(1155) Polévka z peč. květáku s kari a smetanou – VZK 1136

květák
vývar (ideálně zeleninový)
smetana
máslo
sůl
pepř
sladká paprika
kari

Květák rozebereme na růžičky, dáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo jen vymaštěný), potřeme rozpuštěným máslem (nebo dáme na každou růžičku kousek), posypeme solí, pepřem, paprikou a kari kořením. Dáme do trouby předehřáté na 180°  a upečeme doměkka.

Než se květák upeče, uvaříme zeleninový vývar,  větší část upečeného květáku nasypeme do vývaru, rozmixujeme, hrnec vrátíme zpět na plotnu, přidáme smetanu a  provaříme. Můžeme přidat petrtelku a podáváme, nejlépe s krutonky z chleba nebo bílého pečiva.

Haderach a  Úsměvka

A dodám: pokud pečete květák jen na pomaštěném plechu, trochou horké vody spláchněte výpek do hrnce s vývarem.
H.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (1155) Polévka z peč. květáku s kari a smetanou – VZK 1136

  1. jarybarka napsal:

    Dělala jsem ji nedávno je vynikající.

  2. BOYE napsal:

    Trochu ze široka: Včera na PŽ byl hruškový chlebíček. Recept fajn, jen dvě věci mě na tom pobavily: Hrušková sezóna v nedohlednu a cca před čtrnácti dny recept na téže stránce podobný jak dvojče, jen ne jednovaječné.
    Dneska rozkliknu Bramboračku a ejhle! Polífka z pečeného květáku. Recept fajn. Jen dvě věci mě na tom pobavily: Květáková sezóna v nedohlednu a cca před týdnem recept na téže stránce podobný jak dvojče, téměř jednovaječné…
    Krásné dobrýtro fšem! 😀 😀 😀

  3. Ivana P. napsal:

    Holky nehádejte se. Já dělala květákovou polévku z pečeného květáku nedávno, ale nenapadlo by mě udělat kari verzi…..tak jsem ráda, že tu ten recept je.

  4. kvetula.v napsal:

    Nějak to vypadá, že teď je květákovobrokolicová sezona- tedy finanční. Sice se už těším na našeho trhovce a čerstvou poctivou českou zeleninu (loni za stejný peníz jako teď v superhyper), ale už podruhé jsem neodolala – spíš podlehla „psím očím“ chlapa. Nechce se mu čekat do léta a jelikož květák nečpěl do dáli, byla včera zakoupena obrhlava za 27,-
    Minule byl na 2x (půlka v pohodě v lednici týden vydržela). Pekla jsem růžičky v obalené ve spešl „těstíčku“ a je opět vyžadován pečený, místo dříve obvyklého trojobalu 😎
    Pro Boye – brokolicové košťály jsem posledně přistrčila do trouby v alobalu- osolené a lehce zakápnuté olejem. Po cca 20-30 min vytáhla s tím, že promyslím, co dál. No ochutnala jsem a bylo sežpapáno dřív, než jsem něco vymyslela ? Tedy zas tak moc toho nebylo?

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak já se teda přiznám, že pečpoblivka byla nedávno a květák za doooost rozumnou cenu, tož jsem jeden zakoupila a bude zítra k obědu ….. většina z vás asi zná, ale kdo ne, tak tady písnu – květákové placičky ?
    Já je snad půjdu udělat ještě teď, mám na ně totiž hroznou chuť ?
    A nene Úsměfka, receptík je od Tebe, tož palec nahoru?. Holky a jde to i z mraženého květáku … loni jsem ho dostala víc než dost, tak jsem narůžičkovala, nastrkala do ikeáckých pytlíku a postupně odebírala. Není třeba předvářet či jinak upravovat, za toho půl roku s ním ten studený odchov nic neudělal.
    A jo, taky z toho papíru seškrabuju to koření (i to trošku přičmoudlé) s másílkem, je to v poblivce vynikající.
    Kdybych psala chujoviny, tak se omluvuju, včera jsem byla doma celé dvě hodiny, spala jsem cca 1 hodinu, v křesle ?

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A teď jsme spráskali cizrnu zo špenátom a bylo to vynikající. Květuš, díky ?
    Jen jsem nedala olej, nechala jsem vyškvařit tučnější slaninku.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..