(1163) Hvězdný koláč

…aneb v LIDLu mají Vitacit

2 skleničky polohrubé mouky,                           1 sklenička moučkového cukru
1 sklenička oleje
1 sklenička mléka
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
3 vejce

Na náplň:
2 tvarohy
1 vanilkový cukr
7-9 lžic moučkového cukru
1 Hera

Na želé:
2 Vitacity
2 pudinky
5 lžic moučkového cukru
750 ml vody
Vše povařit cca 2 min

Vše smíchat, nalít na vysypaný plech (dnes vyložený pečícím papírem) a upéct – cca 20 minut. Na vychladlý moučník rozetřít náplň a přelít mírně vychladlým želé.
(Jako odměrka sloužila  stará sklenička od hořčice – 200 ml)

Recept poslala Květoslava s následujícím dodatkem, který se týká náplně: „Jelikož mi ten tuk v tvarohu nechutná, dávám domácí Lučinu v základu před ochucením a lžíci škrobu nebo pudinkového prášku.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Retro. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (1163) Hvězdný koláč

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Proč je to koláč hvězdný – v Květině rodině zvaný „od hvězd“ vám vysvětlí autorka – do rodinných historek se nemontuju 🙂

  2. Jana Macůrková napsal:

    Místo Hery dávám do tvarohu 1 – 2 lžíce šlehačky v prášku (Dr.Oetker) nebo 100 ml šlehačky.

  3. blahovka.h napsal:

    Jak je na vesnici zvykem, tak když jedna nebo druhá něco upekla, tak sousedce přinesla. Jedna jí měla obzvlášť v oblibě, ale u nás ze z ní sundávalo želé. To neprošlo :-(. A ještě na ni sypala barevná ho-vínka.

  4. kvetula.v napsal:

    Je to cca 45 let, co tento recept donesl tatínek z práce. Šéfoval na dílně kde pracovalo tuším 8 žen a on jediný muž, tak si ho předcházely. Často o nich doma vyprávěl (znala jsem je podle křestních jmen) a máti vždy prohlašovala „nojo, ty tvoje hvězdy“…. Jednou donesl recept s tím, že to bylo „mooooc dobrý“ – tak na neděli máti upekla a fakt to zachutnalo. Do svého domácího recepťáčku si ho zanesla jako „Koláč od Hvězd“ a já ho tak mám také opsaný.
    Když zmizel vitacit a objevila se spousta jiných dobrůtek, pozapomněla jsem na něj. Jasně – nechá se tam dát jakékoliv jiné želé, ale ta chuť už je zase jiná. Když začaly v Lidlu retro týdny a já zahlídla vitacit, vzpomínka ožila a zase ho občas udělám (tedy bez té Hery) 😎

  5. BOYE napsal:

    Benjamína každý večer usíná u historek našeho dětství. Tož, přestože Dorostenka tuhle buchtu v originálu nemůže, upeču. Holt si jedno z dětí tu historii ochutná. Kolem doby mé páté třídy jsme doma měli období želé. Tahle buchta byla jedním z artiklů. Jen tvaroh se šlehal s osminkou dvojky másla.
    Ale nejoblíbenější bylo čisté želé (vitacit, želatina) v mističkách a navrch šlehačka. Říkalo se tomu „ztuhlý pití“…
    Po přejití vitacitového záchvatu se dodnes dělá stejná buchta, ale pokládají se na ní broskve nebo meruňky a zalévá se pudinkovým želé z kompotové šťávy, případně džusu.
    Na PŽ je mrkvový dort. Objevila jsem kyblík nalouskaných ořechů od Vánoc, tož budou mít zítra přednost – tedy pokud mi naše morče laskavě přenechá pár mrkví. Pro vitacit musí někdo zajet, páč vlaky mají výluku a mně se nechce autobusmo…

  6. bozena.fialova napsal:

    Děvčata, jak já vám všem upřímně závidím u každého receptu na cokoliv sladkého, že pečete a pečete. Mládě vylítlo z hnízda, sice na dosah, ale na sladké nebylo nikdy. A bratr bublaninu nerad, bábovky (jakékoliv) dusí, po kynutém těstě pálí žáha, tvaroh se mu vzpříčí v krku (i naslano), piškot je suchý i když není atd. atd., takže se mé pečení scvrkne na vánoční cukroví. To se ale vyřádím! 🙂 A kdybych něco upekla, tak bych to musela sežpapat sama a pak bych doma místo „osmdesátek“ dveří potřebovala takové ty dvoukřídlé lítačky, jako bývaly v hospodách – kopnout a projít. 🙂 Takže když spácháte něco sladkého, dejte si jeden kousek i za Fialku. Díky.

    • jarybarka napsal:

      Boženko já dřive pekla 2x týdně 2 plechy a než vystydlo už nebylo.Teď peču minimálně a nejraději lžícák od 59’Je malý a rychlý.A nebo si udělám nepečený do malé misky a stačí. Já to ráda ke kafi.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Holky, byly doby, kdy jsem pekla každý večer – štrúdl, perník, kynutý koláč/buchty …. bylo to jedno, hlavně, že něco bylo. Ještě před rokem jsem pekla každou sobotu ráno k snídani, teď už jen zřídka, popř. když najíždí smráďata.
        Pokud upeču, tak to oba nosíme do kolbenky, páč nejsme schopní sníst celý plech. Ale tatranky a čokolády mizí rychlostí blesku, nechápu. ??

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Čus kočky,
    přiznávám, že jsem to tento týden pěkně flákala a myslím si, že to budu flákat i dnes …… tak trochu jsem nebyla doma. Já musím tu svojí kolbenku fááááákt milovat.
    A k receptu – nikdy jsem neměla ráda želatinu s vitacitem, ale … pokud se slije šťáva z kompotu, přilije se voda a z teho se uvaří pudink, tak je to velmi mňamózní.
    To mi připomíná, že piškot pokladený broskvemi nebo meruňkami a zalitý tou mojí želatinou ….. po dlouhé době bych mohla zkusit.
    Je dobře, že mi tady připomínáte „zapomenuté“ recepty ?

    • kvetula.v napsal:

      No vidíš. My jako omladina vitacit milovali. Nasypat na dlaň, olizovat a vyplazovat na sebe barevné jazyky. Nějaká éčka nebo jiné jedy se tehdy neřešily (fakt nevím, jestli bývalo jiné složení) ale byla to první „buchta“ s želé navrchu, co se u nás doma upekla. Později jsem se naučila i ovocné řezy s pudinkovým želé jak píšeš, ale tuhle vitacitovou si občas střihnu jako retro vzpomínku.
      A co se pečení pro dva týče, mám pidiplech a recepty pokrátím, aby bylo jenom na neděli. Zítra chci vyzkoušet nějakou „buchtu“ v nové pečence (remosce). 😎

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Brouku, vitacit jako takový jsem také požírala, ale nechutnal mi na buchtě.
        A gratuluju k nové remosce …. zkus tam raději kuře, to bude lepší.??

        • kvetula.v napsal:

          Neboj, jako první bylo maso. Závitky z krkny s kysaným zelím, co tu byly před časem vychvalovány, pak brambory se sekanou , pak jsem zkoušela z přiložené kuchařky moučník z toustového chleba (to bylo fiasko, ale časem zkusím na plechu v klasické troubě) a další pokrmy. Můj vděčný strávník si přeje zkusit upíct „vylitou bábovku“, tak bude zase překvápko ?

          • BOYE napsal:

            Jen aby nedorazil vylitý strávník a vděčně nesblajznuk bábovku – i to se stává… Taky je to překvápko! 😀

          • BOYE napsal:

            NEZBLAJZNUL!!!

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            A kam mu jí jako máš vylít? Do dřezu? ??

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Boyko, zdárný příklad čtení – nedávno mi přišel nějaký ftipný mail o tom, že stačí přečíst první a poslední písmeno ve slově a není problééééma. Já si vůbec toho nefšimla. Až když jsi to opravila ??

          • bozena.fialova napsal:

            Úsměvko, nedávno jsem se zmínila, že někdy přečtu něco, co se nehodí ve slušné společnosti vůbec vyslovit, natož napsat. Jo, první a poslední písmenko! Z toho publikovatelného, co jsem letmo přečetla, vzniklo namátkou Lihové nakladatelství, pivní místo první voda a husí lejno místo hejno! I když, kde je hejno, tam se i lejno najde. 🙂

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    ? Boženko, čtu také skvělé chujoviny …. jen to občas kamufluju tím, že potřebuju nové brýle ???
    A kdybych někdy sepsala kolbenkové čtení, tak bys ze smíchu nevyšla, to mi věř ?

  9. kvetula.v napsal:

    Pro Úsměvku. Bábovkové těsto vyliju do remosky, upeču a pak uvidím. Ale už se těším, jak to lžící dloubu a servíruju ke kakau drobečky ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..