aneb Bum bác haťa paťa zumba
2 hrnky polohrubé mouky
4 vejce
1 hrnek jemně sekaného medvědího česneku
hrst vlašských ořechů, lžíce sušeného kopru
kousek špeku, nebo slaniny, pár kapek oleje
špetka čerstvě mletého (citronového) pepře
strouhaný parmazán a sůl
Z mouky, vajec a medvědího česneku uhněťte těsto. Podle potřeby přidejte po lžičkách studenou vodu, nebo mouku. Nechte zakryté pár hodin rozležet. Pak vyválejte silnější placky. Nesnažte se o slabé těsto – bylinky vám to moc nedovolí. Po mírném proschnutí krájejte nudle. Mně se osvědčily šířkou podobné linguine a délka odpovídá momentální šikovnosti a kvalitě těsta. Čím delší, tím lepší, ale je to věc vkusu… Vařte ve slané vodě tak dlouho, aby vám chutnaly. Pozor, jsou hotové podstatně dříve, než sušené!
Ořechy na pánvi podlijte třemi lžícemi vody a vařte do úplného odpaření. Pak přilijte pár kapek oleje a ořechy pomalu opékejte, než se rozvoní. Vyberte je na prkénko a do pánve vhoďte na kostičky pokrájenou slaninu, nebo špek a nechte zesklovatět. Sundejte z ohně a vsypejte kopr. Ořechy posekejte téměř nadrobno a většinu přidejte do pánve ke slanině. Všechno promíchejte s nudlemi, okořeňte pepřem a na talíři posypte zbytkem sekaných ořechů smíchaných s parmazánem a třeba i dalšími bylinkami, nebo zbytkem medvěďáku.
Recept poslala BOYE: „Mimo sezónu medvědího česneku použijte čínskou pažitku, neboli česnekošnitlík. Jen ho dejte méně, protože by se následně jeho ostřejší chuť tloukla s koprem. Nebo použijte méně výraznou bylinu (třeba bršlici) a sušený česnek.
Bezlepková, protože měla nudle prosté rýžové, si k ořechové vycpávce přidala lžíci žervé a bylo to také moc dobré.“
Ó, poznávám Tě, ó jasná :-).
Tohle bych asi mohla. Ten můj, ale nevím, nevím, i když už jsem ho naučila jíst věci, o kterých nikdy neslyšel a taková brokolice byla neslušné slovo :-).
Možná by to byl důvod, proč už konečně zprovoznit mlýnek na těstoviny, který jsem si tak toužebně přála a byl pod stromečkem.
Přesně! Je to následek dopisu Ježíškovi a splněného přání: Nudlostroj! Mám takový maličký, Ježíšek ho poslal po holkách, tudíž odpovídá výši kapesného, ale je zatím zcela dostačující. A samozřejmě okamžitě bylo objeveno, že funguje i jako skartovačka… 🙂 (Což mě „nevýslovně těší“, neb bude brzy tupý jak poleno)
Taky bych potřebovala snížit dětem kapesné, ale asi už to nepůjde, neb jsou všichni výdělečně činní. A moje děťátka netroškaří, když už, tak už. A tak tady mám místo malého nudlostroje monstrum, které sotva unesu ;-).
Před nimi musím být opatrná, co řeknu. Stejně tak jsem se zmínila o tom, že se mi odlupuje teflon na sendvičovači, výsledek byl obrovský kontaktní gril, který sotva unesu. Sendvičovač jsem si koupila sama a tutlám ho vzadu ve spíži.
A díky netu už je nezastaví ani tisícikilometrové vzdálenosti. Chlap dopoledne debatil s dcerkou o robotických vysavačích – jen ho zajímaly, já to do bytu nechtěla. Druhý den volá PPLko – vezeme vám zásilku (zdarma). Párkrát jsem si na netu něco objednala, ale druhý den mi to ještě nikdy nedošlo a platit kartou předem bych si nikdy neriskla. 😎
No, my díky hračce ještě máme malý problém, že občas chceme nudle s dírou a ty tedy musíme kupovat. Ale díky úsporám si zas můžeme dopřát luxusnější (stejně vždycky čekám na akci 🙂 ).
JAK se delaj makarony ? Furt to nevim 🙁
Na to jsou speciální červíci, co ty dírky vyvrtávaj ??
Tak jsi mne donutila aspoň vyndat návod. Bohužel sekaný potrubí neumí ani, naše oblíbené mašle.
Helena: Na makarony a jiný díry jsou takový nástavce připomínající mlýnky na maso. Na YT jsou k vidění.
Hanka: Všechny Italky je dělají růčo. Nakrájí obdélníčky a pak je na prostředku mačkají. No a pak ty mašiny na YT. Mě to hrozně baví sledovat.
Nudle s ořechy lze i na sladko, pokud někdo nemá rád mák, tak umlít ořechy, smíchat s cukrem a na nudle nasypat a polít máslem.
A když se jen nasekají, opraží, je to zase vyšší třída.
A na hrst ořechů špetka růžového pepře a špetka citronový kůry… Nudle z Olympu po té, co se paní Héra Diová vrátila z kulinářskýho výcviku a Zeus řval hlady po návratu ze šichty…
Dobře, vyzkouším. Přeberu barevný a špetknu jen růžový.
Sakra, musím oprášit recept na špagety s kuřecími játra a ořechy …. už jsem to nedělala asi 100 let a je to mňam
Tak dělej, já zase třídím další kuchařku – tentokrát Sandnerku, ale je to lítý boj – po převedení z PDF spousta chyb a prase aby se v tom vyznalo. Jo, upletly jsme si na sebe pěkný bič.
Jo, to dej! To je jeden z potravních luxusů. A játra vařená v sádle s ořechy (mandlemi) je záležitost z mýho pohledu lepší, než foie gras. A to myslim vážně, protože to druhý jsou jen voňavý tučný a drahý játra, který člověku mírně hořknou při vzpomínkách na život tý husy a prodejní cenu.
Já taky chválila a to hned po ránu a někam to zmizlo.Tak alespoň zkráceně:???
Tak to je vyšší dívčí?
Takže další ňamka do sbírky ? Domácí nudle – klasicky ručně a válečkem- vyrábím od svých pubertálních let. Nikdy jsem nezkoušela do těsta cokoliv přidat. Tohle svádí fest. Jen nevím, jestli přidat rozmražený posekaný lupení a nebo trochu rozmickovaného s olejem a solí. ?
Rozmraženého bych se nebála. Maximálně přidáš trochu mouky, neb to bude zavodněný. Ale jelikož jdou nudle i jen z vody, není problém.
Já ani nevím, kolik mouky dávám. Prostě udělám důlek v kopečku mouky, klepnu vejce a vmíchávám, dokud není těsto tuhé tak akorát. Tak to zkusím i s nasekaným medvěďáčkem 😎