9 velkých brambor
400 g sterilované červené řepy na kostičky 360 g sterilovaného celeru
1 žlutá paprika
1 cibule, sůl a pepř
100 g majolky (nebo více, či méně – smíchané s kysanou smetanou)
dle chuti trochu cukru moučky
Salát poslala květa.b a vzkazuje, že se dobře hodí ke kuřecím řízkům.
Asi už jste usalátovaný – vydržte, zítra bude poslední a v pátek ještě jedna (nejen) vánoční vychytávka 🙂
Už teď se těším! Ale čertvenou řepu taky můžu!! Výzkumším to v malém…
O jedné bych věděla …… až v pátek dorazíte dom, tak oblékněte pyžamo, vlezte do pelechu a vylezte z něj až 24. ráno ?
A musí to být plech doma?? Bych brala i jiný a břez pyžámka
Hmmmm, zrovna přemýšlím, jaký plech mám doma …… ani ty parapety ne ?
a na čem pečeš? :o)
Ivanko, dobře Ty ?
Ta repa mne pripomnela vrstveny salat, kttery delala pi. Formackova v tv Regina.
Bylo to do pruhledne misy, aby ty vrstvy byly videt a to:strouhane brambory, na to
vrstva sunky na drobne nudlicky, na to nastrouhana uvarena repa a na to strou-
hane vejce natvrdo a na to majoneza treba s jogurtem a opakovat, konci to majo-
nezou. Mezitim trochu osolit, opeprit. Nechat prolezet. Zkusila jsem a vubec to ne-
bylo spatne a hezky to vypadalo. ???
Mám dojem, že tam byla i kukřice…a máš recht, vypadalo to hezky…
Mně tady nedělá dobře představa těch růžových, od řepy obarvených brambor.
No proto je to vrstvene….
Hele: „Rada: Pokud mícháme řepu s jinými ingrediencemi (v jakémkoliv receptu), vždy ji nejprve promícháme s olejem, až potom přimícháme zbytek. Řepa nám tak nezabarví ostatní věci.“
Tak to je dobrý nápad, vyzkouším. I když musím říci, že br. salát obarvený do růžova nám nevadil, hlavně, že chutnal. Na vánoce bych ho ale asi nedělala.
Tento salát udělám, použiji svoji sterilovanou červ. řepu a celer raději uvařím. Manžel nemá rád, když je v jídle moc octa. Jinak to může být dobrý salát. Červenou řepu máme rádi.
Jak jsem napsala, tak jsem uvařila. Salát je už sežpapaný, dobrý, ten sterilovaný celer by to klidně sneslo, nám stačila jen sterilovaná řepa a vařený celer. Nedávala jsem tam na řepu žádný olej a brambory a celer se obarvily jen zlehoučka do růžova. Škoda, že to nemám jak vyfotit a poslat.
Na vánoce budu ale dělat klasiku.
No dobře ty!
Vychytávka s olejem je super
Bat, bat???
Já včera opět vyrazila se psíkem do lesa a mám další houbový úlovek.Povolil mráz a královna zimního lesa roste.Krásná a moc dobrá PENÍZOVKA SAMETONOHÀ.
Šla by i do bramborového salátu
Rybářko, kde? Já jí chcíííí! No, teď asi nikam na jih nepojedeme… Ale ráda bych jí potkala někde v lese i když jsem rozhodnutá ji pěstovat a zkusit ji donutit růst v trubičkách jako enoki…
Na pařezu v listnatém lese.Už jsem tam byla 2x a zdá se ze né naposledy.
Enoki se pěstuje ve tmě tak to zkus a dej vědět.
Fšechny víte, že červenou řepu neee, ale s dovolením jsem zkopírovala a poslala dcérence, ta pravila, že to vypadá velice jedle a příští rok že vyzkouší.
Tak řípovej se mi líbí. Jen ať pěkně růžoví – bude holčičí.
Já zkopírovala část článku z jednoho nejmenovaného plátku …. ale to jsem musela, vážně, to pochopíte, až si přečtete ☺
„Bramborový salát všichni milujeme. Milujeme ho s řízkem, s kaprem, ale i jen tak samotný – nejlépe, když se vrátíme večer před Štědrým dnem domů z poslední předvánoční pitky a v lednici na nás čeká mísa či vana uleželého salátku, který nás přímo vyzývá, abychom se do něj, tady a teď, pustili holýma rukama. Což většinou uděláme. Samozřejmě, každá rodina má svůj vlastní recept, takže se salát dům od domu trochu liší – každý uzná, že recept vaší pratety má taky něco do sebe. Bohužel, v dnešní prapodivné době má i tradiční bramborový salát namále. Skupinka záškodníků se rozhodla ve jménu jakéhosi zrůdného pokroku a cizáckých ideologií zničit nejsvatější vánoční jídlo. Zatímco náš tradiční bramborový salát v sobě snoubí krásnou gastronomickou harmonii ingrediencí od majonézy přes vejce na tvrdo až po ty nejjemnější brambory, jaké měli v lokální samoobsluze, nový cizácký bramborový salát (lze-li tomuto kulinářskému paskvilu vůbec tímto posvátným jménem říkat) vám svým složením způsobí leda tak žaludeční katar.“
Nevím pod jakým salátem tento příspěvek byl, ale myslím, že z českých poctivých ingrediencí , může vzniknout jen český poctivý salát. A že jsem jich teď tady zajímavých četla!
Jak se začne to či ono v rámci „zdravé výživy“ přeonačovat, určitě to zdravé není – můj názor.
Nebyl tady na Bramboračce …. psala jsem, že na jednom plátku
To je mi jasné, že na Bramboračce nebyl, jen jsem chtěla vědět, co za recept v tom plátku dali? Nebo se jen někdo snažil kritizovat co si lidi vařej a nebyl to hlas lidu?
Zadnej tam nebyl. Jen kritizuji „zavlecene“ ingredience a rikaji tomu „cizacky recept“. Je to nadsazeny.
No já teprve teď koukala, jak se nechají brambory různě vylepšit – ochutit. Jiný kraj, jiný mrav. A jelikož se tu scházejí kuchatky z různých koutů naší kotliny, můžu si rozšiřovat obzory a o to nám tu snad jde, ne? ?
Mno, ananas ne, ale jablka dávala už moje babička (narozena 1915) – mají to nějaký popletený 🙂
U nás se jablko nikdy nedávalo, ale jak jsem psala ….. každá máme ten svůj „správný“ recept
Vím, že už na PŽ se občas bouřlivě diskutovalo, co je správně, ale to mi přijde nesmysl. Správně je přece to, co mi chutná, no ni?
Myslím, že i Lakyska se naučila dávat jablíčka do salátu od babičky (nevím jistě) ale vím jistě, že v některých rodinách se tak dělá po generace. Jen já celý život dělám jeden a ten samý, takže jsem moc ráda za to, že se tady kuchatky podělily i o jiné recepty o nichž jsem v životě neslyšela. Všem patří DÍKY ! 😎
Nekoukej pořád do té křišťovè koule, pak víß všechno!! Jojo, babička měla kuchatku z roku 1900, a to ??už tam bylo!
Teda pri predstave pojidani salatu holyma rukama se mi neudelalo
volno, fuj???
Myslím, ze usmevka to sem dala pravé proto ??????. Ze ji to také pobavilo
Mno, netuším, zda to někdo na terase/v lednici ujídá rukama (nikdy jsem tam „brázdy“ od prstíků neviděla), ale že každý, kdo přijde (myslím smráďata + ten můj), vezme lžíci a na férovku ujídají, to je dané. Toho mojeho podezřívám, že chodí ujídat i v noci.
Běžně dáváme salát na terasu, ale letos hlásí teplo, tak bude v lednici. ?
Červenou řepu můžu na všecky způsoby, ale s bramborama jsem ji ještě neseznamovala. Určitě vyzkouším, ale teď nelze- nemám doma ani bulvičku. Jsem rozhodnutá valnou většinu uveřejněných salátů během roku vyzkoušet. Sváteční ale bude tradiční. 😎
Teda pri predstave pojidani salatu holyma rukama se mi neudelalo
volno, fuj???
Bramborový salát jím rukama jen při výrobě – míchám rukou, ochutnám a pak případně dosolím/dopepřím :o)