(1139) Zelný koláč

aneb i PŽ umí dát recept, který je po úpravách velmi jedlý

těsto na pizzu č. 619
anglická slanina
cibule
zelí ( červené je asi i pro barvu lepší)
vlašské ořechy
olej
ovčí sýr (zde oštiepok)
trochu worcestrové omáčky
špetka tymiánu, cukr, sůl a pepř

Těsto namačkáme do formy, zatížíme a pečeme (cca 5 minut) v rozpálené troubě. Pokud nezatížíme, tak po vyjmutí ihned propícháme vidličkou a prostředek splaskne.
Mezi tím si na oleji osmahneme cibuli, přidáme cukr, počkáme až zkaramelizuje, přidáme pokrájenou slaninu, přihodíme posekané okapané zelí a posekané ořechy.
Pořádně vše osmahneme. Přidáme sůl a pepř, tymián, zakapeme worcestrem (můžeme dle chuti i jinou pochutinou) a promícháme.
Vyndáme z formy těžítko, dáme připravenou směs a zasypeme sýrem. Pečeme cca 10 – 15 minut na 200.

Experiment provedla Úsměvka a vzkazuje: „Je to vynikající, ten můj si po nandání na talíř vyndal domácí zavařené kapie a přidal pro chuť i ozdobu. Příště vyzkouším ještě z listového těsta, ale nemyslím si, že to něco změní.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (1139) Zelný koláč

  1. jarybarka napsal:

    Moc pěkně to vypadá a věřim že i chutná.Já tuhle zkusila pizzu z jizerky což je vlastně směs škrobů.Až když jsem to po upečeni vyhodila do koše mě napadlo,ze by z toho šlo vystřihnout tvar přidat pásky a mohla jsem mít sandály na léto

  2. Vera M. napsal:

    Ahoj, posekane okapane, to bude to dobre z Lidela …?

  3. kvetula.v napsal:

    Vypadá to lákavě a k vyzkoušení svádí…
    To posekané, okapané… jsem myslela kysané, ale jak dočítám komenty, došlo mi, že okapává i ve sklenici sladkokyselo sterilované, tak tu mudruju, co by bylo lepčí? ?
    Úsměvko, z čeho jsi dělala???
    Jinak to červené sklenicové z Lidlu nám moc chutná. Tímto děkuji Hadérce za tip ?

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Květuš, dělala jsem ze sklenice (neměla jsem z Lidlu) a musím napsat, že určitě bych dávala jen to. Je sladší a víc se k těm ořechům hodí. Co měli na PŽ ani netuším, ale podívám se.
      Opravdu je to výborné, dá se to jíst teplé i studené … zbyl jeden kousek, tak vím ?
      Většinou ty jejich recepty ani nečtu, ale zaujala mě fotka s červeným zelím (nejdřív jsem si myslela, že je to řepa), otevřela jsem, přečetla a vyzkoušela. Jasně, jsou tam drobné úpravy, ale fakt je to jedlé, prudce jedlé ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..