5 vajec
16 dkg cukr písek
12 dkg oleje
12 dkg čokolády na vaření
16 dkg hladké mouky
1 lžička prdopeč
3 dkg kakaa
Vyšlehat žloutky s cukrem, zvlášť rozehřát čokoládu, smíchat jí s olejem a zašlehat do žloutkové pěny.
Z bílků vyšlehat pevný sníh a vše střídavě smíchat s moukou s kakaem a prdopečem.
Těsto vlít do formy o průměru 24 cm vyložené pečpapírem a péct na cca 170° asi 45 minut.
Prokrojit napůl či na třikrát a promazat a pomazat celý dort čokokrémem.
Zdobit filigrány z bílé čokopolevy či bílé kvalitní čokolády (údajně je u nás problém jí sehnat, výborná je ale /opět údajně/ švýcarská).
Recept od kolegyně vyloudila Úsměvka
vypadá to skvěle :o)
Sláva a třikrát hurá, už je ten fešák tady! Udělám ho dodatečně k Jiřímu, doufám, že pár dní prodlení mi bude odpuštěno. Úsměvce i Haderce vřelý dík.
Co říct? Jen velmi uznalé „hmmm“!
Je nádherný!
Většinou mě sladké recepty moc neberou ale čokoládový dort je u mě č.1
Páni!! To je paráda!!
Uschovám, teď péct nic neudělám?. Manžel mi nastavêl plné, těžké krabice před skříň, kde mám formy a firmičky na pečení, tak nic. Ale chtěl beránka!?? Tak byl beránek naplacato – plechy byly dostupné.
Já jsem „pekla“ také čokoládový dortík, ale bez pečení. A zmizel jak pára nad hrncem, mí miláčkové s ním zatočili, jak tornádo. Ale vyfotit jsem stihla, tak časem také přidám sem.
Nádherný dort a určitě moc, moc dobrý.
Jinak ten kvíz – super rozluštění a gratulace Renatce, je vidět že je odbornice. Nenapadlo mě, že to bude tak držet. 🙂
Myslíš na alkahůl? No, pár let jsem měla co činit s pohostinstvím.
Tak proto jsi jednička, jo pár let praxe udělá své, obdivuji každého kdo umí míchat nápoje. Já umím jen vinný střik a s ním si vystačím celé léto.
Jak já bych si dala čokodort. Bohužel :-(. Ale je krásný a určitě i výborný. Mě stačilo jen „olíznout“ stěrku z dortu křížence pařížáku a sachru co jsem dělala pro šéfa a celou noc jsem strávila s jedlou sodou u postele :-(.
Úsměvka i kolegyně – sto bodov! Je od pohledu nádhernej a od přečtení velmi jedlej! A protože je taky hodně čikuládovej, je zdravej! Ty mrchy, co mi v almaře přešívají hadry na menší, už se třesou nedočkavostí…
ČOKOLÁDA JE ZELENINA ….. A ZELENINA JE ZDRAVÁ
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů – (bob = bean (angl.); bean = fazole) – fazole je zelenina
Cukr se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy (oboje jsou rostliny patřící do kategorie zeleniny a proto i čokoláda je zelenina)
Jestliže zajdeme o kus dál, tak zjistíme, že:
Čokoládové bonbóny obsahují mléko. Mléko je zdravé.
A proto i čokoládové bonbóny jsou zdravé.
V čokoládě obalené rozinky, višně a pomerančové plátky patří do kategorie ovoce.
Ovoce je zdravé a proto jich jezte co hrdlo ráčí.
🙂
????
Zařídím se dle Tvé rady. Ať si MUDři trhnou ?
Taky je dobrý toto ….
Jezte zásadně vyváženou stravu – tabulku čokolády v každé ruce.??
Tak tady jsem se musela pořádně podívat ještě jednou: Heleno, fazole jsou luštěnina!!!!!
Plodová zelenina – tykvovité druhy, jako okurky, melouny, rajčata, lilek
Kořenová zelenina – mrkev, řepa, celer, tuřín, ředkvička, křenListová zelenina – salát, špenát
Lusková zelenina – hrách, fazole, čočka, sója
Cibulová zelenina – čeleď liliovitých, cibule, česnek, pórek
Košťálová zelenina – brukvovité druhy, zelí, kapusta, květák, brokolice
Kořeninová zelenina – řazená i podle názvu mezi koření, patří sem majoránka, kmín, kopr, feny
Nikoliv, pouze jako lusky, čili zelené fazolové, k nakládání. pokud je to v angl. beans, potom jsou to luštěniny.
Hele, fakt jo. Ale vzdyt je to jedno. Byl to jen for….a ani ne z my hlavy.
„V případě luskové zeleniny se konzumními částmi rostliny stávají buď celé lusky, nebo boby.“
„Podle komoditní vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb. k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. se luštěninami rozumí vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin (nezralé plody např. fazolové lusky, zelený hrášek a semena naklíčená se zařazují mezi zeleninu, protože jejich chemické složení i způsob použití jsou odlišné).“
Ale v elaboratu o cokolade se nepise, jestli fazole susena nebo syrova 😉
Je to náádhera, nevypadá to složitě – to bych mohla zvládnout i já. A jak píše Boye – čokoláda je zdravá… Tak ať si ty mrchy ve skříni trhnou… stejně ho upeču!! 😎
Ten teda je ! Pro syna bych tam musela propašovat par visni, on když cokodort, tak prosí, ať tam jsou višně no
Taky dobrý nápad. Ještě nějaké vypeckované v rumíčku čekají na svou příležitost 😎
Holky, musím napsat, že nejen tak skvěle vypadá, ale ještě líp chutná …… a ty filigrány, ty byly nejlepší ?
Je opravdu krásnej.To zdobení je moderní a nápadité.A k tomu ještě čokoládovej!!!Nemá chybu.Vlastně jednu je jen na obrázku.
Kolegyňce to vyřídím, bude ráda …. je hrozně šikovná, její nazdobené košíčky, cheesecaky, muffiny se slaným karamelem, kouzelné růžičky z marcipánu, brownies, cupcakes, tartaletky ……
To obdivuju a neumím.Ani nemám trpělivost na zdobení.Když někde něco okoukám tak z toho pak udělám takový abstrakt,že není poznat podle čeho jsem se snažila.?
Cukrařina není můj šálek čaje.
???
To jsme na tom naprosto stejně, upeču buchty, řezy, koláče …. ale zdobit dorty apod. fááááákt neumím. Navíc na to nemám trpělivost.
Určitě nás bude v klubu víc – i já se hlásím ??
Jj, to samé. Vrcholem mého výtvarného umění se stal pravé Cokopariz, kde z bohatého krému nadělám sterkou takové vlny, posazim visněmi a to
Je tak opravdu vše . Jinak to za zachraňují Dorty ve formě, kde je malinko těsta, psk hooodne krému, hodně ovoce a želatina. Ten taky vypadá ok. Díky za filigrany, to bude sukces ?