(1222) Fazolky s mletým masem

½ kg fazolových lusků
30 deka mletého masa
cibule
česnek
rajčatový protlak
sojová omáčka
sůl
pepř
olej

Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a posekaný česnek.  Přidáme  maso a zprudka opečeme, až se rozpadne na „granulky“. Přidáme fazolky, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme, až je maso i fazolky měkké.  Podle potřeby trochu podléváme.

Nakonec vmícháme 2 lžíce rajčatového protlaku, dochutíme sojovou omáčkou  a provaříme. Kdo nechce protlak, může ve fázi dušení přidat spařená oloupaná nakrájená rajčata – pak nepodléváme a nakonec spíš zredukujeme množství tekutiny. Podáváme s brambory na libovolný způsob (vařené, šťouchané, pečené).

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (1222) Fazolky s mletým masem

  1. Vera M. napsal:

    To je bezva jídlo, miluju fazolky ! A s tím protlakem- kdysi dávno jsem jedla v Chorvatsku fazolky asi takto upravené a moc mi chutnaly, úplně se mi to vykourilo z hlavy, díky za připomenutí ?. Jinak hodně používám fazolky ( mrazene ty dlouhé a nejlepší jsou z Lidlu ) jako přílohu k minutkam. Svazu je do otypek anglickou slaninou, popřípadě páratko a naskladam na plech s papírem. V troubě se krásné opecou a protože je nás vždycky moc, tak jedna malá příloha už je hotova a to se hodi

  2. jarybarka napsal:

    Já je taky ráda jako přilohu.Tohle se mi moc líbí.Jen k tomu budu muset vymyslet něco jiného.Za staré brambory 23 nedám!!!včera jsem koupila rajčata za23 to nebudou stát ani v létě.?

  3. blahovka.h napsal:

    Fajn recept, ale má vadu na kráse. Z mrazáku fazolky sežpapaný a na záhonu ještě nevystrčily ani lupínek (nedivím se, tady je 6° a přeprchá :-(.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já jsem je teprve v neděli sela, v naší mrazové kotlině to nemá ani dřív význam, stejně by zmrzly. Ale brambory mám za 9 Kč (teď zdražili na 10,-) ze statku ve Zbizubech. Objevili jsme to náhodou, ale myslím že na zimu mám vystaráno.

      • blahovka.h napsal:

        Já je sela v sobotu. A taky mrkev, když se zaseje až k půli května, tak se jí vyhne pochmurnatka. A taky už je teplo, takže rychleji vyklíčí a v pohodě to dožene. Včera jsem koupila sazenice celeru a majoránky, to mi donutilo jít ven a zasázet to. Zítra jdu do práce, v pátek po doktorech a tak jsem musela :-(.
        Brambor máme pořád dost a ani je nestačíme spotřebovat, i když nám slípky pomůžou.

  4. BOYE napsal:

    Chi. Byly včera! Ale ne s brambory, nýbrž s penne. Fazolky nakrájím na stejně dlouhé kousky, jako jsou těstoviny a pak se snadno jí. V tomhle případě vynechávám sojovku. Spolykáme jí dost při našich pseudoasijských kuchtěních, tak se snažím s ní šetřit v ostatních jídlech. Jednak ji nepovažuju za příliš zdravou a jednak kupuju drahou a jsem lakotná… (stejně vždycky dojde v nejkritičtější moment 🙂 )

  5. kveta.batkova napsal:

    Takhle v podstatě dělám krůtí nebo vepřové nakrájené na kostky, ale s tím mletým to zkusím také, určitě to bude fajn a hotové za kratší dobu.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přiznávám, že mám raději fazolky zelené a křupavé. Asi to bude tím, že fazole ráda nemám.
    Tím fazolky (v této době mražené) uvařím v osolené vodě cca 5 minut a potom rychle zchladím a scedím. Mezi tím nakrájím cibulku, česnek a slaninu a slaninku pořádně nechám vypéct na pánvi (když je potfůrka málo špekatá, tak přidám trochu másla), přidám cibulku, opět chvíli opeču, česnek – ten jen chvilku, aby nezhořknul, přidám na teplotě a přisypu fazolky, nechám prohřát, opepřím, popřípadě osolím a přihodím k masu pečenému v troubě a šťouchačkám.?
    Ale …. jsou chvíle (když to papká i ten můj), kdy je přihazuji do kastrolu k masu a nechám je tam i stejnou dobu jako Hadérka. Tj, že dám péct krknu (většinou) a tak 0,5 hoďky před dopečením přihodím fazolky a slaninu. On to má tak raději …. ale jinak si rozumíme, vážně ?
    Tím se přiznávám, že fazolky ano, ale fazole ne.
    A k tomu včerejšku (četla jsem to až dnes) – rajčata ne, rajskou poblivku vůbec ne, ale rajskou omáčku z protlaku … to bych se užrala, vážně.
    Fazole, čočka, hrách ne, ale zelené fazolky ano, ty myluju (to není chyba, vážení přátelé ?)
    Závěr, s mletým jsem nezkoušela, tak určo vyzkouším. Díky za recepísek.?

  7. Jiřina napsal:

    Fazolky s mletým masem jsem nikdy nedělala, ale určitě vyzkouším. Jinak fazolky máme rádi dělám často na kyselo a k tomu jen brambory. Mražené kupuji v Makru, ale zítra jedu do Lidla, tak se podívám, jak píše Věruška, že jsou dobré. V Makru vezmu ten velký balík a mám vystaráno, nejezdíme tam často, proto velké balení. Už se těším, až budou čerstvé v Brně na Rynku. Tam ráda beru zelené i žluté.
    Díky za recept, je moc dobře, že na to někdo přišel. Fazolky jako příloha, nebo samostatně, s vepřovým, krůtím to ano, ale s mletým, nikdy mě to nenapadlo. 🙂

  8. kvetula.v napsal:

    U nás jsou fazolky oblíbené na vícero způsobů. Nejpodobnější tomuto jsou na cibulce podušené kostičky plecka. Když jsou skoro měkké, přisypu pokrájené fazolky a dodusím. K tomu brambory. S mletým a protlakem mne nikdy nenapadlo, vyzkouším. Jen budu muset z kupovaných, minulý týden padl zbytek domácích mražených. Už je jen pár skleniček naložených na kyselo – ty dělám na smetaně.
    Jinak brambory dnes v Lidlu 2 kg do 50 kč. Doufám, že budou stejně dobré jako ty z minulého týdne. 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..