(1047) Bramborový salát à la BOYE

brambory
kořenová zelenina, cibule, hrášek
jablko. kyselé okurky
majonéza
hořčice, sůl, pepř

BOYE napsala: Náš vánoční salát je ze všech našich bramborových ten nejjednodušší a nejlehčí. Ve slané vodě vařím kořenovou zeleninu, když je al dente, tak vylovím, vsypu do vývaru hrášek a polovinu použité nasekané cibule. Jen zlehka oblanšíruju. Za tepla pokrájim a smíchám se studenými brambory, osolim, pepřnu a přidám nakrájené jablko a jedinou sterilovanou zeleninu: okurky. Nakonec hořčici a majonézu a nechám tak dvě, tři hoďky uležet. Po té dokyselím, dosolím, dosladím, doladím. A nechám nejméně deset hodin uležet. Žádný sýr, vejce, uzenina. A poměr brambor k ostatní zelenině je cca 1 : 1,5. Tak tenhle my k rybám….

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 komentářů: (1047) Bramborový salát à la BOYE

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    A tady bych požádala o několik upřesnění: hrášek předpokládám mražený … hořčice jaká? … a fakt je jeden díl brambor na 1,5 dílu zeleniny? Ne opačně? A druhou polovinu cibule syrovou?

  2. jarybarka napsal:

    Ten se mi líbí.Koŕenovou zeleninu hrášek okurka cibule.Část s majonézou část s olejem a basta fidli.

  3. Vera M. napsal:

    Dělám úplně stejný , jen jak už jsem psala , manžel mě poprosil, abych začínala červenou Cibulkou ( salotkou) s okurkami a nechala chvíli zkamaradit . Jinak postupují úplně stejne , včetně toho hrásku last minute a hořčice ??. Výborný salát díky té “čerstvé “ zelenině a krásné barevný

  4. IvaC napsal:

    Miluju mrazeny hrasek, nemam rada nakladany a uvedomila jsem, ze to bude
    duvod nepouzivani hotovych zavarenych smesi do salatu. Dobry recept, hned
    bych si ho dala, jen te zeleniny je prece jen vic, nez dost???

  5. lakysa22 napsal:

    Hárešek taky mražený, ale oproti Bojínkovému salátu dávám vejce a tu šelhajdu.
    Fakt, čerstvě uvařená zezlenina je nejlepší (dávám všechno mírně vlažné, ono to na balóně vychladne dost).
    A Bojí, recept ukážu mažnelovi, sice nikdy nenechal ani drobeček, ale zeleniny prý dávám moc.

  6. a.rena napsal:

    U nás taky tento salát. Brambory, kořenová zelenina, nakládaný okurek, hrášek, domácí majonéza, trochu hořčice, sůl pepř. A cibuli ne. Syrovou ani spařenou nepozřu, tak jsme si zvykli bez ní a chutná nám. ?

  7. BOYE napsal:

    Tak: Brambory ku zelenině. Protože nedělám moc, uvařím kilo brambor a výsledného salátu bývá kolem dvou a půl kilíček. Plus mínus autobus. Dělám to proto, že ten salát nezaplácne, jednomu se vejde do břicha ještě kus ryby a když pak po dárečkách jdeme k našim, tak se dá snadno polknout ještě kafe i se štrůdlem. Cestou zpátky se kloužem a koulujem a spát jdeme s nenarvaným pupikem. Když nejni sníh a nekloužem a nekoulujem, většinou se uprostřed ulice sejdeme s nějakým hřejivým dárečkem a pokecáme se sousedy, dokud nedopijem.
    Co se cibule týká, je to tak. Spařuju jen půlku, druhou dávám syrovou, neb se odleží. Ale: Je-li příliš kousavá, spařím klidně víc, nebo všechnu, je-li nekousavá, nechám syrovou celou. Ráda kupuju různé cibule a tak vždycky ochutnávám. A pořádně říznou už jsem dlooouuuho neměla.
    Ano, hrášek mražený a hořčici většinou plnotučnou, dobrou českou. Tu má člověk v oku za ty dlouhý roky, kdy moc jiného na výběr nebylo. A navíc chuťová paměť – když něco chutná stejně jako v sedmnácti, hned si připadám mladší i bez botoxu. Už jsem dávala i kremžskou, dijonskou, anglickou (miluju hořčice) a kdejakou, ale u vánočního jsem přestala jakkoli experimentovat. Je to jako se základním cukrovím. Furt stejně, experiment navíc, nebo jindy. Tak koukám, že jsem taky v některých věcech pěkně zakonzervovaná 🙂

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak jo – ještě já teda jsem na řadě. Krom klasického základu (erteple, celer, mrkev, petržel – zelenina uvařená al dente) – hrášek dávám sterilovanej, kyselý okurky vlastní výroby, jablka, šunkovej salám, ŽÁDNÁ vejce, cibuli výhradně bílou (je jemnější a nepálivá), na dochucení sůl, pepř, ocet (malinko) – a s majolkou.

    • BOYE napsal:

      Když dojde na salátový záchvaty při přechodu zeleninových sezón, tak je to úplně jinak. Většinou začnou ředkvičky, dojíždí skladovaná kořenovka, něco mraženého, s bramborama už se člověk domlouvá na čestné slovo, brokolice… A protože k tomu neděláme žádný šnycle, tak nastupují i zahušťovací aditiva v poměrech situačních: Vejce, sýry, pečený, uzený i jiný masa, salámosy, klobásové, tuňáci, lososové i jiní rybové, včetně uzených… Pak to jíme samotné jako hlavní jídlo a tváříme se zdravě.
      Jasně, že ne všechno najednou! Tuňák s uzeným by mi asi moc neučaroval…
      No a pak, s přibývajícím jarem, se ta zelenina mění, brambor ubývá až jeden najednou zjistí, že se stravuje tak zdRAWě, že se to snad ani nedá přežít, ale než to dořeší, skončí sezóna rajčat, nastoupí tykve a dýně a najednou luplup! a už zase erteple a kapr. No a kdy tedy končí a začíná cokoli, co se jmenuje bramborový salát? Podle mě je to ten, který nemá jiný název z moci úřední (vlašák, pařížák…) a jeho dominantní složkou jsou kobzole.
      Tady jsme tolerantní, ale dneska u konkurence opět padají jednoznačné výrazy jako „jediný opravdový“, „pravý“, „nikdy!“, „jedině“…
      A kdo máte možnost a chuť, mrkněte, kterak tam vylepšili majonézu. (A pak mi, prosím, vysvětlete, jak dochutit salát, když všechno ta majonéza přetluče.)

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Dovolím si Tě opravit, zakoupila jsem bílou cibulku, páč ta od maminky ze zahrádky už došla. Byla velká pomalu jak pomeranč (menší neměli), a jala jsem se jí krájet do omáčky …… ty bláho, tolik slz jsem nevyplakala snad za celý život.

  9. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak to byla normalni cibule-albin. Proste podvod!

  10. kvetula.v napsal:

    Takže : protože to měl být letos poslední salát (dle včerejšího Hadérčina aviza) a asi budu dnes poslední psavec, dovolím si maličké shrnutí.
    Těch rozmanitých salátů bylo dost, další různé postřehy a vychytávky skryté v diskuzích a já věřím, že si tu teď může každý vybrat podle svého gusta salátek sváteční i všednější.
    Velké díky všem?‍? !

  11. Martina napsal:

    jeee, dělám jej taky takhle jednoduchý, jsem v něm odmalinka zakonzervovaná:-)))
    A nejlepší je až druhý den, kdy odpočívá venku, na terase. Je v něm zapíchnutá lžíce, a pořád průběžně ubývá, a ubývá, a ubývá:-) Jen doufám, že letos nebude moc teplo.
    Jsem u počítače naposledy, tak Vás všechny mooooooc zdravím, přeji krásné a pohodové svátky, a vše nejlepší do Nového roku!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..