(1249) Kuře se žampiony

aneb večeře pro tři holky a T-Rexe

hrst kuřecích kousků velikosti sousta
hrst žampionů nakrájených na kousky podobné masu
hrst sušených hub, půl hrsti krájené šalotky
půl lžíce hořčice, špetka drceného kmínu
lžíce smetany
sůl, olej

Sušené houby zalejte vodou a dejte vařit. Na hlubší pánvi zpěňte šalotku, přihoďte maso, špetku kmínu a opékejte, až začne maso lehce zlátnout. Přidejte žampiony, hořčici, ještě trochu zasmahněte, vlijte houby i s vodou, osolte a nechte pomalu dusit do měkka (houby, maso bude určitě). Nakonec vmíchejte trochu smetany, nebo jen kousek studeného másla.

Aby byla omáčka hustší, po sejmutí z plotny jsem do ní postavila tyčák tak, aby se neodlepil ode dna a mixoval jen malé kousky z omáčky. Tudíž zůstaly větší houby, žampiony a maso. Ostatní se přeměnilo na akorát hustou omáčku.

Recept od BOYE ponechán bez úprav: „Na fotce je posypáno petrželí, ale nepomohlo to fotogeničnosti jídla (což byl původní záměr), a chuť hub to trochu přerazilo. Je-li třeba dekorovat, doporučuju použít něco jiného.  Tyranosaurus se ukázal jako ideální… 🙂 „

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

48 komentářů: (1249) Kuře se žampiony

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já nemíchám žampiony a sušené houby, případá mi, že ty sušené ty žampiony přehluší, jsou o hodně víc voňavé.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      No, ber žampion jako výplňovou hmotu a sušený jako koření 🙂 Když máš málo masa, nějak to nastavit musíš 🙂

      • lakysa22 napsal:

        Jsi mi tu skočila! Chtěla jsem říct, že myslím, że to je dobrý nápad – je toho víc, a chuť těch sušených hub – to je vono!!
        Taky občas z nouze nastavím…lesní mám jen, když sousedé nasbírají hodně, a podělí se..?

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Promiiiiiiiiiiň. Ale je to tak 🙂

          • Jana Macůrková napsal:

            Já nouzi o sušené nemám, to už jsi zjistila, takže nemíchám. To spíš mám problém občas koupit ty žampiony. My, co mám nejbližší krám 10 km, tak míváme opačný problémy.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Nojo, TY ne, ale městskej lid občas jo. A když dělám vepřový se žampionana na smetaně, taky tam jen tak lupnu pár plátků sušenejch na zvýraznění chuti – nemá to bejt vepřový na houbách, to chutná jinak 🙂

          • jarybarka napsal:

            Já se omlouvám že jsem mimo téma ale musím vám to povědět:Narodil se mi před 4 hodinami vnouček Lukášek má 4kg a všichni jsou oukej.?

        • a.rena napsal:

          Evi, veeelikááánská gratulace. Ať klouček roste všem jen k radosti a je zdravý jak buk.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Jupííííííííííííííííííííííííííííííííí, gratulujeme mamince i babičce! Klučíkovi přeju krásný život!

          • BOYE napsal:

            Rybářko, to je konečně ZPRÁVA jak se patří! Veliká gratulace všem, kdož se podíleli (asi jako při Oskarech)! A nezapomeň na rybářskou latinu, až budeš někde ukazovat, jak je velký. 🙂

  2. Ivana P. napsal:

    Jarybarka: Tak to moc a moc gratuluji, ať Vám roste jako buk :o)

  3. Ivana P. napsal:

    Jana Macůrková: a pěstovat žampiony jsi nezkoušela? Přijde mi, že ty umíš vše, takže by to mohlo také fungovat. :o)

    • Jana Macůrková napsal:

      Ale to víš, že jsem je nejen zkoušela, ale i pěstovala. Máme sklípek asi 1,5 x 1,5 m a když v něm náhodou byly volně dvě police, tak jsem na nich měla násadu žampionů. Problém je v tom, že ten sklípek je možné pooužít na žampiony buď na jaře (duben – květen) – to jde, co vypěstuji a přebývá, dám si do mrazáku. A potom na podzim – září – říjen, ale to je nepotřebuji, neboť mám nejen čerstvé houby, ale i žampiony z luk tady v okolí. A že jich tu roste hafo, to si piš.

  4. blahovka.h napsal:

    Pro Nellu a Evu, vlastně pro Honzíčka a Lukáška:
    Přeju vám kluci krásný život, spoustu lásky, hromadu přátel a hlavně zdraví :-),
    Být babičkou je krásné, pochováme rozmazlíme, a když má vnoučátko plné plenky, vrátíme rodičům ;-).

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Narodil se malý klouček,
    velká sláva, první vnouček.
    Poporoste za chvilku,
    přeleze i postýlku.
    S tváří jako sluníčko,
    zavolá: Babičko!!!

    Opatrujte ty uzlíčky jak oko v hlavě,
    stejně odvděčí se vám hravě.
    Úsměv toho sluníčka,
    vyléčí všechna bebíčka.

    Holky, je to pro obě novopečené babičky ??

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A teď k recepísku ….. vypadá to výborně, určitě zkusím.
    Jen ftomto vedru dávám max. melouna, zeleninový salát, kýble vody a nebo nic. Na opravdový hlad mi stačí zmražená švestka či meruňka.

  7. Jiřina napsal:

    Pro Evičku a Nellinku – veliká gratulace jak maminkám tak babičkám a Lukáškovi a Honzíčkovi přeji krásné dětství a hodně zdraví. 🙂 🙂 🙂

  8. Jiřina napsal:

    Recept se mi moc líbí a zahušťování je perfektní – pravá BOYE, já bych zahustila třeba záklechtkou. Tím chci říct, že by mi tato vychytávka nenapadla/jsem stará konzerva/. Za tyto nápady veliké díky Bramboračce. Člověk se učí celý život.

  9. kvetula.v napsal:

    Koukám, že dnes je den velkých zpráv?. Tak se hlásím jako xtá sudička v pořadí.
    Oběma kloučkům „Bramboráčkům“ přeji , aby ve zdraví , obklopeni milující rodinou a v pro život šťastných podmínkách, vyrostli ve statné chlapy, dělali rodičům i prarodičům jen radost a byli jim pak velkou oporou až potřeba bude.

  10. kvetula.v napsal:

    Receptíku se omlouvám, že je dnes až druhý v pořadí, ale četla jsem ho jako první a oslovil! Dobrý námět pro ty z nás, co netrpí nadbytkem hub lesních. Nikdy by mne nenapadlo zkombinovat žampiony se sušenými lesními a protože věřím, že je to velmi chutné, použiji i do jiných pokrmů. Tento samozřejmě taky prubnu 😎

  11. BOYE napsal:

    Tož holky, s těma houbama je to tak, že já žampiony používám převážně jako náhradu masa. Připadají mi takové bez chuti a bez zápachu. Tudíž ty sušené fakt používám na chuť.

  12. Vera M. napsal:

    Holky, teeeda, kdo pozdě chodí, sám sobě škodí!! Dneska to platí dvojnásob, už kdysi tu jedna z vás zkombinovala čerstvé houby se susenymi do omáčky a jinak už nedělám ! Vynikající?. Nellince a Rybarce ani nevím, co mám poprat, to je tak krásné, ze mate vnoucky, ať vám dělají radost, ať mají krásný život a jsou z nich vesele a silné osobnosti, které budou babičku naplňovat hrdosti a štěstím až po okraj ??

  13. Vera M. napsal:

    A mimochodem – na tomhle moje decka vyrostly a dnes jim tak dělám spíše hovězí, mekoucke s touto omáčkou a bramborem. Na stole jsou mísy – všichni si několikrát přidají a já mám radost ( já vím, je to jiné jídlo, ale omajda stejná a moc dobra )

  14. IvaC napsal:

    Receptik je prima, taky kombinuji, nic jineho mi nezbyva, mozna dnes udelam. Jinak k vnoucatkum-to je to nejhezci, co nas muze potkat, byt babickou ci dedeckem. Moc to vsem preji a uzivejte si to, hrozne rychle to utece a dnes uz
    jsou vnucky dospele. Vune miminek at vam vydrzi a moc vam to preji…. ???

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..