špagetová dýně
400 g mletého masa
1 cibule
3 stroužky česneku
slunečnicový olej
150 ml smetany ke šlehání
150 g nivy
150 g goudy
parmezán
sůl
1 hrst zelené petrželky
Dýni rozkrojíme podélně napůl, vybereme semínka a obě poloviny dáme na plech vyložený pečícím papírem, řeznou stranou nahoru. Dužinu mázneme trochou oleje a rovnou okořeníme dle své chuti, třeba bylinkami, osolíme. Při 180 ° se bude péct cca hodinu, je třeba vyzkoušet vidličkou, jestli už pouští vlákna..
V přiměřené nádobě rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli nakrájenou najemno. Přidáme česnek a ještě dvě až tři minuty opékáme. Přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opečeme (až na tuk). Přidáme smetanu a chvíli společně povaříme. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi masa a smetany nahrubo nastrouháme nivu a goudu (použít můžete i jiný sýr, který máte rádi a aktuálně ho máte v lednici). Vmícháme nasekanou petrtelku.
Vlákna v dýni načechráme vidličkou, přidáme masovou směs a zlehka promícháme. Nakonec zasypeme strouhaným parmezánem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C (ještě pořád zapnutá z toho, jak jste pekli dýni), asi 15 minut.
Šoupla jsem to mezi exeprimenty, protože jsem dělala poprvé. Je to strašně dobrý a Bláhovce tímto děkuju za dýni. Haderach
Olalá, jinak to říct neumím.
Taky bych řekla,že to musí být dobré ale strašně tučné-smetana olej a všechny ty sýry…asi by to chtělo ještě pořádnou poci salátu.
Misto salatu je tam ta dyne, ne? A oleje je minimum, pokud nemas tucny mlety…ja mela hovezi a nepustilo skoro nic 🙂
Všechno, kam se dává sýr, je pro mne žipovatelné, pokud tam není drůbež. A tohle bude můj nedělní obcídek..??
Helehele. Vypadl kus komentů všem, nebo jen mně?
Kdybych sem před chvílí nepsala, tak by mi to asi uniklo…
Ja tu od rana vidim jen tyto…nepsalas jinam?
Určitě ne, páč to byla chvála receptu. Ale pak mi taky asi půl hodiny tvrdilo, že je chyba na webu, tak to asi bude tim.
Asi ta chyba nastala v okamžiku, kdy jsi ukládala a už to nestihlo uložit, to se mi tuhle taky stalo.
Na základě pohádky Jak kočička s pejskem vařili dort a dali tam všechny nejlepší dobroty , tak je nám jasné !!! , ze tohle musí být super. Snad tu spagetovku někde mají , tipuji ?
Mívá ji Kauflald a i máslovou. Ty špagetové teď měli ty „neměcké“, krásně barevné, ne jen béžové, já si je loni přivezla z Marienbergu.
Jsem ráda, že chutnala. Dělám podobně, jen kořením provensálskými bylinkami. Dobře se o ní s mužem podělíme, já víc dýně, on náplně. Škoda, že už došly, budu muset počkat až do léta.
Ještě v dobách PŽ jsem jednou kdesi v akci koupila máslovou a špagetovou dýni. Vůbec jsem je neznala, takže experiment co to jako bude. Jak tenkrát dopadla ta máslová, to už si nevzpomínám, ale špagetovou si pamatuju. Překrojila jsem, vydlabala, posolila a naplnila masovou náplní – jen trochu na pánvi obdělané mleté- navrch sýr a šoupla do trouby. Občas polechtala vidličkou (děsně zvědavá jak že se budou ty špagetky dělat) a když se dýně nechala naškrábat, tak šla na talíř. K tomu vidličku a každý si ďoubal sám. Bylo to dobré, to vím. Pak ale ceny nebyly pro nás přijatelné a další rok jsem „objevila“ hokaido. Od té doby jsem jinou dýni už nedělala. Asi budu muset koukat až se zase akce objeví a tento recept vyzkoušet 😎
Nevlastním dýni, natož špagetovou, ale myslím si, že by ta náplň šla i do špagetové bábovky, což? ?
Mno, a na víkend přemýšlím, zda udělám čabureky či pirohy. Teda na víkend, zítra …..
V neděli jsem se rozhodla, že budou pečené 4 druhy masa – krkovice, kotleta, kýta a krůtí stehno. Od všeho mám v mrazáku menší či trochu větší kousky (aby se to jako upeklo ve stejný čas), ze kterých by oběd pro dva nebyl, tak to lupnu do jednoho pekáče s cibulí a udělám zrovna pěknou šťavku. ?
A k tomu kulturně zeleninový salát. DIETNÍ musí být aspoň něco, že? Problém bude, že ten výpek určo zbyde a na chleba, na chleba je nejlepší ….. ofšem, to je dieta zase víte kde. ??
Klíííd. Dneska snídaně žitný chléb a tvaroh s rajčaty – lehké, oběd francouzská pórková polífka – lehké, večeře hromada právě doškvařených škvarků a měkkej velikej chleba – taky lehké 🙂 (tedy na přípravu)
??
Jsem fklídku, ten můj dal s mým zeťákem sázku, že jako zhubnou nějaká kila …. jako znám toho mojeho, že? Takže se s tím nestresuju, když jsem sdělila nedělní oběd, tak pravil: A knedle k tomu nebudou??
A zeťák psal: Maminko, až sem pojedete, nemohla bys přivézt pár sklenek toho osmihodinového masa? Já mám na něj takovou chuť.
Tož mu ještě můžu slíbit sádlo se škvarkama (to mám doma) a bude naprosto spokojenej, co? ?
Hmmm… pirohy… už mi je dnes něco připomnělo a docela vážně uvažuju že je brzy spáchám. Ale nad těmi 4mi druhy masa si tu slintám. Když já si dávám do mrazáku takový kusy, že to oběd pro dva dycky dá.
Zítra asi bude smažený hermelín, ale to se ještě může změnit. U nás je jistý oběd jen když se vytáhne maso z mrazáku. 😎
A jak je děláš? Já mám totiž naprosto jednoduchý recept:
1 kg hlmouky, 1,5 kvasnic, sůl a cukr (do kvásku) a mléko. Vypracovat těsto, nechat kynout a potom vyvalovat postupně placky, které nakrájíme na obdélníčky, ty plníme nejlépe kabanosem (ne moc mastným, potom to zbytečně vytéká na plech), zabalit, dát na plech. Omastit strany, navrch potřít rozšlehaným vajcetem + hrubá sůl + kmín/mák/sezam … záleží na každém.
Z této dávky jsou celé dva plné plechy, možná víc, já už to dělám odočně, tak vlastně ani nevím. Dá se to jíst i studené ?
Já kynutý těsta všeobecně dělám málo. Dneska jsem zas po čase napekla karásky, ale to je vyjímka. Rozhoupávám se na ty Tvoje langoše. Jinak pirohy dělám z nudlového těsta, co mne naučila svokra. A nebo jsou v kurzu taštičky z mouky a šlehačky co na PŽ dávala recept kveta.batkova a tam plním dušený porek se šunkou nebo uzeným spojené taveňákem. Ty by taky byly dobré i studené – kdyby zbyly ? ?
Ty langoše jsou rychlé, kynou max. půl hoďky a jsou opravdu jedlé. Vyzkoušej je, uvidíš, že vám budou chutnat.
A teď mimo mísu ….. tady už nakydalo cca 40 cm a stále padá …. nemáme tu kalamitu, ale je mi líto, že prcek nemůže, páč by si to užila ?
Věřím, že chutnat budou a teď je i čas na takovéto výtvory – ven se moc chodit nedá a ani pro chleba se nechce, když to klouže.
Tady děcka hoblovaly kopeček i za tmy- ani nemusím koukat z okna, je to slyšet ?. Aktuálně máme cca 5cm, sice občas padá, ale stíhá dost utávat.
Ujišťuju tě, že u nich taky napadalo na sáňkování. Tak si to jen s prckem neužiješ ty… 🙂
Kvetule – no, a kousek od vás je kalamita …. jste o dost níž, tím to bude.
Já vím, posílali fotky ?
U nás taky chlumelí!!❄❄❄⛄
Pro kvetulu: Můžete sem napsat recept na to těsto z mouky a šlehačky? Dělávám pirožky z lístkového těsta, ale to není ono. Náplň dělávám z usmažené cibule, pokrájených vařených vajec a uzeniny, nebo šunky.
Nechci se do toho plést, zkus mňouknout na recept 803.?
Lakyso díky, to je ono.
Chutnala jsem Ti to dát do mailu, ale nemám…
Já jsem na sezámku…?