(1033) Kapr na modro

1 kapr
voda + ocet
sůl
kořenová zelenina
bobkový list
nové koření
celý pepř

Na kapra na modro se používá kapr lysec – tedy bez šupin. Při přípravě se musí dát pozor, aby se nesetřel sliz z kůže, protože ten způsobí modrání.
Vykuchaný kapr se přelije vařícím roztokem ocet/voda v poměru 1:1, kůže kapra tím zmodrá. Pak se dá rybka velmi mírně táhnout do vody s octem, solí kořenovou zeleninou, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Aby měla ryba chuť, je potřeba trochu „překořenit.“ Stačí táhnout 15-20 minut podle velikosti ryby. Opatrně se přendá na tác.
Obvykle se servíruje studený s křenovou majonézou odlehčenou ušlehanou šlehačkou. Teplý se podává s horkým máslem ochuceným křenem a vařeným bramborem.

Recept nám 59 schovala do diskuze jinde, ale na nás si nepřijde. A prý: „Je to nejšetrnější úprava ryby a je to moc dobré.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (1033) Kapr na modro

  1. sharka.68 napsal:

    dobré to je, ještě lepší je pak naporcovaný kapr na modro,zalitý do aspiku s kořenovou zeleninou….
    ale tohle je také skvělá verze,je škoda, že ji lidi nedělají…..

  2. Jana Macůrková napsal:

    Nevím, zda musí nutně být kapr lysec. Mám totiž recept na štiku na modro a ještě jsem štiku lysce neviděla.?. Rcept je ale skoro stejný, liší se nepatrně v koření.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Jo, dá se použít i šupináč, ale není to ono. Já jsem zmlsaná, takže lysec, ale fantazii se meze nekladou.

  4. IvaC napsal:

    Bohuzel neochutnam, protoze kuzi z kapra stahuji, nesnasim ten rybi pach. Ale
    muze se udelat stejne bez kuze a holt nebude na modro? Teda jestli se nerozpadne.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..