(1026) Dušený květák

Kvetoucí delikatesa aneb zardoušený květák

motto: Tázala se hyena vegetariána,
proč je opomíjena, nemilována…
Neb se živíš mršinkou,
pravil jí ten  světák…
A odkráčel pěšinkou.

 

střední až větší květák
větší cibule
1 vejce
trochu šlehačky a mléka
(nebo smetana na vaření)
drcený kmín, muškátový květ, příp. bylinky, sůl
trochu másla, nebo oleje

Jemně nakrájenou cibuli zpěňte na másle nebo oleji, přidejte větší špetku kmínu, vsypte na kousky rozsekaný květák včetně křehkých košťálů a vnitřních lístků. Chvilku lehce opékejte – jen než se vše obalí a promíchá. Podlijte trochou vody a poduste. Nepřiklápět. Doba záleží na tvrdohlavosti květáku.

Do hrnku (250 ml) klepněte vejce, do poloviny dolijte šlehačkou, do plna mlékem (nebo rovnou smetanou na vaření), rozkvedlejte a vlijte ke květáku. Ochuťte květem a bylinkami podle svého vkusu, osolte a míchejte. Nechte tekutinu redukovat, dokud hmota nemá konzistenci zhruba jako (vlašský) salát.

Jídlo by mělo být al dente. Tedy křupavější než klasický „mozeček“. Z bylinek jsme použili snítku rozmarýny a trochu čerstvého tymiánu. Příloha bramborová, nebo chleba.

Květák nepředvařuji. Při popsaném postupu všechno dobré zůstává na pánvi a ne ve vývaru.

Recept poslala BOYE

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1026) Dušený květák

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Omluvuju za zdržení, nešel net 🙁

  2. jarybarka napsal:

    Mozeček moc nemusím ale toto bude jiná káva.Určitě zkusím.

  3. 60anda napsal:

    A já dobu čumím na obrazovku a přemejšlím, co se do toho plete hygiena :))
    Jinak recept dobrej

  4. kveta.batkova napsal:

    Tohle bych mohla a myslím, že to půjde takhle přesně i s brokovnicí.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak já byla ještě lepší než 60anda, páč jsem četla Dušný květák. Jsem si říkala, co se mu stalo, že má je zardoušený, či že má záduchu, chudák jeden. ☺
    Mno, jak myluju (vím, že to není češtinářsky správně) květák na fšecky způsoby, tak „mozeček“ ráda nemám, tím si nejsem jistá, že bych jedla i toto. Ale vypadá krásně, to se musí nechat.
    A abych nekecala, tak poslední dobou můžu z květáku hlavně smažené květákové placičky (podle maminky) a pečenou květákovou poblivku (podle Haderach).

  6. Vera M. napsal:

    Luci , fakt jen jedno vajco ? Nic nic , Ok

  7. kvetula.v napsal:

    Mám ráda květiny a ta jedlá květenství jsou obzvlášť oblíbená (dnes brokolicový nákyp).
    Tuto úpravu neznám, takže určitě při první příležitosti předložím vrchnímu ochutnávači.
    Věřím, že si bude mlaskat jako nad bramborovejma šiškama se strouhankou vylepšenou oříškama (byť nad tím nejprve kroutil hlavou). 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..