, tak ke koriandru se tu stavíme téměř jednotně. Taky vám chutná jako mydlinky? I když musím říct, že už jsem našla pár jídel, kterým dal něco víc, než petrtelka. Ale jinak mi připadá, že je v našich krajích takovým módním záchvatem. A jakmile něco jen trochu voní exotikou, je třeba tam hodit hrst koriandru (jako čím víc proužků, tím víc adidas…).
Taky to mám tak, všechny ty potvory můžu, ale k ústřicím mám nějaký blok a pozřela bych je jen pod pohrůžkou nejhrubšího násilí a možná ani to ne. Mluvím tedy o ústřicích syrových. Možná tepelně upravené bych dala. Nicméně nikdo mi to asi nepřipraví a sama se s tím trápit nebudu.
Když chci dát něco intenzivnějšího než petržel, tak sáhnu po libečku, ale koriandr také ne.
Tak jak miluju ryby , tak z mořskej potvor nepozřu nic. Pokud by mi je servírovali potmě, tak je dám, ale když to vidím, tak ta díra do krku zůstává zavřená.
omluva servírovaly ty potvory
🙂
A) je správně: Oni by ti servírovali…
Já můžu všechno kromě ústřic (jednou stačily, brekeke) a chobotnic. Tam mi vizuálně vadí ty přícucky. Vím, že chuťově jsou výborné, ale… Jinak se všeho ostatního můžu přejíst. A koriandr používám střídmě, jsou jídla, kam zkrátka patří a mně tam chutná. Dokonce si ho pěstuju na zahrádce, abych ho měla při ruce, když mě popadne exotická mlsná ?.
Ústřice také jen jednou v životě. Prostě mne nějak neoslovily, ochutnala jsem je, ale nic mi to neříkalo. Myslím, že když si dám kousek rozblemcaného kuřete s citronem, tak je to stejné.
Stačí mi obrázek, jak vidím ta chapadla, tak si vždy vzpomenu na bývalou Jugošku, kde nám naservírovali chobotnice na stůl a ta chapadla se ještě hýbala.
Od té doby z toho nedám nic, kromě ryb, naporcovaných, vyčištěných a jedlých.
Ale věřím, že to někomu chutná, dokonce si to vychutná.
Tak oběd, který mi chce zdrhnout z talíře mi ještě nikdo nepředložil. Ale před ním bych zdrhla já. 😎
Tak se mžůžu taky přiznat: z toho pivního recpetu beru všechno, krom první ingerede….no, těch potvor. Mě satčí to rybí příjmení, a co si dám jendou ročně jsou tresčí játra v plechu, nebo uzenou mořskou štiku – obého tak do dětské dlaně…
Tak uzenou rybu bych si dala, tu mám ráda …… ale je to TA ryba
A když jsme u toho, ten „pivní“ recept taky nevyhledávám ☺
Dneska jsem koupila 7 velkých makrel, v obotu budeme udit. Nechceš konečně zavítat, než nastane to vánoční šílensatví?
Jani, moc děkuji za nabídku, ale nemůžu ….. minulý víkend marodil ten můj, měl „rýmičku a angínu“, a tento víkend jedeme konečně na lázeňský pobyt (už jsme to přebukovávali 3x), tak doufám, že to klapne.
Ten další víkend hlídáme prcka, následující hlídáme babičky ☺ (dělám si legrandu, ale naplánovali jsme jim společné setkání, aby se babči viděly ještě v letošním roce) a potom už je těsně před Vánoci, tož to letos nedáme.
Jak já se těším na rok 2019, to si snad nikdo neumí ani představit ….. říká se, že rok s 8 je špatný, a já to můžu jen potvrdit ….. v březnu to začalo a neustále pokračuje.
Takže, rok 2019 bude výborný, skvělý, úžasný, bez problémů, bez jobovek ……. prostě bude nej a já se na něj těším ☺
Hlasim, ze zitra bude recept pozdeji (do osmi), mam home office, nevstavam 🙂
Já chci takýýýýýýýý
Tak prijed, pomuzes mi pocitat 😉
A co budeš doma počítat? Upečené cukroví? Umytá okna? Cukr do kávičky? ☺
No počkej, jak nevstávám?? Home office znamená, že děláš prakticky nepřetržitě, tak žádný dlouhý vyspávání!
Tuuuuuuudle!
No nevim nevim, eslivá by se to nemělo hlásit…?
Kvetko , to nepochopis . Mám takovou jednu hlavní největší kamarádku. Je můj pravý opak . ( kromě toho , ze jsme sdílely i jazykovou ZŠ , jsme toho v životě sdílely moc ). No a ona nejí nic z toho , co Já . Varenou dušenou zeleninu miluju , ona ani hrásek nesni a kořenovou zeleninu z polévky vYsprta a nesni!!! No ale koriandr miluje !! Pořad si vaří Pho a ta chuť ji fascinuje . Tak to opravdu nebylo ve zlem a kamarádka je ta nej , jen mame každá uuuuuuplne něco jiného rada k jídlu k
Připojuji se k neústřicovnicím. Jinak plody moře doma nevařím , ráda si pochutnám v zemi kde je mají dostupné tak, jako já kapra a tudíž je dokážou dobře upravit. Variantu s těstovinama jsem nikdy nejedla, ani na jídelníčku neviděla – holt jezdím do jiných oblastí.
V Praze v restauraci Marina Grosseto na Starém Městě mají na jídelním lístku „spaghetti allo scoglio – plody z útesů (srdcovky, slávky, krevety, plody moře) v lehce pikantní omáčce. Sice jsem to tam nejedla, ale podávají to. Ale určitě jsem v Letňanech v jedné z restaurací obchodního centra jedla špagety s krevetami ochucené česnekem.