vepřová plec
2 veky nebo toustový chléb
mléko
citron
mletý bílý pepř
sůl
suché bílé víno
2 x na mlejnku ručním namelu vepřovou plec – do dvou kil
2 veky nebo toastovej chleba – okrájím kůrku, nakrájím a rozmáčím v plnotučném mléce – zaleju, aby se to potopilo a nechám nacucat, klidně 2-3 hodiny
Dál potřebujete: kůru z jednoho většího citronu – strouhanou, bez toho bílého pod ní, bílej mletej pepř, sůl (to sypu od oka,nechám rozležet a případně dochutím) a suché bílé kvalitní víno
Dám do mísy 2x přemletou plec a přidám část lehce vyždímané veky a začnu propracovávat ručně mezi prsty, postupně přidávám veku, až poznám hmatem, že stačí. V tu chvíli přidám sůl a pepř, přeliji deckou vína a zase to vmíchám, masové těsto mění konzistenci, vmíchám další decku – celkově vmíchávám asi 2,5-3,0 deci, zbytek popíjím u výroby těsta. Ttěsto musí tekutinu vpít, když ji pouští,je přepité a dá se to zachránit kouskem té veky nebo toastového chleba.
(Nedává se vejce ani syrová mouka ani ocet ani strouhanka)
Plní se do střívek, kdo neplní, dělá placičky, dobré jsou na plechu na pečícím papíru, udělané v troubě, dozlatova. Kdo chce smažit, tak na pánvi, ne ve friťáku.
Recept od Sharky ponechán bez úprav.
To máte na zejtra, tak to dneska nečtěte.
Koniáš
Koniáš taky zakazoval měkteré knihy, ale mně nic zakazovat nebudeš!
23.18 a 23.34 uz je v toleranci 🙂
Já se budu zįtra tvářit přepadeně, jako že to vidím prvně ?
No já jsem dnes úplně překvapená :o)
Dneska už je zejtra a recept je bezva
copak recept, ale až je podle něj uděláš, to se budou všichni olizovat..mě to chutná i syrový 😀
Vinnou klobásou jsme se ládovali s mým tátou.Dřive.Teď v posledních letech už bych měla strach ji koupit.Vyrábi to kdekdo a já už nemám důvěru.Ovšem toto je jiná báseň.Recept se mi líbí a ráda ho vyzkoušim.Díky.
Pro Věrku:Krásně řečeno?
přesně tak…nebudeš litovat….
Jééé…copak je to tu za bordotu???? (Zní to dost překvapeně?)
Taky mám vinnou klobásou ráda, a bude možná důvod rozbalit ten mlejnek na maso s nástavcem na výrobu klíčů, to byl zas dárek – jako bych měla velkochov!!
…KLOBÁS!!!?
ale výroba klíčů by nebyla k zahození….teď chtějí za udělání nového nekřesťanské peníze :o)
Obvykle se dává aspoň čtvrtina bůčku, aby klobása byla šťavnatá, a trochu muškátu, který spolu s vínem dává klobáse tu charaktestickou chuť.
bůček v žádném případě, ten nemá ve vinné klobáse co dělat..tohle je rodinnej recept,ještě po dědovi…..a muškát k bílýmu pepři není potřeba….
Vy po dědovi, já od Františka Kšány ?
jo,každá máme jinej recept, tak je nebudeme míchat. Nejsme Babica….
Na vinnou chodím do malého řeznictví v Karlíně, a má ji překvapivě dobrou.
Pořádám firemní akci, a v pátek na mě čeká 10kilo:-))) Zase budu mít zamotaný ruce.
A to je připravuješ jak? V troubě, na pánvi?
Jejdamane, já jsem tak překvapená, že mi až teď došlo, že určitě žiju v zemi, kde zítra znamená již včera! Můžete mi tedy, prosím, někdo poradit, kdy bude neděle? Mám něco domluvenýho, tudíž bych tam nerada dorazila ve čtvrtek. Notabene, když ani nevim, jestli tenhle, nebo příští…
Vinnou dělám veeelmi podobně. Ale přidávám trošičku květu. Maso nakrájim na kostky, hodim do sekáčku a při sekání dolévám a máčené žemle dávám úplně minimum. Kdysi mi ta hmota vznikla bezděčně pod rukama a když mi došlo, že chutná jako vinná klobajda, zůstala jsem u toho. A nakonec se ani moc neliší. Hmoty vyrábim tolik, abychom měli max. na 2x a nedávám do střívek (nemaje nástavec, zkušenost a jsa střevem sobě sama)…
Myslím, že jedna neděle byla předpředpředevčírem, ale možná další bude popopozítří.
Já mám vinnou klobásu každý rok od svého bývalého vlčete – dnes šéfa bourárny jednoho masného podniku. Ten udělá dvě dávky pro rodinu a blízké, je to sice o kousek dražší, ale chuťově nesrovnatelné. Takže tuhle Šárčinu můžu zkusit tak někdy najaře
Přečetla jsem jen „vinná klobása“ a myslela si, že je to moje oblíbená pečená ve šlehačce.
A ona ne, ona je to doma dělaná klobása. Vypadá to dost dobře, to musím napsat.
Do střívek bych to dát ani neuměla, ale placičky v troubě bych vyzkoušet mohla, to je pravda.
A pro Haderach – já to včera nečetla, v 10 jsem měla již půlnoc ☺
Verim ti!
☺☺☺