kachní prsa k kůží
mletý barevný pepř
máslo
Na marinádu:
zeleninový bujón
červené víno (pokud možno dost hutné)
špetka bramborového škrobu
drcený česnek
rozmarýn.
Prsa kachní na francouzský způsob jsou velmi jednoduchá. Prsíčka s kůží okořením mletým barevným pepřem, nesolím. Vložím do marinády, kterou vyrobím takto: trochu zeleninového bujónu, červené víno (pokud možno dost hutné), špetka bramborového škrobu, maličko, ale opravdu jen maličko drceného česneku. Pak se do marinády vloží snítky rozmarýnu. Nechám tak den macerovat v ledničce. Pak už se jen rozpálí litinová pánev, na ní se dá kousíček másla, jen aby se trochu pánev zamastila. Kůží dolů se vloží maso, osušené od marinády papírovou utěrkou. Prudce se smaží, aby se kůžička opekla. Pak se přívod tepla sníží, maso se otočí a dopéká. Když je dostatečně upečené, odložím ho stranou na prohřátý talíř, přikryju pokličkou a nechám dojít. Mezitím se vyndají snítky rozmarýnu z marinády. Připravenou předem mám nasekanou šalotku, tu dám do výpeku a osmažím, přidám marinádu, zredukuji a vzniklou omáčkou se maso, které krájím na šikmé plátky, polije. Výborné je to s brkaší.
Recept poslala Sharka, ale je to © Katyp
Třikrát olalá! Jednoduché, efektní, to prostě musí být výborné. Umím si k tomu představit brambůrky opečené na kachním sádle, jen lehounce ovoněné pár jehličkami rozmarýnu.
Tak u nás byla včera kachna – zmizela bleskem bez mèho při ničení. Škoda, ale recrt uložím a spáchám v nejbližší době.
Ójajaj! Začala bych ólalálem, ale sekla jsem se! Katy mě přelstila, myslela jsem, že jsi to ty 🙂 Včera jsem tady vykřikovala, že vodní ptáky dělám vždycky celé, ale tohle je tak hezké, že asi změním zvyky a koupím kačí ňadra… A za ty brambůrky půjdeš ne přímo do peklíčka, ale na chvilku na hrách – víš jak jsem začala slintat???
Ujéjé, klečet na hrách neee! Když kleknu, blbě vstávám, chceš si mě vzít na svědomí?
Škoda, že jsem si recept nepřečetla před půl hodinou. Celá kachna se už peče v troubě. Tak snad někdy příště.
A já jsem (nevímproc ) večer, když všechna decka usnula, vylezla z lůžka , napichala , nasolila a omajorankovala paní HUSU krásné rozmrazenou. Prskla jsem ji do trouby na 120 cca a šla spát. V noci jsem ji ještě 2x obrátila ( nicmoc spím ), pořad byla OK. Rano dost brzy z ni ale lezly kosti a byla moc Mekka . No nějak jsem to zachránila a maso opatrně obrala a před obědem prismahla. Obávala jsem se teda debaklu a naopak : JAK jsi to pekla ? Úžasné , vynikající ??. Vůbec jim nedošlo , ze není vcelku a kde jsou kosti ? No ale depku jsem
Z toho měla fakt pořádnou
Já jse včera rozvařila hovězí na rajskou, což se mi už dlouho nepovedlo. A dneska mám luxusní migrénu, což už jsem neměla asi 4 roky.
120 je na pomale peceni asi moc, davam 80.
Mě se to stalo i při 80°. Vůbec jsem si neuvědomila, že mám v troubě kupovanou husu „rychlokvašku“ a ne poctivě na dvoře vykrmenou. O půlnoci jsem dala do trouby, ve čtyři otočila a v sedm jsem byla blízka mrtvici. Vyloupla jsem hrudník i s páteří a byla rovnou vykostěná. Problém byl s křupavou kůžičkou, tu jsem doháněla s grilem. Oběd byl zachráněn, ale od té doby na noc kupovaná husa do trouby ne.
NJ, už to viiim??, ale myslela jsem si , ze paní HUSA potřebuje více ceeresu než paní KACENA . Bylo to fakt moc měkké za necelých 8 hodin , tak bacha
Přesně jak píše Bláhovka : mrtvice . Cuci na tebe kosti a vypadá to na konec světa ( moc skarede)
Jako ve filmu Vánoční prázdniny, tam ale měli přesušenou krůtu. Nicméně kosti byly vidět taky. Tohle bylo měkké až moc, dalo by se mazat na chleba.
Vypadá to tak pěkně,že mě málem mrzí,že kachnu nemusím.