(1230) Jemná zelňačka

kysané zelí (bez nálevu)
pikantní klobáska
olej
sladká paprika
bobkový list
nové koření
celý pepř
mrkev
brambory
šlehačka
sůl

Do hrnce dáme na olej opéct pikantní maďarskou klobásku na tenká půlkolečka. Když pustí šťávu a barvu, zasypeme ještě troškou sladké papriky, zalejeme vodou, přidáme bobkové listy, nové koření a kuličky pepře, velkou mrkev na půlkolečka a pár pokrájených brambor. Povaříme a dochutíme solí (a kdo používá, i trochu podravkou). Po částečném změknutí přidáme všechno zelí ze sklenice a vaříme. Nakonec přidáme kartonek šlehačky.

Recept poslala Věra M.: „Snažíme se, aby byla polévka co nejméně kyselá. Aby byla jemná. Tak ji dělám dětem a  moc jim chutná.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (1230) Jemná zelňačka

  1. jarybarka napsal:

    Nojo polívčičky to je moje a tehle vypadá obzvláště vymazlená.

  2. Jiřina napsal:

    Toto je dobrota od podívání. Já když dělám zelňačku, taky dávám mrkev a většinou zelí naše naložené/když mám/. Jinak koupím zelí ve sklenici, ještě ho propláchnu – nemáme rádi moc kyselé a nedávám šlehačku, nechávám jen tak, můj děda to nechce. Ale šlehajda polévce dodá ten správný šmrnc – už jsem ji jedla. Klobása, nejlépe maďarská, hned bych si dala. U nás dneska česnečka – pán domu si poručil a krkovice na leču, dnes prvně jsem tam dala trochu francouzské hořčice, tak uvidím jaké to bude.
    Pro mne dneska 🙂 🙂 🙂

  3. BOYE napsal:

    Dala bych si zelňačkuuuu! Dokonce jsem ji chtěla navrhnout k večeři, ale stalo se nevídané: Nemáme zelí! A to mám většinou alespoň dvoje v zásobě. Tak jsem zredukovala nabídku na brambory na paprice. Přijato s jásotem, tož si můžu o zelňajdě nechat zdát (a ne poslat Benjamínu do krámu, jak jsem plánovala 🙂 )…

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Věřím, že je výborná, krásně vypadá.?
    Já teda uvařím uzené jako základ zelňačky se zeleninou. Jinak je to hodně podobné. A holky, zkuste někde pokrájet sušené švestky a přidat do zelňačky, fáááákt je to výborný, věřte mi.
    Jinak Věruško, již několikrát jsem vařila tu Tvojí č. 574 a je vynikající.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..