(1136) Polévka z pečeného květáku

Vy mi dáváte. Polévku z pečeného květáku jsem kdysi dávala ještě na PŽ a protože to vařím podlevočně a coulo, absolutně si nepamatuju tehdejší recept.  Ale základ je takto:

květák
pórek nebo cibule
2-3 mrkve
1 brambor
4 stroužky česneku (nemusí být)
vývar zeleninový nebo masový, to je jedno  (nebo voda + kostka)
mletá sladká paprika
muškátový květ
sůl
pepř
smetana
olej
máslo

Květák rozeberte na  růžičky, zakápněte olejem, poprašte paprikou, osolte,  promíchejte a i s česnekem dejte péct  na 200°  asi na půl hodiny. Mrkev a bramboru nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka a orestujte na másle (nebo   napřed zpěňte cibulku a až na to dejte zeleninu). Do hrnce přidejte větší  část  pečeného květáku a zalejte vývarem. Vařte, až bude zelenina měkká. Přidejte  pečený česnek (nebo ne 🙂 ) a rozmixujte tyčákem. Zjemněte smetanou, přidejte špetku muškátového květu, dochuťte  solí a pepřem  a krátce provařte. Před podáváním ozdobte zbylým pečeným květákem a klidně i nějakou bylinou (petrtelka, pažitka)

Sladkou papriku lze nahradit uzenou a dobré je to s trochou chilli. Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (1136) Polévka z pečeného květáku

  1. 60anda napsal:

    Taky dělám a můžu potvrdit, že je fakt dobrá. U nás teď ale vede polévka z pečeného celeru.

  2. BOYE napsal:

    Tak, vzhledem k receptu a předchozímu komentu doplňuju, že u nás vede polívka z pečenýho kuřete… Ovšem dodávám, že karfiól, celer i kuře jsou u nás na stejně vysoké šprušli téhož žebříku… Máme zaděláno na brokolicovou, tak přemítám, jestli ji taky zkusit upéct…
    Jo, mám objev zahrádkářský: Na jaře jsem si mezi byliny vrazila i květináč s rozmarýnou. Prostě jsem ho zakopala s tím, že na podzim vykopu, přezimuju doma… No a zapomněla jsem ho tam. A… A? A ona to přežila, kytka statečná! Už raší nový lupeníčci… A to neroste někde chráněná, nasluněná a všechno to teplomilno – středomořsko, které se takovým kytkám vytváří a supluje. Tož jsem vyvinula a vyšlechtila rozmarýnu nerozmarnou a nerozmazlenou… (..a mám strach se jít podívat, jestli nevymrznul šnitlík…).

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak já mám asi trochu jiný, ale určitě je od Tebe, jen si nejsem jistá, zda jsem ho takto nemodifikovala sama od sebe.?
    Květák na růžičky, dám na plech vyložený pečpapírem, posypu solí, pepřem, paprikou a kari kořením. Na každý kousek květáku dám kousek másla a vrazím do trouby.
    Mezi tím si uvařím zeleninový vývar, když je květák měkký, tak ho vyndám z trouby, větší část nasypu do vývaru, rozmickuju, hrnec vrátím zpět na plotnu, přidám smetanu, prohřeju, přidám petrtelku a podávám. Do rozpálené trouby vrazím po upečení květáku kousky chleba nebo pečiva, které dávám do misky a každý si nabere dle sebe.
    I tento druh pečené květákové poblivky je vynikající ?‍??

  4. blahovka.h napsal:

    Tak jsem se dočkala, pořád tady někdo psal o pečené poblífce z květáku a já se tak dlouho ptala (nebo spíš neptala Haderky) jak na ní. Vyrazila jsem na nákup a chtěla jsem koupit květák. Měli pouze hnusný ovadlý s nahnívajícím košťálem a to za 34,-Kč (nejsem cvok). Ale brokolice byla výstavní, takže bude zítra pokus o pečenou brokolicovou :-).

  5. kvetula.v napsal:

    Tak tomu říkám servis… Ve 4,40 Věrka požádala a v 6,30 už to visí!
    Určitě budou dobré obě verze -Hadérčina i Úsměvčina. Je to velmi podobné a každý si může modifikovat podle sebe (a dostupných zásob).
    A rozhodně bude dobrá i výše v komentech uvedená celerová. Jak jsem včera psala, Fialka mi odhalila tajemství chutě na pánvi osmaženého celeru. To je pro mne nebe v huústech 😎

  6. Ivana P. napsal:

    Tak vypadá to, že největší problém je udržet se a nesežrat ten pečený květák rovnou.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..