1 kachna cca 2 kg
3 PL lžíce medu
sůl
kmín
(pepř)
Kachnu osušíme a ze všech stran (i zevnitř) posolíme a pokmínujeme, můžeme i mírně opepřit. Dáme prsíčky nahoru do suchého pekáče, potřeme medem a přikryjeme. Nepodlévat! Dáme do studené trouby, kterou zapneme na 120°.
Pečeme 4 – 5 hodin (podle velikosti kachny, nebo zhruba 3 hodiny při půlce kachny).
První čtyři (dvě) hodiny troubu neotvírejte! Podávejte ideálně s dušeným červeným zelím a bramborovými knedlíky. Haderach
Tak nakonec ne pozdě ráno, ale pozdě večer – pro sichr. Foto máte polotovar (už byl mnou vyměněn za dopečenou pochoutku (Jana Mac.), péct se bude až zítra. A u nás bude asi s máslovými noky a zelím kysaným.
Já jsem si zvykla kupovat pouze kachní prsa, ale na medu je dělám taky.
Kachni prsa samotny jsou „minutkovy maso“, ty se takhle udelat nedaj, byly by suchy jako susenka.
Tady ti klidně budu odporovat, mám vyzkoušený a nejsou vůbec suchý.
Pomalu peceny v suchym pekaci? Ok, verim ti. Ja bych je teda takhle nemucila 🙂
Pro Haderach: Já jsem také neřekla, že je dělám v suchým pekáči, ve skleněným, pod poklicí, lehce podlité, pomaloučku. Před dopečením přidat med, kmín a ještě asi hodinku dopéct. Jedině, co se nesmí – sundat z nich kůžičku, potom jsou suchý. Lehce potřít sádlem, nejlépe zase z kačenky.
Tojo, ale ja jsem napsala, ze TAHLE se udelat nedaji….to uz je potom jiny recept 🙂
Tak z tohoto příspěvku nechápu, kdo tu kachnu pekl ….. vážně. Vlastně z tohoto příspěvku nechápu nic.
Jen jsem zapnula, abych vám napsala, že jsem šťastně dolítala. A koukám, jsem druhá… První dolítala ta kačena! Tak tu bych si fááákt dala. Už se u nás dlouho žádná nestavila a mám teď befelem, že prý budeme jíst krůtu a zeleninu – holky hubnou do plavek a já prý alespoň do tepláků. Tak nevim, jestli se mě chystaj zavřít, nebo mi pořídit tělocvičný úbor.
Jo, prosim pěkně, pod čím se budete dneska líbat, když třešně už odkvetly???
Já ti nějak nevím, ale u nás se odjakživa líbá pod rozkvetlou jabloní. A spíš byl občas problém najít tu jabloň, neboť dost často ještě nekvetly. Takže obrácený problém.
Tady bych se mohla líbat pod šeříkem, nepamatuju se, že by někdy v minulosti rozkvetl už koncem dubna. Ale líbat sama sebe? Brekeke! 🙂 Krůta se zeleninou je výborná záležitost, avšak pro mě s nulovým efektem. Stejně ale mám v širokém okolí zákaz vstupu na všechna koupaliště od doby, kdy jsem z velkého bazénu vytlačila tolik vody, že z něj bylo brouzdaliště pro dětičky. Tehdy na mě dlouho vděčně vzpomínali… 🙂
Boženko, velice ftipně napsané. Díky, že jsem se mohla po ránu zasmát ??
?? a dovedeš si , Boženko, představit, kolik vody ve vaně na uhličitých koupelích zbylo, když z ní vylezl ten můj Méďa Béďa? Tedy v mé vaně taky dosti ubylo ?
Květulko, pokud by mě do vany vůbec našlapali, už by se místo na vodu stejně nenašlo. 🙂
Jako malá jsem měla ve Sluníčku básničku, z níž si pamatuju jen zlomek: Naše Jana: Je jí vrchovatá vana. Pak mám tu mezeru a až úplný konec: … Ta až skočí do rybníka, budou v Čechách záplavy. A hned u toho byla taky: Tlustá paní z Klenčí, jezevčíka venčí. Denně supí tryskem za svým čilým psiskem, den ze dne je tenčí… Asi to byla výchovná stránka zaměřená na obezitu. 🙂
?hezky kamufluješ Boženko?. Ale ty vany tam měli pěkně veliký. Fakt jsem se bála, že tam zmizím pod hladinou. Naštěstí jsem brzy přišla na správný grif, jak se tam udrřet a užít si to 😎
Já mám obavy, že tady třešně ještě nekvetou …. a jak znám toho mojeho, tak určo někde urve rozkvetlou větev čehokoli a donese to domů. Tím se budu líbat max. pod větví, jen doufám, že nebude suchá ??
Většinu života jsem prožila v nejsevernější části republiky. Tam vidět na 1.máje rozkvetlou třešeň byla vzácnost. Líbalo se pod břízou, ta se zelenala vždy. Máchův kraj, zvolený na důchod, je podstatně teplejší. Třešně odkvetlé, jabloně kvetou, břízy mají krásnou jarní barvu – tady si každý vybere , pokud se líbat chce?
Konečně něco na dietku ….. Květule, sleduješ? Ani bůček nemusíme ?
A jinak těžce závidím, pomalu pečená kachýnka, to je dobrota ?
Já tedy kačenku ani husičku dvakrát nemusím, ale můj „drobeček“ tuhle dietku moooc rád, tak občas spáchám. Posledně dělaná v suchým pekáči (bez medu, s jablíčkama) zachutnala i mně. Už to vidím, že se zase obětuju ?
Včera jsem dostala půlku kohouta – zaručeně bio – asi za 1,5 hodky po tom, co se naposledy proběhl. 1,7 kg čisté váhy (ta půlka) , tak mudruju, jak s ním naložit. Chci li ho zítra k obědu, musím začít už dnes. 😎
Kohout na víně!!!! Rozkoš bez rizika!!!
Nikdy jsem neměla tu čest se s tímto pokrmem setkat. Ale fakt je, že jsem dosud neochutnala nic s vínem, na čem bych si fakt pochutnala. Nevím proč, ale víno mne v žádném pokrmu neuchvátilo. Kus určitě skončí v nudlích ?
Protože tam musíš dát opravdu kvalitní víno ….. kohout na víně je opravdu výborný
No já koukla, co to obnáší. Když jsem pročetla postup, věřím, že je to nebe v hubě, ale zároveň jsem se ujistila, že to nikdy dělat nebudu. Pro mne je to moc dlouhé stání u plotny. ?
Pokud budeš mít pěilitrovku červeného a dáš pod kohouta
asi tak 3 deci, jest tu jisté riziko…..že ?
Pokud nechceš na víně, tak ho udělej na smetaně se zeleninou (něco jako svíčkovou), jen mu musíš dát víc času. Můžeš udělat i vývar a uskladnit ho do mrazáku, když je ho takové množství, maso potom přihoď do čehokoliv – těstoviny, rýže, brambory, dodělej ho s něčím zeleným. Můžeš ho udělat na paprice a se smetanou.
Udělej ho na celeru, ten máte rádi. Pokud chceš, tak recept pošlu.
Já všechno, ať je to drůbež hrabavá i vodní, hovězí, vepřové, jehněčí nebo kus stařičké ovce, trápím v troubě pomaloučku a masíčko je pokaždé jako dort. Ale pokud bylo doma mládě, nemohla jsem použít med, má na něj alergii a bratrovi zase nedělá dobře červené zelí. Takže vždycky kompromis, kačenu jen osolit a okmínovat a zelí kysané. A k tomu většinou hodně chlastací houskový knedlík, aby pojal co nejvíc vypečené šťávy. 🙂
Tak my ke kačence knedlík bramborový, zelíčko jakékoliv, čsrvené nebo bílé, případně hromádka jednoho i druhého.
Já nehraju!S vámi je to děs.Místo toho aby jste po prohýřené noci vyspávaly,tu kuchtíte dobroty.Já sice kachnu ne e,ale ta krůta se zeleninou…Já se dnes zmohla akorát na brunch u mladých.
Já byla vzhůru od 4 hodin, pořád ještě nemám srovnaný režim, budím se jak se chce mému orgánismu, odpodledne bych zase spala, nebo celé dopoledne.
Jsem zvědavá jak dlouho se moje tělo bude rovnat po půl roce hlídání manžela v noci.
Jo já posledni dobou spím úplně na prd,ale nechodim do práce tak to neřešim.Jen jsem přez den trochu jako mátoha.
Já jsem naštětí také doma, ale zahrada nepočká a v noci se na ní dělá opravdu blbě.
Já si na dnešek připravila nudlohraní. Sice tu mám hromady prádla na praní a třídění (jaké blaho, když už nemusim nic schovávat na mladší), ale počasí nepřeje sušení, tudíž neperu a vynucené dřevorubectví odsunulo třídění. Na nudle je zaděláno, tak to si vzít nenechám. Holky jsou ve Vsi v kině, tak tady teď chvilku pařím na compu a půjdu si nudlit. Doufám, že budou tak dobré, jak si představuju a brzy vám je pošlu na tom zatra modrým talíři. Máme tu na několik dní návštěvu vegetariánskou, tak se mi to hodí do krámu.
Líbání vyřešeno! Všichni mi můžou políbit v koruně rozkvetlé střemchy. Onehdy při dešti se nasákla a trochu ztěžkla. Větve se trochu prověsily. Předevčírem (po létech napitá) velmi bohatě rozkvetla a olistila. Dneska při ranním dešti ztěžkla a při standardním závanu větru si lehly dvě „větývky“. Naštěstí tak, že kdyby se rozhodly ulomit úplně, nikoho nezabijou. V místě, kde je třeba je uříznout má jedna skoro dvacet cm v průměru a ta, která mi leží na balkoně pouhých čtrnáct. Ovšem zalehla mi dveře na balkon, tak si tu a tam vezmu nůžky a prostřihávám se ven. A větve nosim přes obývák a kuchyň z podkroví na zahradu. Voní to tu jak na hřbitově a všichni chlapi jsou v tahu a řetězovka s nimi. Ještěže jsem si k padesátinám přála (a dostala) zpřevodovaný nůžky na silnější větve. Tak svátek práce slavim prací. Ale už se mi podařilo vykácet tolik, že můžu otevřít dveře natolik, že i já se procpu ven. Už jsme to jednou zažili. Před pětadvaceti lety jsem tehdy svého čtyřletého synka slyšela prvně říct sprosté slovo. Budil mě větou „A jsme v pr..li!“ Rozzuřilo mě to, ale obhájil se. Jen mě donutil vykouknout na balkon. No, nebylo koukat kam, jen do neprostupného kvetoucího houští. Tehdy ta větev byla menší a můj muž, brácha a motorová pila pracovali dvě hodiny v kuse… No tak zase bude čím topit.
Stremcha mi nevoni, ba primo mi pachne, takze tohle by pro mne bylo peklo 🙁
Tak střemcha mi do bytu nesmí ani jako prostředek poslední záchrany. Nemám na ni alergii, ale alergická na ni jsem od té doby, kdy jsem si ji z mladické nerovážnosti dala do vázy a ráno jsem měla migrénu jak z praku. Tekže střemchu nechci a nechci a nechci… naštěstí tady jsou nejblíž až dole u řeky a tak k nám ten smrad nedosáhne.
Hadérko, vypadá to nádherně, i ty nočky …..?
Jen mám dotaz, píšeš kachna na medu a kmínu, ale potom tam máš sůl a pepř …. dává se obojí?
No, to mám z toho, že cpu recepty v jedenáct večer, upraveno, díky.
Já bych, prosím, měla dotaz : máslové noky mají recept?
Jsou to normální bramborové noky (klidně kupované), po uvaření důkladně scedit a hodit na rozpuštěné máslo (trochu, nesmějí „plavat) a zprudka opékat. Hned je to o level vyšší příloha.
Neznala jsem – díky??
Bramborové noky – recept č.594, zbytek jak píše Haderach hned nad tebou.
Ještě technická – pekla jsem půlku, za dvě hodiny už skoro odpadávala od kostí, takže jsem odkryla a hodila ještě na 10 minut na 200° – aby se udělala kůrčička.
Po smazani obrazku vypadam v prvnim komentari jako debil, s prominutim…
Tak to tedy prrrr!! Ta pozice je moje! Koniášová Ti nestraší?
…nestačí..
Já jsem naopak pochopila, že ta první fotkaje ilustrační a že až bude dopečeno, bude vyměněna za hotovou pochoutku. Takže promiň. Tak jsem alespoň do prvního (tvého) komentáře dopsala vysvětlení, že tím pachatelem jsem byla já.