cca 25 dkg cukru
2 dcl šlehačky
vlašské ořechy
maldonská sůl
Do kastrolu dáme cca 25 dkg cukru, zalijeme lžící vody a karamelujeme. Když je karamel akorát hnědý, zalijeme dvěma deckami horké šlehačky, urputně mícháme a snažíme se, aby to neuteklo z kastrolu. Provaříme, až je omáčka akorát hustá. Mimo plotnu projedeme párkrát tyčovým mickérem. Nalijeme do skleničky, přidáme hrst nalámaných ořechů a půl lžičky maldonské soli. Zlehka promícháme a čekáme, až to vystydne.
Recept poslala Devětapadesátka a píše: „No a pak přidám do zakysanky (kdo může jogurt, dá si do jogurtu), na puding, na ovoce, vzácným návštěvám servíruju třeba řez buchty se šlehačkou a poliju karamelem… Možností je mnoho. A je to zdravý! Tělo totiž karamelizovaný cukr tráví líp než cukr samotný. A je to tak sladký, že stačí lžička. Ale je to taaak dobrý.“
nevypadlo z nadpisu receptu slovo SLANÝ?
Asi ne, jednak Jana v poznámce píše, že je to sladké ažaž, a druhak 1/2 lžičky soli na 25 deka cukru ani nepoznáš.
já vím, ž eto sůl nakopne chuťově, al ejak jsme ji tam viděla, napadlo mne, ž epopisuje slaný karamel…ale máš pravdu,to by jí muselo být více a daná už do chladnoucí hmoty a hodně hrubé krystalky….
Maldonská sůl je ideální jak strukturou, tak chutí – není tak slaná jako běžná kuchyňská sůl. A při té ceně je to fakt jen na lahůdky.
Jak dlouho to vydrží a kde ho skladujes ? Ze bych nadelala dárky …
Věrko, mám ho teď asi 3 týdny v lednici a dobrý – všechno je vařený, takže by se nemělo kazit.
Tak bezva ?
Kramamel miluju, valchu ořechy taky, návštěva za rohem…děkuju!!
Tak valchu jsem jako dítko rozhodně nemilovala, když má drahá matička shlédnuvši moje zablácené tepláky zavelela, že si je musím vyprat, nebot na TOHLE ona sahat nebude.
Zdravím ťukálistku, denně mi pozvedne náladu
Ten nástrstroj na ruční praní se znova prodává..nad tou cenou jsem žasla…
a vlašskové ořechy!!
Děkuju za recept,protože když je od 59 tak jdu do toho.
Jani a když zuřivě míchat tak to můžu šlehačem?
Já se ptám jako pako ale já se přiznám,že jsem karamel dělala asi před 40ti lety naposled a šel z domu i s hrncem.?
nesmíš mít na míchátkách, co jdou do horkého karamelu, nic plastového, pokud si jimi nepodrápeš pánev nebo širokej hrnec, tak to není nic proti ničemu…..
kolegyně ho dělal doma, vzala starý metličky, co měly ve středech drátky spojený takovým plastovým camprdlikem, aby to nedřelo dno a oba se natavily…..
Já se toho taky upřímně děsím , ale kurna zkusím to
Vero,možná by byly lepší ty hnětací metličky,ne šlehací…
Evi, já používám vařečku, když vliješ tu šlehačku, hodně to vzkypí, takže klidně s hrncem pryč z plotny. Udělá se cucek z toho karamelu, ale rozvaří se. Nejlepší je hranatá vařečka, abys mohla hezky míchat ode dna. Hlavně neochutnávej, je to ukrutně žhavý!! A neboj, to dáš, jde o poprvé, pak už je to brnkačka ?.
Díky.Mě teda hodně nalákaly ještě ty ořechy v tom.To se mi fakt chuťové buňky úplně zbláznily a nemůžu přestat slintat.☕
Neslintej, vař! ?
Asi se zeptám úplně blbě – ale proč se to projíždí tím tyčovým mixérem?
Jak píše Jana výš – kdyby se ten cucek úplně nerozvařil.
Aby byl hladký. Když dělám bez ořechů, už mimo plotnu do něj přidám asi 1/2 cm plátek studeného másla a pak projedu tyčákem. To je ještě herbábnější ?
Tak to mám ale kliku – dneska ho nemusím vařit. Holky měly předevčírem chutě a tak vařily karamely. Tudíž bez ořechů, ale se smetanou a sůl byla růžovka. Jsme saturovány 🙂 Ale na druhou stranu, mohla bych. Máme večer sedánek, kdybych něco upekla a šplhla si touhle ňamňůtkou… No, mám služební vnouče. Zatím uklidilo tři kila mandarinek, jablek a kiwi (hledaly jsme s Benjaminou dvacet minut – zastláno v mojí posteli), vyklidilo knihovnu a z dějin celé Evropy postavilo vlak a pak věž… Nevím, jak to stíhá, když se mnou celou dobu sedí v kuchyni na lince, hází pečivo do mísy a míchá vajíčka, abychom obědvali nádivku. A ještě budeme dělat salát a na večer pomazánky a následně chlebíčky. Ale miluju ho, jako vlastní. Přišel do kuchyně, zapnul troubu, líbezně se usmál a pravil: Babi, ňamňam, jó? Tož se na tu buchtu asi nedostane…
Broučíček 🙂
Můj vnouček(v dubnu mu budou 2),po té co mamku neviděl téměř celý den,buší dlaní do židle a pokřikuje mamí hačí.On se totiž dožaduje mléčného baru.?Taky broučínek.
No babi, a ty nekojíš nebo co? 🙂 🙂 🙂
Copak jsme v Sajůzu???
To jsi mi připoměla jeden takovej pitomoučkej vtip:“babi dáš mi tvoje prso?“
„Jo ale neutíkej s ním moc daleko“!
????
No mně v létě tehdy roční vnouček nakoukl za výstřih, odvrátil hlavičku, slezl mi z klína a šel nadzvednout tričko mamince. Fakt nevím, podle čeho poznal že u mne nic nepoteče. Podotýkám, že velikost „bandasek“ mám větší než maminka. 😎
No ten je zlatej…náš malej do chuchyně jen pro jídlo, ale zase je montér Václav…po jeho odchodu hledáme klíče, úchytky ke dřívkám a zásuvkám, olvadače ke všemu…
Jojo, jsou to zlatíčka…
To jsem ráda, že nejsem ťuťuňuňu sama. 🙂 Teď zbušil škramfulec nádivky a spinkat jde pod podmínkou čokoládového úplatku. Naštěstí není moc hamoun. Máme jednu čokoládku na tři týdny…
Služební neslužební, po někom tak akční být musí, logicky.?
Moje práglový zlatíčko se včera řezalo smíchy, když jsem jí vykládala zážitek s „chytrou“ věcí. Jen doufám, že to dnes nevykládala ve školce, páč by si úči říkaly, že je ta bába ouplně blbá. ?
Tak název „maldonská sůl“ jsem četla poprvé, dokonce si nejsem vůbec jistá, že jsem jí někde v obchodě viděla.
Ale ….. tož jsem šla vyhledat na strejčka gůgla a vyjel mi obrázek, rozkliknu a čumím …. 25 kg, čtu dál a tam dávkování: 1 až 2 kg na 1000 litrů bazénové vody. ??
No, našla jsem i jedlou, to jen na vysvětlenou.
Jen mám 59 dotaz, myslíš, že by šla i normální mořská sůl?
Normálně jdu do toho, milovala jsem v dobách dávno minulých bonbošku, ve které byl tekutý karamel, té jsem se mohla užrat.?
Tož zkusím nejdřív bez ořechů. Kdybych se dlouho neozývala, tak mám ruce v karamelu, či jsem se vyhodila i s kastrolem.
Úsměvko, sůl můžeš dát jakou chceš, klidně mořskou, jen obyčejná kuchyňská se nehodí. Já používám maldonskou, protože jsem mlsná a mám ji pořád v zásobě. Třeba na steaky je jedinečná, protože není tak slaná a má krásné velké krystaly. A do bazénu bych ji asi nesypala, protože stojí 400,- Kč kilo ?, uzená (a ta je taky móc dobrá) dokonce jednou tolik. Naštěstí se prodává v balení po 250 g, tak to tolik nebolí. A mají jí v Makru nebo v Globusu.
Děkuji, jdu na to, doma mám i šlehnu, tak můžu vyzkoušet.
Po té soli se podívám, dnes zkusím s tou mořskou, mám taky v krystalech ?
O té uzené jsem taky četla, když jsem jí hledala, hned mě zaujala.
Já na sladké nejsem , ale koupila jsem si čokoládu Lindt horkou s mořskou soli , už ji jim cely týden , takže jasné , ze mi to jde fakt pomalu , ale zato ta chuť a ty krupave krystalky soli v ni , mňam . Zajímavé , jak máme stejne chutě tady všechny
Už delší dobu rozmýšlím nad domácími karamelkami. Jelikož u nás je zase období jogurtových svačinek, zkusím tento karamel – ingredience mám, sůl tedy pouze mořskou, ale doufám, že to klapne. Zkušenosti se zákazem ochutnávání horkého cukru mám (fakt to pálí jak sfiňa), hodně hlubokej hrnec taky (aby bestyje nezdrhnul) , ale pro jistotu dostane chlap na uši sluchátka s hlasitou hudbou (ať si dál myslí, že jsem decentní dáma, no ni? 😉 ) 😎
Děvčata, tu sůl tak neřešte, není zas až tak důležitá. Ona jen trochu srazí tu sladkost a „vytáhne“ chuť, jinak to neumím napsat. Ale i bez soli je to dobrý.
Lidi, mě sůl hrozně baví, ale maldonskou si nechávám darovat. Letos pod stromečkem nee, tak doufám že narozky to pojistí. Ale hodně používám růžovou himálajskou. Taky solí trochu míň, ale je krásná. A už je i skoro levná. Holky mi daly přednášku o škodlivosti soli, tak solíme míň, zato labužně. Na nejobyčejnější vaření je dobrá i modrá alpská. Takovou tu obyč kuchyňskou už nekupuju. Připadá mi, že je vytěžená po zimě z příkopů u silnic. Pro snížení příjmu sodíku se prodává Vatel se zelenou etiketou. Po vyzkoušení si s ní solíme tak chleba se sádlem, připadá nám ve větším množství nahořklá. Ale Vatel obyč je dobrá mořská a nedá se s ní nic zkazit. Nicméně mezi mořskýma se dá vybrat (stejně jako si naběhnout 🙂 ) i v obyčejných pytlíkách. A zcela ujíždím na kala namak. S tou se dá udělat vajíčková pomazánka i zcela bez vajec, ale je třeba jí přijít na chuť a naučit se jí dávkovat. Ale je krásně černá!
Jsem se, sakryš, rozjela. Já tu chtěla jen poradit tu růžovku do cukroví a vznikla z toho přednáška. Sorry.
Před dávnými časy jsem dostala kazetu v níž byly 4 barvy cukrových krystalů, ale o barevné soli čtu dnes prvně – a i černá?! ?
Na té soli je nejlepší, že takhle barevná je od přírody. A ta černá opravdu voní po vařených vejcích – někomu smrdí. Prostě má sopečný původ a je v ní cítit síra. Víte co? Já udělám zítra bezvaječnou vaječnou umazánku a pošlu jí sem. Ať je prča. Je to sice dražší sůl, ale malý pytlíček u nás vydrží třeba rok. Ona opravdu nejde do všeho…
Jo a v záchvatu jsem jednou rozmlátila kus šutru od mrtvého moře a posolila si tím chleba s máslem. ..Tak to fakt nedoporučuju. Bylo to dost hnusný. (Ale možná jen bubá lokalita na sběr suvenýrů 🙂 )
Tak teď jsi mně dostala. My jsme doma začali používat růžovou sůl (ne na vaření, jen na posolení něčeho k jídlu – koupili jsme si mlýnek na sůl na baterky a tak kupujeme větší krystalky a meleme) a nedávno jsme narazili na černou sůl. Moc jsem o tom nepřemýšlela, ale koupili jsme ji na zkoušku a když jsem si s ní posolila chleba z máslem, cítila jsem v chuti vajíčka. Tak teď najdu pytlík, přečtu co je na něm a na internetu dohledám podrobnosti. Hodně mě to zaujalo. A to jsem si nejprve myslela, že se mi „splašily chutě“ 🙂
Velké krystaly růžovky kupuju ve větším balení. Jednak ji sypu při vaření do vody na nudle a brambory. Když chci sypat třeba rohlíky, trochu jí pomazlim kladivem, aby byly krystalky menší. A občas si zahejřim a nasypu ji do vany.
Má mletí soli nějaký jiný než estetický význam? V podstatě se mi to líbí, ale mlýnek nemám. Možná že je dobrý jako stolní slánka. Jen jsem nikdy nepochopila, proč kuchtíci melou i do hrnce. U koření je to jasňačka…
A ještě solný vtip:
Koupil jsem si himálajskou růžovou sůl. Na sáčku je napsáno, že vznikla před dvěma sty miliony let. Spotřebujte do 30.6. 2019. Hm, tak to jí vykopali na poslední chvíli…
🙂 🙂 🙂
To není vtip, to je na ní opravdu napsáno.
Zákon je zákon. Na každé potravině musí být napsaná doba spotřeby.
No prosím, sladký recept a nakonec je to o soli ?. Zase jsem se něco přiučila, ale zůstanu u růžové himálajské na běžné solení a maldonských solí na dobrůtky. Apropos: dělala jste některá ten karamel? A povedlo se?
Já ho mám v plánu udělat o víkendu. Budu holka ulepená, sladká a už přemýšlím, čím to vykompenzuju. Vidím to na „sexy bramboráky“ (u nás vošouchy). Slintám nad obojím už s předstihem :-).
Já jo, zkoušela jsem z poloviční dávky ….. teda, naměřit poloviční lžíci vody bylo dost problematické, ale povedlo se.
Nedávala jsem ořechy, poprvé jsem chtěla zkusit bez nich, přihodila jsem tam to máslo, jak jsi psala, dokonce jsem odolala a nespálila si huústa, dala do skleničky, nechala vychladnout, ale ……. asi nějak blbě, bo co. Ten můj dorazil z kolbenky dost pozdě, já už ftý době mířila do peří, tak jsem jen řekla, kde má véču, kde snídani, že jsem našla zakopaný fusky pod postelí ?, kdy zítra (takže dnes) přijdu a o karamelu ani slovo, jsem si na něj nevzdechla.
Před chvílí jsem dorazila z kolbenky áááááááááá ….. sklenice s karamelem téměř prázdná.
Tak jsem si vzpomněla, jak jsme jednou s Koukejkou psaly na PŽ, že ti mužský chodí po sladkém po čuchu – ona uklízela tatranky do kozaček, já mezi vyprané povlečení, ale vždy bylo sežpapáno. ?
Tak to se povedlo, hlavně že mu chutnal! ?
ahooooj, já ho podle tvého receptu dělala již tak před 2lety, a nedávno si o něj doma zase řekli. To je prostě božské načasování:-)))))