květák
vývar (ideálně zeleninový)
smetana
máslo
sůl
pepř
sladká paprika
kari
Květák rozebereme na růžičky, dáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo jen vymaštěný), potřeme rozpuštěným máslem (nebo dáme na každou růžičku kousek), posypeme solí, pepřem, paprikou a kari kořením. Dáme do trouby předehřáté na 180° a upečeme doměkka.
Než se květák upeče, uvaříme zeleninový vývar, větší část upečeného květáku nasypeme do vývaru, rozmixujeme, hrnec vrátíme zpět na plotnu, přidáme smetanu a provaříme. Můžeme přidat petrtelku a podáváme, nejlépe s krutonky z chleba nebo bílého pečiva.
Haderach a Úsměvka
A dodám: pokud pečete květák jen na pomaštěném plechu, trochou horké vody spláchněte výpek do hrnce s vývarem.
H.
Dělala jsem ji nedávno je vynikající.
Trochu ze široka: Včera na PŽ byl hruškový chlebíček. Recept fajn, jen dvě věci mě na tom pobavily: Hrušková sezóna v nedohlednu a cca před čtrnácti dny recept na téže stránce podobný jak dvojče, jen ne jednovaječné.
Dneska rozkliknu Bramboračku a ejhle! Polífka z pečeného květáku. Recept fajn. Jen dvě věci mě na tom pobavily: Květáková sezóna v nedohlednu a cca před týdnem recept na téže stránce podobný jak dvojče, téměř jednovaječné…
Krásné dobrýtro fšem! 😀 😀 😀
Hele, šíšero – jednak tu na tu poblifku bylo x dotazů (a chodily mi i mailem), druhak karfiol měli zrovna minulej tejden u Albera v akci a třeťak mě nepřirovnávej k PŽ nebo si mě nepřej. Tenhle recept byl schovanej v komentech, tak jsem ho radši vytáhla.
Já tyhle recepty z komentů už zase syslím na Kuchatku4, už jich mám nasysleno asi 40, počítám že k vánocům by mohla vyjít a poslat ji vám všem. Takže neboj, já je syslím taky.
Květák je teď všude,za dobrý peníz a hrušky v Penny za 20,-…
Pravé jsem byla vykoupit Pennos a květák 27, plechovka ciziny 15. Ještě tam mají v akci králíci stehna a chlazené kachny hlásím ?
Ale já si nestěžuju! 🙂 Vím, že byla žádaná. A ty hruškový chlebíčky u konkurence taky zadávala pokaždé jiná děva. Tedy ze stejné kuchyně a s totožnými hruškami a nožem. 🙂 A moje poznámka o sezóně nebyla finanční, alébrž ekoteroristická. 🙂 A navíc nemám květák, ale soustavu brokolicových košťálů a přemejšlim, zda je taky zkusit upéct.
Ty pokládáš PŽ za konkurenci?
No, tak jinak: Oni o vaření, my o vaření. Oni dva podobný recepty v pár dnech, my dva podobný recepty v pár dnech… Poslechněte, pane, my dva jsme bráchové! 😀
Před popravou bych se ještě chtěla rozloučit se svou plotnou.
Upeč! Peču běžně, mňamka veliká 🙂
🙂
Sepiš knížku o příkoří na PŽ i na Bramboračce …… určo se najde pár lidiček, co si to koupí ???
Začni tím, že očekáváš každé ráno řádný recept, dle kterého uvaříš denní meníčko.
Holky nehádejte se. Já dělala květákovou polévku z pečeného květáku nedávno, ale nenapadlo by mě udělat kari verzi…..tak jsem ráda, že tu ten recept je.
Mami, my se nehádáme, že jo, ségra…? My si tady konstruktivně jdeme po krku. 😀
No jéjej 🙂
vraždy v rodině bývají nejkrvavější 🙂
Tak si tak říkám, jaké dva recepty dám v neděli – že by jedno VZK a jeden vylepšený? Samozřejmě hned pod sebe….??? (bohužel nevím, jak se dělá smajlík s vyplazeným jazykem).
Takhle?????
Děkuji….
Nějak to vypadá, že teď je květákovobrokolicová sezona- tedy finanční. Sice se už těším na našeho trhovce a čerstvou poctivou českou zeleninu (loni za stejný peníz jako teď v superhyper), ale už podruhé jsem neodolala – spíš podlehla „psím očím“ chlapa. Nechce se mu čekat do léta a jelikož květák nečpěl do dáli, byla včera zakoupena obrhlava za 27,-
Minule byl na 2x (půlka v pohodě v lednici týden vydržela). Pekla jsem růžičky v obalené ve spešl „těstíčku“ a je opět vyžadován pečený, místo dříve obvyklého trojobalu 😎
Pro Boye – brokolicové košťály jsem posledně přistrčila do trouby v alobalu- osolené a lehce zakápnuté olejem. Po cca 20-30 min vytáhla s tím, že promyslím, co dál. No ochutnala jsem a bylo sežpapáno dřív, než jsem něco vymyslela ? Tedy zas tak moc toho nebylo?
Tak já se teda přiznám, že pečpoblivka byla nedávno a květák za doooost rozumnou cenu, tož jsem jeden zakoupila a bude zítra k obědu ….. většina z vás asi zná, ale kdo ne, tak tady písnu – květákové placičky ?
Já je snad půjdu udělat ještě teď, mám na ně totiž hroznou chuť ?
A nene Úsměfka, receptík je od Tebe, tož palec nahoru?. Holky a jde to i z mraženého květáku … loni jsem ho dostala víc než dost, tak jsem narůžičkovala, nastrkala do ikeáckých pytlíku a postupně odebírala. Není třeba předvářet či jinak upravovat, za toho půl roku s ním ten studený odchov nic neudělal.
A jo, taky z toho papíru seškrabuju to koření (i to trošku přičmoudlé) s másílkem, je to v poblivce vynikající.
Kdybych psala chujoviny, tak se omluvuju, včera jsem byla doma celé dvě hodiny, spala jsem cca 1 hodinu, v křesle ?
A teď jsme spráskali cizrnu zo špenátom a bylo to vynikající. Květuš, díky ?
Jen jsem nedala olej, nechala jsem vyškvařit tučnější slaninku.
Jsem ráda že chutnalo. Máme to mezi několika oblíbenýma rychlovkama když je nějaká akce a málo času na vaření (a nebo když se chci trochu flákat). Já dnes zpotvořila zelníky- před chvílí padl poslední ?
Dotaz – květák mrazíš úplně natural bez blanšírování?
Úplně nahatýho ….. fakt se mu nic nestane. Jen si nejsem jistá, zda by bylo OK na smažení, ale do poblivky je výborný.
Já dnes právě rychlovku potřebovala, ten můj tady na mne chvíli koukal a pravil: „Spi sladce brouku“. Fakt jsem KO, od včera od rána od 6 hodin ráno do dnešního dne do 16,15 …… už nejsem žádná mladice, abych mohla tak dlouho tancovat, že? ???
?Tak to máš tedy výdrž kočko. Koukej zapadnout do peří a nabrat síly- na víkend musíš být fit- bude hezky ? ☀☀
Nejde to, jsem přetažená …… ani meduňkový čaj nepomáhá
A co frťana? ?
To bych se nabudila a zírala do zdi ještě ve 2 v noci
Pokud chceš květák do mrazáku na smažení – tak ho napůl uvař, obal v trojobalu, naskládej na nějaký tác, dej zmrazit a sesyp do pytlíku. Před smažením nerozmrazovat, ale smažit pomalu. Mám vyzkoušené.